Dokopy tisíce bicyklov, e-kolobežiek, elektrických bicyklov, motoriek, skútrov či dokonca lodí od Antiku bude v tejto letnej sezóne k dispozícii v 17 mestách či rekreačných oblastiach Slovenska.

Antik je na túto sezónu ekologickej dopravy dobre pripravený

Antik je na túto sezónu ekologickej dopravy dobre pripravený. Zdroj: Antik

Antik zainvestoval do rozšírenia pokrytia aj do nových typov strojov. V Košiciach už fungujú e-kolobežky, budúci týždeň pribudnú aj v Poprade. Ebicykle budú v Košiciach aj v Poprade dostupné postupne od konca mája.

Operátor rozšíri pohodlnú, bezpečnú a ekologickú dopravu v tomto roku do veľkého počtu lokalít. Zdieľanie sa z doterajších 6 miest rozšíri v tomto roku aj do Humenného, Kysuckého Nového Mesta, Krásna nad Kysucou, Sabinova, Sniny, Svidníka, Svitu, Spišskej Teplice, Veľkých Kapušian a Vranova nad Topľou. Elektrická mobilita v podobe inteligentných skútrov pribudne v Poprade a rekreačnej oblasti Domaša, elektrické bicykle v Košiciach, Snine a Poprade, e-kolobežky v Košiciach a Poprade a na rieke Hornád budú k dispozícii zdieľané kajaky.

Elektrické skútre a kolobežky je možné už jednoducho nabíjať

Elektrické skútre a kolobežky je možné už jednoducho nabíjať. Zdroj: Antik

Celkovo bude k dispozícii približne 3000 moderných dopravných prostriedkov na rekreáciu aj každodenné dochádzanie za prácou. V súvislosti s trvalou udržateľnosťou požičiavania najmä elektrických zariadení a potrebou zachovania verejného poriadku Antik postavil na vlastné náklady už 150 nabíjacích staníc, ktoré sa v tomto roku rozšíria o ďalších viac ako 200 staníc. Najskôr sa tak stane v Košiciach, Poprade a Snine. Nové nabíjačky budú solárne a tak celé jazdenie bude bez emisné od nabíjania po jazdu a parkovanie.

Solárna nabíjačka uzavrela úplne bezenmisnú prevádzku týchto elektrických vozidiel.

Solárna nabíjačka uzavrela úplne bezemisnú prevádzku týchto elektrických vozidiel. Zdroj: Antik

Nové služby požičiavania kolobežiek a elektrických bicyklov sú k dispozícii za cenu 5 centov/minútu pre klientov Antiku, resp. 10 centov pre ostatných používateľov. Za každé ukončenie jazdy v nabíjacej stanici dostáva klient navyše 5 minút na ďalšiu jazdu zadarmo.

Ako sme zistili, Antiku sa hlásia sa ďalšie mestá, ktoré chcú participovať na tomto projekte – najčastejšie poskytnutím pozemkov na umiestnenie nabíjacích staníc a ponukou zabezpečenia verejného poriadku pri prevádzke.

Všetky zdieľané služby sú k dispozícii po registrácii, uhradení depozitu a minimálneho kreditu v aplikácii Antik SmartWay pre operačné systémy Android a iOS. Vozidlá je možné požičať aj
vrátiť kdekoľvek v rámci zóny použitia, pri elektrických je zároveň každé vrátenie do nabíjacej stanice odmenené piatimi minútami zadarmo na ďalšiu jazdu. Pri e-bicykloch a kolobežkách
je zároveň jazda so strojom s batériou pod 20 % kapacity úplne zadarmo, pokiaľ ju vodič nakoniec umiestni do nabíjačky.

Solárna nabíjačka pribudne tento rok vo viacerých mestách na Slovensku.

Solárna nabíjačka pribudne tento rok vo viacerých mestách na Slovensku. Zdroj: Antik

Cena pri mechanických bicykloch je 1 euro za hodinu s minútovou tarifikáciou, kolobežky a e-bicykle majú jednotnú cenu 5 centov/min., skútre 10 centov/min pre klientov telekomunikačných služieb Antik Telecom. Pre ostatných je to 10, resp. 15 centov/min.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu