Kombinácia antivírusu a firewallu je vždy odporúčaná. Programy však dnes už majú množstvo špecializovaných modulov na ochranu internet bankingu, rodičovskú kontrolu, kontrolu sťahovaných súborov, obsahu webu pred kliknutím na linky a iné vlastnosti. Drvivá väčšina z nich je ale iba v platených verziách.

My sme vyskúšali programy, za ktoré nemusíte platiť. Treba sa ale zaobísť bez mnohých funkcií. Pre koho sú teda vhodné? Napríklad pre menej výkonné počítače, na stroje, ktoré používate občas a potrebujete aspoň nejakú ochranu alebo na pomerne málo využívané počítače. No a samozrejme tam, kde sa z iného dôvodu neoplatí kupovať platenú licenciu.

Na internete sa dajú nájsť desiatky programov tohto typu. My sme sa rozhodli vyskúšať štyri, ktoré poskytujú veľkí výrobcovia antivírusového softvéru zadarmo. Nie je však pravidlom, že každý výrobca bezpečnostného riešenia poskytuje aj bezplatnú verziu. Takúto verziu by ste napr. pri programoch Norton hľadali márne.

Avast Free Antivirus

Avast Free Antivirus bude upozorňovať na prechod k platenej verzii. No má užitočné moduly, ktoré to kompenzujú

Avast Free Antivirus bude upozorňovať na prechod k platenej verzii. No má užitočné moduly, ktoré to kompenzujú

Avast, ako výrobca komplexného a plateného riešenia, poskytuje značne vybavenú verziu aj bezplatne. Napríklad umožňuje kontrolu ochrany výkonu v podobe detekcie vyskakovacích okien. Kto chce, môže si túto funkciu aktivovať priamo v antivíruse. Zaujímavé je tiež integrovanie modulu na kontrolu siete, ktorú mávajú spravidla len platené aplikácie tohto typu. V súvislosti s ochranou výkonu je tu aj analýza zastaraných aplikácií. Tie obsahujú slabiny a bezpečnostné medzery, ktoré sú odstraňované v aktualizáciách. Aj na toto program upozorní. Rovnako tak stráži aktuálnosť nainštalovaných programov. V priebehu niekoľkých sekúnd analyzuje programy a rôzne pluginy v počítači a zobrazí ich verzie a dostupnosť nových aktualizácií. Vtedy sa dajú programy nainštalovať po jednom alebo naraz zapnutím automatických aktualizácií. Presne tak, ako ste zvyknutí z mobilných operačných systémov.

Kontrola prehliadačov patrí medzi špecializované funkcie. Program prehľadá doplnky a upozorní na podozrivé alebo nevhodné pluginy. Zaberie niekoľko sekúnd a používateľ vidí, ako je to s ich zabezpečením. Tento krok chválime, nakoľko na hodnotenie pluginov priamo v obchodoch prehliadača sa úplne spoľahnúť nemôžete. Nie je ani v silách výrobcu browsera všetky zanalyzovať. Páčili sa nám aj lokálne a globálne štatistiky nákazy, presne po vzore z platenej verzie. Nastavenia programu sú podľa nášho očakávania. Zapínanie a vypínanie modulov vrátane definovania detailnosti kontroly, povolenie emulácie kódu, definovanie prípon, výnimiek a ďalších detailov pripomína skôr platenú verziu.

Testovanie ukázalo citlivosť na podozrivé programy, u ktorých sme predpokladali automatické zablokovanie. Tu však trvala analýza zhruba 10 sekúnd, po ktorej sa testovaný program spustil. Vďaka tomu sme ho nemuseli obnovovať z karantény, ako sa to deje pri agresívnejšie nastavených antivírusových jadrách. A to všetko s minimálnym dopadom na výkon počítača.

Hodnotenie
+ minimálne systémové nároky, nadštandardná výbava, detailné nastavenia, kontrola aktualizácií programov, detekcia škodlivých pluginov v prehliadačoch, emulácia kódu u podozrivých súborov
– žiadne podstatné
Link: www.avast.com

AVG AntiVirus FREE

AVG AntiVirus FREE s maximálnou možnosťou konfigurácie poskytuje aj prehľadné rozhranie

AVG AntiVirus FREE s maximálnou možnosťou konfigurácie poskytuje aj prehľadné rozhranie

Základný antivírus nesmie chýbať v ponuke výrobcu, ktorý má na trhu aj komplexné riešenie. Vzhľadom na to, že ide o českého výrobcu, ponúka rozhranie verzie zadarmo aj v slovenčine. Nájdete tu niekoľko modulov, ktoré iní nemajú. Napríklad aj modul ochrany identity na internete alebo kontrolu facebookového profilu sa výbavou vymyká zo sivého priemeru. Je tiež ale fakt, že ho až tak nemôžeme odporúčať pre slabšie počítače. Svoj podiel na výkone si vezme aj modul na kontrolu pošty. Skenuje sa okrem emailovej správy, ktorá môže mať URL na škodlivé weby alebo pre používateľa zneviditeľnené aktívne prvky, aj obsah príloh. Špecialitou je vskutku rozšírená výbava funkcií bežne dostupná len v platených variantoch.

Veľký dôraz kladie AVG na konfigurovanie programu. Tí, ktorí chcú všetko detailne nastaviť, majú rozšírené voľby na každý modul, plánovanie kontrol ako aj manažment aktualizácií. Samozrejme, program sa aktualizuje aj bez zásahu používateľa. Nezaznamenali sme na našich problematickejších vzorkách falošné poplachy. Pri náleze infekcie sa počítač len mierne spomalí, rýchle je napríklad skenovanie na vyžiadanie. Počas práce s počítačom sa však zhruba o 4 sekundy oproti priemeru predĺžilo spúšťanie kancelárskych programov. Webový prehliadač na spustení neutrpel, no simultánne načítanie stránok bolo pri prvej inštancii o niekoľko sekúnd spomalené. Postačí však aj počítač s procesorom Intel Celeron Dual-Core a tieto negatívne dôsledky budete pociťovať len minimálne.

V rámci kontroly webového obsahu oceňujeme aj modul Surf-Shield na kontrolu nebezpečných prepojení alebo anti-rootkitový modul na hĺbkovú kontrolu systémových častí. Je to najvybavenejší antivírus zadarmo spomedzi uvedených aplikácií v tomto článku.

Hodnotenie
+ nadštandardná výbava, nezaznamenali sme falošné poplachy, detailné nastavenia, modul Surf-Shield
– nie je vhodný pre pomalšie počítače
Link: www.avg.com

Bitdefender Antivirus Free

Bitdefender Antivirus Free má veľmi jednoduché rozhranie, ktoré sa zmestí do malého okna

Bitdefender Antivirus Free má veľmi jednoduché rozhranie, ktoré sa zmestí do malého okna

Bezpečnostné programy tohto výrobcu poznáme ako prepracované aplikácie na ochranu najmenších detailov súkromia. Preto je bezplatná verzia prekvapením a pozostáva len z jedného okna, ktoré je navyše dosť kompaktné. Je to spôsobom dizajnu, ktorý sa tak často nevidí a my ho v globále chválime. Keďže tu nie je firewall ani antispam, prípadne iné prvky, je zbytočné, aby mal používateľ zahltený displej veľkým oknom bez adekvátnych funkcií. Pracuje úplne automaticky a to až do takej miery, že rozhodnutie kedy aktualizovať vírusovú databázu vôbec neprenecháva používateľovi.

Prečítajte si aj tieto články:
Appky z Google Play kradli login do Facebooku
Ako sa vyvarovať spamu? 5 tipov pre vás!
Stiahnite si Fleksy klávesnicu zadarmo

Kontrola súborov a procesov beží na pozadí a je tu možnosť spustiť vlastnú kontrolu systému. Vtedy sa do okna umiestni ďalší panel a zobrazuje aktivitu kontroly. Samozrejme, stále je ponechaná možnosť pozastaviť rezidentný štít alebo automatické skenovanie všetkých oblastí systému v čase, keď sa s počítačom nepracuje. V záhlaví okna zobrazuje aktuálnu verziu aplikácie a poslednú aktualizáciu.

Od minimalistického vzhľadu očakávame aj minimálne nároky. To výrobca splnil do bodky a o jeho aktivite sme sa museli presvedčiť prepnutím do okna programu. Aj na pomalších počítačoch nebudete jeho beh pociťovať. Ideálny je teda napríklad na základné prenosné počítače, ktoré majú študenti a cestujú s nimi alebo používajú na rôznych miestach.

Nezaznamenali sme ani falošné poplachy, ktoré sme testovali na našich špeciálnych aplikáciách. Tento fakt uvádzame aj kvôli tomu, že iné renomované a komplexné antivírusy ich ohlasujú ako škodlivé. A samozrejme, blokuje aj prístupy na škodlivé URL servery.

Hodnotenie
+ minimalistické rozhranie, úplná automatika skenovania a aktualizácií, bez falošných poplachov
– pre niekoho až príliš zjednodušený
Link: www.bitdefender.com

Panda Free Antivirus

Panda Free Antivirus s dlaždicovým systémom ovládania a vlastnosťami, ktoré inde nenájdete

Panda Free Antivirus s dlaždicovým systémom ovládania a vlastnosťami, ktoré inde nenájdete

Toto je špeciálny antivírus, ktorý výrobca prezentuje aj ako cloudový antivírus. Kontroluje súbory aj bez pripojenia na internet, no ideálne použitie je on-line. Funguje klasickým spôsobom sťahovania aktualizácií a v prípade napojenia na internet – analytické servery výrobcu, kontroluje CRC kódy súborov. Teda neodosielajú sa žiadne dáta a kontrola je veľmi rýchla. Porovnávajú sa s kódmi CRC známych infiltrácií. Každý súbor môže mať vlastný kontrolný kód a takýto kód vygenerujú aj programy na správu súborov, o ktorých píšeme v tomto čísle.

Výbava antivírusu je v porovnaní s prvou verziou uvedenou pred niekoľkými rokmi podstatne bohatšia. Je tu modul na sledovanie aktívnych procesov, tiež aj možnosti kontroly na vyžiadanie a štatistiky. Nechýba ani plánovanie. Používateľ si sám vyberá typy škodlivých kódov na kontrolu. V zásade na predvolenom nastavení netreba nič meniť, zahrnuté sú všetky podstatné, teda spyware, hackerské nástroje alebo podozrivé programy. Na lepšiu ochranu proti infiltráciám cez pamäťové médiá, sa dá zvoliť tzv. vakcinácia USB portu, resp. každého vloženého média. V praxi to znamená, že sa počítač neinfikuje napríklad autorun.inf súbormi, ktoré sú v poslednom čase nositeľmi rôznych kódov a spustia sa automaticky napríklad po vložení flash disku. V časti na kontrolu procesov je zobrazené grafické hodnotenie. Vďaka tomu sa v ňom vyzná aj začiatočník a ľahko zistí, že aj pre neho neznámy názov súboru je bezpečný. Zároveň sa zobrazuje aj to, či niektorý z procesov pristupuje na internet cez http protokol.

Program je vhodný pre menej výkonné počítače, v základnej verzii nemá firewall, no priamo z aplikácie sa dá prejsť na vyššiu verziu kúpou licenčného kódu. Oceníte aj to, že nemá otravné hlásenia či už o stave alebo o možnosti prechodu na platenú verziu. Na druhú stranu si treba dať pri inštalácii pozor, aby ste nenainštalovali do prehliadača nežiadúcu lištu a nezmenili v ňom vyhľadávač.

Hodnotenie
+ vždy aktuálna databáza, monitor procesov, možnosti vlastnej kontroly, vhodný pre menej výkonné počítače
– žiadne podstatné
Link: www.pandasecurity.com

Verdikt touchIT

Avast Free Antivirus je veľmi dobre vybavený antivírus a na bežných alebo pomalších počítačoch ho v systéme nepocítite. Ocenili sme možnosti detailného nastavenia ako aj rozšírenú detekciu podozrivých programov pred ich priamym blokovaním.

AVG AntiVirus FREE je takisto vynikajúco vybavený antivírus, no tu je dopad na systém viac citeľný. Ak máte silnejší kancelársky počítač, tento fakt pre vás nebude podstatný. Špecialitou AVG je webová ochrana aj vo verzii zadarmo.

Bitdefender Antivirus Free ide cestou skutočného minimalizmu. Aj preto si tento program mnohí obľúbia. Ako základná ochrana pre menej výkonné počítače je ideálny. Všetko vykonáva automaticky. Používateľ nemá starosti s konfiguráciou, tá ale môže niekomu chýbať.

Panda Free Antivirus sa nám páčil najmä pre svoj dôraz na priamu interakciu s cloudovými databázami škodlivých kódov. Funguje aj off-line. Má monitor systémových prostriedkov, USB vakcináciu a takisto aj minimálne dopady na výkon počítača.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.