Posledné tri mesiace roka 2018, neboli z pohľadu tržieb pre Apple príliš vydarené.

Za poklesom tržieb možno hľadať aj prekvapivo nízky dopyt po iPhonoch, ktorý viedol na niektorých trhoch k neobvyklému znižovaniu cien.

Našťastie, segmentu služieb sa stále darí, pričom za posledný štvrťrok roka 2018 (október až december), dosiahla spoločnosť nový rekord v tržbách, vo výške 10,9 miliardy dolárov. Udialo sa tak vďaka celkovo dobrým výsledkom vo viacerých kategóriách služieb, naprieč celým portfóliom.

Generálny riaditeľ Tim Cook, vo finančnej správe vyjadril svoju spokojnosť aj v súvislosti s nedávnym úspechom jednej kľúčovej služby spoločnosti Apple. Hudobnej platforme Apple Music, sa nedávno podarilo pokoriť 50 miliónovú hranicu platených používateľov, čo prirodzene prinieslo v rámci služby aj historické maximá v oblasti tržieb.

Služba bola spustená v roku 2015, pričom v tom čase sa rozhodne nejednalo o prvý prémiový hudobno-streamovací produkt na svete. Rast v posledných rokoch predčil očakávania, zatiaľ čo konkurenčná služba Spotify je stále na vrchole popularity. Na druhej strane, Apple vníma veľkosť a potenciál trhu, stále ako výzvu.

Služba Apple Music sa pred rokom mohla pochváliť už 40 miliónmi predplatiteľov. Spotify pritom koncom roka 2018, vykázalo až 87 miliónov používateľov Premium služby (november 2018). Tento nárast sa pritom udial z 83 miliónov používateľov z predchádzajúceho štvrťroka. Aktuálna fanúšikovská základňa Spotify vyzerá naozaj dobre, ale celkový rast nie je tak výrazný, ako tomu bolo v období rokov 2016 a 2017.

Popularita a rast služby Apple Music je aspoň nateraz malou záplatou na starosti, ktoré Tim Cook zažíva so svojim tímom.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Je to oficiálne: Predaje iPhonov klesli. Zareaguje Apple znížením cien?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.