Viete, čo majú spoločné Google, Apple, Facebook, Oracle, Intel, či Twitter? Okrem toho, že patria k najúspešnejším firmám súčasnosti, majú všetky svoje európske centrály v Írsku. Prečo? Kvôli nízkym daniam. Nízke daňové odvody sú veľkým lákadlom technologických gigantov, no po tomto týždni sa to môže zmeniť.

Európskej komisii už roky špecifická írska daňová legislatíva ležala v žalúdku, až teraz však prišla s rozhodnutím, ktoré môže mať ďalekosiahle dôsledky. Spoločnosť Apple musí napriek legitímnej dohode s írskou vládou, spätne vrátiť na daniach astronomických 13 miliárd eur, plus úroky.

„Členské štáty EÚ nemôžu daňovo zvýhodňovať vybrané firmy“, uviedla šéfka európskej komisie pre oblasť hospodárskej súťaže, Margrethe Vestagerová. Faktom je, že Apple je jedna z firiem, ktorá sa výraznou mierou podieľala na raste írskej ekonomiky a oproti 60 zamestnancom v roku 1980, keď do krajiny vstupovala, už dnes zamestnáva zhruba 6000 ľudí.  Keď k tomu pripočítame firmy podieľajúce sa na dodávkach a subdodávkach pre Apple, čísla určite niekoľkonásobne narastú. Ostrý nesúhlas s rozhodnutím Európskej komisie vyjadril aj írsky minister financií Michael Noonan, ktorý dokonca zvažuje demisiu.

Na rozsudok reagoval prostredníctvom otvoreného listu aj CEO Applu, Tim Cook. V ňom vyjadruje ľútosť nad rozhodnutím komisie, považuje ho za neuvážené a v rozpore s írskou legislatívou. „Ako zodpovedná spoločnosť, sme hrdí na naše príspevky do lokálnych ekonomík v rámci celej Európy. Ako sme postupom času rástli, stali sme sa najväčším platcom daní ako v Írsku, tak i v USA a na celom svete. V posledných rokoch sme získali od daňových úradov v Írsku výhody, ktoré sú však v súlade s miestnou legislatívou a sú tiež dostupné pre akúkoľvek spoločnosť, ktorá tu podniká“, tvrdí vo svojom liste. Krok komisie považuje za bezprecedentný a môže podľa neho znamenať vážne narušenie suverenity členských štátov EÚ.

Každopádne platí, že podobné daňové úľavy sú bežné vo viacerých členských štátoch (príkladom môže byť zahraničné automobilky pôsobiace na Slovensku). Je možné, že tento verdikt spustí vlnu ďalších pokút naprieč celou Európou? Apple sa proti rozhodnutiu plánuje odvolať, musí však rátať s faktom, že európske právo na ochranu hospodárskej súťaže je tomu írskemu nadradené.

Zdroje: www.theverge.comwww.theverge.com (2)

Autor: Ján Pápay

Značky:

Nechajte nám správu