1. november 2019 je dňom, kedy Apple oficiálne spúšťa novú alebo skôr rozšírenú Apple TV+, ktorá ponúka okrem doposiaľ dostupných (platených) filmov aj úplné novinky v podobe vlastného obsahu a rôznych televíznych programov + dokumentov (z archívu).

Aplikácia Apple TV+ bola dostupná už dlhšie, akurát nebolo možné sledovať prémiový obsah – mohli ste si pozrieť iba upútavky k chystaným novinkám. Oddnes je kompletný obsah verejne dostupný. Zatiaľ toho nie je extra veľa, ale video obsah má neustále pribúdať. Z produkcie Apple sú aktuálne v ponuke prvé epizódy – Dickinson, For All Mankond, Snoopy vo vesmíre, Helpsters, Slonia kráľovná, Duch kníh, See, The Morning Show a pod. Všetky tituly sú dostupné v rôznych jazykoch, ale slovenčina chýba. To je pochopiteľné, a preto mnohých používateľov poteší, že sú dostupné aspoň slovenské titulky.

„Ľudia milujú televíziu, hovorí Tim Cook. Aj preto vznikla táto novinka, ktorá našim existujúcim, ale aj novým zákazníkom ponúkne množstvo kvalitného obsahu v najlepšej možnej obrazovej a audio kvalite.“ 

Okrem špeciálneho Apple obsahu je dostupných aj niekoľko seriálov a dokumentov z archívu, ktoré môžete sledovať zdarma. Zatiaľ toho nie je extra veľa (z nášho pohľadu), ale postupom času má  aj tento druh obsahu pribúdať.Je dôležité vedieť, že tento obsah neobsahuje slovenské titulky, a taktiež bude samostatne spoplatnený – cena na konci článku. Dodajme, že samozrejmosťou je aj pôvodný kontent, teda množstvo filmov a dokumentov, ktoré si môžete požičať alebo kúpiť.

Zdroj: Apple

„Táto aplikácia/služba je dostupná na všetkých Apple platformách a zariadeniach (iPhone/iPad/Macbook/iMac/Apple TV). Okrem toho funguje aj na konkurenčných zariadeniach (smart televízoroch) Samsung, LG, Sony alebo Vizio. Apple TV+ zoskupuje množstvo video obsahu – od filmov, cez seriály, až po rôzne prírodopisné dokumenty.“

Celý obsah z Apple TV+ môžete sledovať on-line alebo off-line. Akýkoľvek film/seriál/dokument sa dá stiahnuť, čo je výhodou. Obsah, ktorý vznikol pod taktovkou Apple vyzerá zaujímavo, tak sme zvedaví, ako sa to celé uchytí a či bude Apple TV+ schopná konkurovať HBO GO, Netflixu a pod. V originálnom obsahu môžete vidieť známych hercov a herečky, ako napr. Jennifer Aniston, Renne Whitherspoon, Alfre Woodard, Saru Bareilles a obľúbenú Oprah Winfrey. Mužskú časť zastupoval J.J. Abrams, Steve Carell, Janos Momoa a Kumail Nanjiani.

„Apple TV+ má byť dobre optimalizovaná služba, ktorá bude sledovať vašu aktivitu, na základe ktorej vám bude odporúčať nový obsah, ktorý by sa vám mohol páčiť. Apple pripomína, že nezisťuje a nezhromažďuje žiadne dáta o používateľoch – ide o klasické strojové učenie, ktoré sa neustále zdokonaľuje. Na základe strojového učenia budete dostávať (ak to povolíte) aj relevantné notifikácie o novom obsahu, ktorý by vás mohol zaujímať, aby vám nič neuniklo.“

Apple nezabúda ani na najmenších, pre ktorých pripravil samostatnú detskú sekciu. Ak bude túto službu využívať vaše dieťa na separátnom zariadení, tak mu taktiež bude odporúčaný nový obsah na základe toho, čo najviac sleduje. Je to bežná praktika, ktorú poznáme aj z iných stream/tv služieb.

Koľko to bude stáť?

Apple prekvapil! Ak máte nové zariadenie – iPhone 11, 11Pro (Max) alebo nový iPad, tak máte túto službu na jeden rok úplne zdarma – vrátane rodinného zdieľania. Po roku bude táto služba spoplatnená sumou 4,99 Eura/mesiac, čo je v prípade Apple prekvapivo málo. Táto cena platí aj aktuálne – pre používateľov so staršími zariadeniami. V cene je vždy zahrnuté aj rodinné zdieľanie. Sekcia dokumentov a TV staníc bude spoplatnená samostatne. Prvých 7 dní máte zdarma na vyskúšania a následne bude potrebné platiť mesačne 2,99 Eura.

Prečítajte si aj:

iPhone 11 Pro Max: Prvé (víkendové) dojmy

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE