Dnešné televízory majú prívlastok smart. V praxi to okrem iného znamená, že ich poháňa operačný systém, ktorý podporuje inštaláciu aplikácií tretích strán. Funguje to podobne ako v prípade smartfónu. Aplikácie si nainštalujete z obchodu s aplikáciami a môžete si užívať nové funkcie.

Inteligentné televízory sú čoraz výkonnejšie, a to je dôležitá vlastnosť, ktorú je potrebné zdôrazniť. Smart televízory sú totiž na trhu už niekoľko rokov, avšak ich kvalita v minulosti často zaostávala za očakávaniami. Reakcie operačného systému boli často spomalené, takže používanie aplikácií bolo nepohodlné. Dnes je situácia o poznanie lepšia.

Televízory využívajú viacero operačných systémov. Pravdepodobne najväčší podiel na trhu majú televízory Samsung s operačným systémom Tizen a tiež platforma Android TV, ktorú nájdete v televízoroch značiek Sony, Philips a TCL a takisto v mnohých set-top boxoch na trhu. Medzi najznámejšie patria NVIDIA SHIELD TV a Xiaomi Mi Box. LG využíva vlastný systém WebOS, Panasonic má riešenie, ktoré je založené na systéme Firefox TV. Dnes sa nazýva My Home Screen.

Vzhľadom na koncept televízorov nie je prekvapením, že takmer všetky aplikácie, ktoré v tomto článku odporúčame, sú určené na konzumovanie obsahu. Mnohé z týchto aplikácií takisto poznáte, minimálne podľa mena. Aj napriek tomu, alebo práve kvôli tomu, tieto služby uvádzame, aby ste vedeli, že sú k dispozícii v televízore alebo set-top boxe, ktorého kúpu možno zvažujete. Dostupnosť aplikácií sme overili v zariadeniach s platformami Tizen a Android TV, ktoré sme mali v dobe testovania k dispozícii.

Netflix

Netflix je na Slovensku od januára 2016. Táto služba v priebehu štyroch rokov zlepšila podporu používateľov na Slovensku a v Česku a dnes je k dispozícii viac lokálneho obsahu, viac titulov s lokalizáciou do češtiny a takisto aj české používateľské rozhranie služby.

Netflix patrí medzi najobľúbenejšie prémiové video služby na svete, a preto nie je prekvapením, že táto služba je vo forme aplikácie dostupná prakticky pre všetky televízory na trhu. V mnohých prípadoch je Netflix priamo predinštalovaný, takže si ho ani nemusíte manuálne sťahovať z obchodu s aplikáciami.

Netflix disponuje skvelým technickým spracovaním. Naplno využíva potenciál dnešných obrazoviek, a to z hľadiska podpory 4K rozlíšenia, HDR štandardov a ďalších moderných technológií. Ak si chcete naplno vychutnať potenciál vášho nového televízora, Netflix bude pravdepodobne tou najvhodnejšou voľbou.

HBO GO

HBO GO je hlavný konkurent Netflixu v Česku a na Slovensku. Lokálnych používateľov dokáže zaujať nižšou cenou mesačného predplatného a tiež aj lepšou lokalizáciou – všetky tituly v ponuke sú lokalizované do češtiny minimálne na úrovni titulkov. V mnohých prípadoch je k dispozícii aj český dabing. Nevýhodu HBO GO vnímame v tom, že táto služba pomalšie integruje nové technológie. O podpore 4K a HDR pre filmy a seriály v ponuke HBO GO tak zatiaľ môžeme snívať.

HBO GO môže byť predinštalovaný vo vašom novom televízore. K dispozícii je pre Tizen, Android TV a podľa informácií od výrobcu aj pre LG WebOS.

Magio Go

Telekom koncom roka 2019 výrazne vynovil platformu Magio Go. Nasadil nový dizajn a okrem iného sprístupnil túto službu aj pre televízne obrazovky. V praxi to znamená, že ak máte predplatné služby Magio Go, službu môžete naplno využívať aj na veľkej televíznej obrazovke. Služba aktuálne podporuje Tizen 3.0 od Samsungu a Android TV. V príprave je aplikácia pre LG WebOS, tá by mala byť dostupná v priebehu roka 2020.

Pokiaľ chcete Magio Go využívať na televízore, avšak váš model túto aplikáciu nemá, môžete si prenajať Android TV box priamo od Telekomu alebo si zakúpiť box s týmto operačným systémom. My v redakcii používame NVIDIA SHIELD TV.

A ak náhodou o službe Magio Go počujete prvýkrát, vedzte, že ide o internetovú televíziu, ktorú môžete sledovať na smartfóne, tablete, počítači a televíznej obrazovke. Magio Go môžete získať zadarmo ako benefit k službe Magio TV. V ponuke je aj ako samostatná služba, a to v základnej verzii a vo verzii Premium, ktorá je atraktívna z hľadiska ponuky TV kanálov. Detaily nájdete na webe Telekomu alebo v predajniach magentového operátora.

Lepšia.TV

Služba Lepšia.TV je ďalšia zo služieb internetovej televízie. Ponúka 101 TV programov, mesačný poplatok je 7,39 eura. Výhoda tejto služby je, že je k dispozícii pre všetky značky inteligentných televízorov. Ak teda hľadáte službu, ktorá vám umožní sledovať živé TV vysielanie a pristupovať k TV archívu, Lepšia.TV stojí za vyskúšanie. Aplikáciu si stiahnete z obchodu s aplikáciami pre váš televízor a na webe lepšia.tv si ju môžete objednať. Prvý mesiac je skúšobný, zaplatíte zaň iba 10 centov.

Lepšia.TV takisto ponúka vlastný set-top box pre staršie televízory, ktoré nemajú obchody s aplikáciami. Recenziu tohto boxu nájdete v samostatnom článku v aktuálnom vydaní magazínu TOUCHIT.

SledovanieTV

SledovanieTV patrí do skupiny služieb z kategórie internetová televízia. Aplikáciu ponúka pre Samsung, LG, Panasonic, Hisense a Android TV zariadenia. SledovanieTV ponúka niekoľko balíčkov. Najlacnejší stojí 5,99 eura mesačne a obsahuje 73 TV kanálov. Prvý mesiac môžete tento balíček využívať na skúšku, cena je 10 centov. K dispozícii sú aj ďalšie balíčky – štandard za 10,99 eura so 113 TV kanálmi a Premium s HBO so 146 TV kanálmi za 24,99 eura.

Službu SledovanieTV však dávame do pozornosti aj v prípade, že doma nemáte k dispozícii službu na sledovanie TV a za internetovú televíziu nechcete platiť. SledovanieTV totiž ponúka základný TV balíček zadarmo – nájdete v ňom Jednotku, Dvojku, Trojku, TA3, NASA TV a ďalšie TV kanály, ktoré nestoja za reč. SledovanieTV v bezplatnej verzii však ponúka skvelý spôsob, ako získať prístup k verejnoprávnej televízii na vašom smartfóne, tablete, počítači a televízore bez platenia, resp. nutnosti využívať webové rozhranie verejnoprávnych TV kanálov.

Skylink Live TV

Svoju TV aplikáciu ponúka aj Skylink. Nazýva sa Skylink Live TV a k dispozícii je pre televízory Samsungu, LG, Sony, Philips a ďalšie. Aj táto služba umožňuje sledovať živé TV vysielanie a pristupovať k TV archívu. Skylink Live TV získate ako benefit k satelitnej televízii, k dispozícii je tiež aj ako samostatná služba.

YouTube

YouTube nikomu netreba predstavovať. Najobľúbenejšia video platforma je predinštalovaná prakticky v každom televízore. A pokiaľ to tak nie je, skontrolujte dostupnosť tejto aplikácie v obchode s aplikáciami vo vašom televízore. Platená služba YouTube Premium vám umožní sledovať jednotlivé relácie bez reklamy a minimálne mesiac ju môžete skúšať zadarmo.

Vimeo

Vimeo je alternatívny súrodenec k službe YouTube. V jeho ponuke nájdete množstvo zaujímavého obsahu, a preto sa oplatí skontrolovať dostupnosť tejto aplikácie v obchode s aplikáciami vo vašom televízore.

TED

TED je platforma, ktorá združuje náučné a inšpiratívne prednášky. Je pravda, že mnohé z nich nájdete aj v službe YouTube – TED tam má svoj vlastný kanál, cez ktorý publikuje obsah. Natívna aplikácia TED však prináša pridanú hodnotu v tom zmysle, že ponúka na mieru šitý obsah, históriu a ďalšie praktické funkcie. K dispozícii je pre mnohé inteligentné televízory, dostupnosť aplikácie sme overili pre platformy Tizen a Android TV.

Spotify

Nielen video, ale aj hudbu môžete konzumovať cez inteligentné televízory. Ak sa pýtate, aký to má význam, tak pravdepodobne taký, že si hudbu môžete užiť v lepšej kvalite. V prípade, že využívate zabudované reproduktory, toto tvrdenie nemusí neplatiť. Pokiaľ však máte kvalitné domáce kino, ku ktorému sa neviete z hudobného prehrávača pripojiť priamo, riešením môže byť práve aplikácia na prehrávanie hudby. Je super, že Spotify má širokú podporu a túto aplikáciu nájdete prakticky vo všetkých značkách inteligentných televízorov.

Deezer

Deezer je ďalšia obľúbená hudobná služba, ktorá ponúka nadštandardnú podporu inteligentných televízorov. Aj v tomto prípade platí to isté, čo v prípade služby Spotify – hudbu si môžete užiť prostredníctvom audiosystému, ktorý je pripojený k vášmu televízoru. Takisto nemusíte využívať na ovládanie smartfón či iné mobilné zariadenie, vystačíte si iba s aplikáciou v televízore.

TuneIn

Cez televízor môžete počúvať aj rozhlasové stanice. Stačí si stiahnuť aplikáciu TuneIn. Tá ponúka slovenské a svetové rozhlasové stanice. K dispozícii je Android TV a niektoré ďalšie televízne platformy.

AccuWeather

Chcete využiť inteligentný televízor na získanie prehľadu o predpovedi počasia? Potom odporúčame aplikáciu AccuWeather, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie služby celkovo. Táto aplikácia ponúka rýchly prístup k informáciám o počasí prostredníctvom televíznej obrazovky. Škoda len, že aplikáciu musíte manuálne zapnúť, aby ste skontrolovali počasie. Ocenili by sme rýchly prehľad, prostredníctvom widgetu, avšak ten inteligentné televízory nepodporujú. Je teda otázne, nakoľko bude táto aplikácia pre vás praktická.

Steam Link

Steam Link je oficiálna aplikácia hernej služby Steam. Vďaka nej si môžete užiť hry z vášho počítača na veľkej televíznej obrazovke. Steam Link je k dispozícii pre Tizen a Android TV. Na optimálny zážitok z hrania odporúčame pripojiť váš televízor a tiež aj herný počítač do lokálnej siete prostredníctvom ethernetu. Na hranie budete potrebovať herný ovládač, ktorý je pripojený k televízoru.

Moonlight Game Streaming

Moonlight je aplikácia na streamovanie hier z vášho počítača. Je k dispozícii iba pre platformu Android TV a funguje iba s grafickými kartami NVIDIA. Moonlight preferujeme pred aplikáciou Steam Link, nakoľko podľa nás ponúka rýchlejšiu odozvu a lepší herný zážitok. Aj v tomto prípade platí, že počítač aj televízor by mali byť pripojené do lokálnej siete cez ethernet.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit