Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Toyota Camry a Highlander dosiahli vynikajúce výsledky v novom teste amerického IIHS – v účinnosti systému prevencie kolízie s chodcami v noci. Okrem dvoch modelov Toyoty získali podobný výsledok iba dve autá iných značiek. Ide o ďalšie potvrdenie najvyššej kvality systémov aktívnej bezpečnosti Toyota Safety Sense.

Poisťovací inštitút pre bezpečnosť cestnej premávky (IIHS), americká obdoba Euro NCAP, zaviedol do svojho rozsiahleho testovania bezpečnosti nový prvok, čím nastavil pre výrobcov automobilov ešte vyššie štandardy. Ide o test účinnosti systémov prevencie zrážky s chodcami počas nočnej jazdy. Toto rozhodnutie vyplynulo z veľkého počtu nehôd s účasťou chodcov na ceste po zotmení.

K dnešnému dňu IIHS testovala 23 áut z troch segmentov – autá strednej triedy, stredne veľké SUV a pick-upy. Drvivá väčšina modelov nesplnila očakávania, no autá značky Toyota medzi nimi vynikajú.  Sedan Camry a 7-miestne SUV Highlander, štandardne vybavené systémami aktívnej bezpečnosti Toyota Safety Sense, získali najvyššie hodnotenia Superior.

Nový štandard pre aktívne bezpečnostné systémy

Test výkonnosti systému prevencie kolízií s chodcami v noci zahŕňa dva scenáre častých nárazov do dospelých ľudí. Prvý z nich testuje spôsob, ako zabrániť kolízii s chodcom prechádzajúcim cez cestu, a realizuje sa v dvoch variantoch – pri rýchlosti 20 km/h a 40 km/h. Druhý testuje schopnosť auta nezraziť chodca idúceho po krajnici cesty pri rýchlosti auta 40 km/h a 60 km/h. Počas testu  nesmie osvetlenie okolia presiahnuť 1 lumen – čo je viac-menej intenzita svetla v nezastavanej oblasti pri splne Mesiaca.

Každý zo scenárov je testovaný opakovane. Samostatné testy sa vykonávajú so zapnutými diaľkovými a stretávacími svetlami. Ak je auto vybavené asistentom diaľkových svetiel – funkciou, ktorá automaticky prepne zo stretávacích na diaľkové svetlá, keď nablízku nie sú iné vozidlá – robí IIHS aj testovacie jazdy aj s aktivovanou funkciou. Body sa udeľujú na základe priemerného automatického zníženia rýchlosti pri piatich testovacích jazdách na suchej vozovke.

Účinne chránia chodcov

Toyota Camry a Highlander získali najvyššie hodnotenie Superior ako dva zo štyroch modelov. Autá sa vyhli nárazu do figuríny simulujúcej chodca prechádzajúceho cez cestu pri oboch rýchlostiach – 20 a 40 km/h. Podarilo sa to aj pri rýchlosti 40 km/h v prípade chodca idúceho po krajnici – rovnako so zapnutými stretávacími svetlami, aj s cestnými svetlami. Počas jazdy rýchlosťou 60 km/h autá citeľne spomalili, čím sa obmedzili následky nárazu do figuríny.

Osem modelov Toyota s najvyššími oceneniami

V roku 2023 budú výsledky nočného testu systémov predchádzania kolíziám s chodcami zahrnuté medzi kritériá na udelenie titulu TOP SAFETY PICK+, najvyššieho hodnotenia IIHS pre najbezpečnejšie modely áut.  Tento rok sú medzi víťazmi ročníka 2022 Camry aj Highlander. Obidva modely získali najvyššie hodnotenie účinnosti všetkých troch funkcií systému PCS, ktoré testovala IIHS – systému prevencie kolízií s autom idúcim vpredu, s chodcami cez deň aj s chodcami v noci. 

Celkovo získalo ocenenie TOP SAFETY PICK+  v tomto roku osem modelov Toyota – okrem Highlandera a Camry sú to Corolla hatchback, Corolla Sedan, GR86, Corolla Cross, RAV4 Prime (Plug-in Hybrid) a minivan Sienna.

Značky: