Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prvý 17,3″ skladateľný OLED notebook s certifikáciou Intel Evo na svete ponúkne unikátny používateľský zážitok za cenu 3619 eur

KĽÚČOVÉ BODY

  • Ultrakompaktný a ľahký 12,5″ skladateľný OLED notebook sa premení na všestranné 17,3″ zariadenie so 6 režimami používania; má hmotnosť iba 1,5 kg bez klávesnice
  • Precízne skonštruovaný 180° pánt je navrhnutý, aby vydržal minimálne 30 000 otvorení a zatvorení; 75 Wh batéria ponúka celodňovú výdrž
  • 4 : 3 17,3″ 2.5K FOLED Dolby Vision PANTONE® Validated dotykový displej; štyri reproduktory Harman Kardon s Dolby Atmos®
  • HD IR kamera, ktorá rozpozná prítomnosť používateľa; 5 Mpx AI webkamera s technológiou ASUS 3DNR; automatické nastavenie jasu a teploty farieb
  • 12. generácia Intel® Core i7; Intel® Iris® Xe; Intel® WiFi 6E; 75 Wh batéria; 2 USB-C® Thunderbolt 4 porty

ASUS už čoskoro odštartuje predaj prvého[i] 17,3-palcového skladateľného OLED[ii] notebooku na svete – Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) za cenu 3 619 eur v predaji aj na Slovensku. Aby vzniklo toto futuristické zariadenie, ASUS a Intel vyvinuli prvé riešenie na trhu a posunuli inovácie v segmente skladateľných zariadení a spoluprácu s viacerými expertmi a partnermi na novú úroveň.

Zenbook 17 Fold OLED je reakciou na potreby používateľov, ktorí chcú dosiahnuť ideálnu rovnováhu medzi mobilitou a produktivitou. Inžinieri a dizajnéri spoločnosti ASUS neúnavne pracovali, aby vytvorili zariadenie, ktoré ponúka bezproblémovú efektivitu s moderným minimalistickým dizajnom. Toto zariadenie eliminuje potrebu robiť kompromisy pri práci v rôznych prostrediach, ako je kancelária alebo domov, počas cestovania alebo vo chvíľach oddychu, keďže elegantne kombinuje dve veľkosti obrazovky a viacero spôsobov používania v jednom vysoko prenosnom zariadení.

Tento revolučný notebook s certifikáciou Intel® Evo ponúka dve veľkosti OLED displeja v jednom zariadení: veľký 17,3-palcový dotykový displej s pomerom strán 4 : 3 a rozlíšením 2,5K, ktorý je možné zložiť na dva displeje s pomerom strán 3 : 2, uhlopriečkou 12,5 palca a rozlíšením 1 920 × 1 280 pixelov[iii]. V zatvorenom stave, vďaka precízne skonštruovanému 180° pántu, ktorý je testovaný, aby vydržal minimálne 30 000 otvorení a zatvorení, ide o ultrakompaktné a prenosné 12,5-palcové zariadenie, ktoré je menšie ako hárok papiera do kopírky. Skladateľný dizajn v kombinácii s plnohodnotnou ASUS ErgoSense Bluetooth klávesnicou a touchpadom umožňuje viacero režimov používania. Aj napriek všestrannosti a veľkej obrazovke má zariadenie hmotnosť iba 1,5 kg bez klávesnice, resp. 1,8 kg s ňou.

Rozložte neuveriteľné

Zenbook 17 Fold OLED je vybavený plnohodnotnou ErgoSense Bluetooth klávesnicou s touchpadom, ktorá výrazne zvyšuje jeho všestrannosť a umožňuje používanie v režimoch Desktop, Laptop (s Bluetooth klávesnicou), Laptop (s virtuálnou klávesnicou), Tablet, Reader alebo Extended. V každom režime je možné využívať nástroje na správu okien, ako je Mode Switcher, alebo aplikáciu ScreenXpert 3, ktorá umožňuje vytvoriť viaceré konfigurácie s rozložením viacerých okien pre zvýšenú produktivitu.

V režime Desktop je k dispozícii rozložená 17,3-palcová obrazovka so zabudovaným stojanom, ktorú je možné používať s bezdrôtovo pripojenou ErgoSense klávesnicou s touchpadom. Režim Laptop (s Bluetooth klávesnicou) je ideálny na cestách, keď je klávesnica magneticky prichytená o spodnú časť pootvoreného displeja. Alternatívne je možné používať režim Laptop (s virtuálnou klávesnicou), keď sa spodná časť displeja premení na virtuálnu klávesnicu na obrazovke.

Režim Tablet umožňuje naplno využiť dotykové ovládanie rozloženého 17,3-palcového dotykového displeja. Režim Reader, s orientáciou na výšku, premení Zenbook 17 Fold OLED na ideálne zariadenie na čítanie. A režim Extended, s orientáciou na výšku, umožňuje využívať dva 12,5-palcové displeje na scrollovanie obsahu medzi nimi. Zenbook 17 Fold OLED takisto umožňuje pripojenie k externému monitoru prostredníctvom jedného z dvojice USB-C® Thunderbolt 4 portov.

Navrhnutý na dlhodobé používanie

Zenbook 17 Fold OLED bol testovaný, aby spĺňal náročné požiadavky vojenských štandardov MIL-STD-810H US z hľadiska odolnosti a spoľahlivosti. Precízne skonštruovaný 180° pánt je hĺbkovo testovaný 30 000 cyklami otvorenia a zatvorenia, aby bola zabezpečená jeho maximálna spoľahlivosť. V praxi to znamená, že pokiaľ používateľ otvorí a zatvorí Zenbook 17 Fold OLED šesťkrát denne, životnosť pántu bude viac ako 9 rokov. Pánt je navrhnutý, aby udržal hornú časť displeja otvorenú pod ľubovoľným uhlom, čo používatelia ocenia v režime 12,5-palcového notebooku alebo počas používania jednou rukou v režime Reader.

Pohlcujúca zábava

Zenbook 17 Fold OLED je vytvorený, aby poskytoval skutočne pohlcujúci audio a vizuálny zážitok. Dôkazom je jeho výnimočný 17,3-palcový 2,5K skladateľný OLED (FOLED) dotykový displej[iv] s frekvenciou 60 Hz a odozvou 0,2 ms. Spĺňa certifikácie Dolby Vision pre realistické HDR vizuály, PANTONE® Validated pre verné podanie farieb a disponuje 100 % pokrytím farebného priestoru DCI-P3. Nechýba ani certifikácia TÜV Rheinland pre tlmenie modrého svetla a obraz bez blikania.

Filmy, videá a hudbu zlepšuje priestorový zvuk, ktorý reprodukujú štyri Dolby Atmos reproduktory s certifikáciou Harman Kardon. Reproduktory využívajú technológiu inteligentného zosilňovača, ktorý zabezpečuje až 3,5-násobnú maximálnu hlasitosť v porovnaní s tradičným zosilňovačom a minimalizuje skreslenie pre čistý zvuk počas zábavy aj komunikácie.

Pohodlné používanie

Zenbook 17 Fold OLED je vybavený najnovšími inteligentnými a bezpečnostnými funkciami, aby bol život používateľov ľahší, bezpečnejší a produktívnejší.

HD infračervená (IR) kamera funguje s technológiou ASUS AdaptiveLock a novým čipom Intel Visual Sensing Controller, aby umožnila rýchle odomykanie tvárou alebo rozpoznala, keď sa používateľ vzdiali od notebooku. Keď sa tak stane, obrazovka stmavne s cieľom šetriť batériu a notebook sa uzamkne pre zvýšenú bezpečnosť. Keď sa používateľ vráti, obrazovka sa automaticky rozsvieti a notebook sa odomkne vďaka rozpoznaniu tváre.

Zabudovaný farebný senzor dokáže rozpoznať okolité osvetlenie a automaticky prispôsobí jas a teplotu farieb displeja pre najlepší vizuálny zážitok. 5 Mpx AI webkamera využíva technológiu ASUS 3D Noise Reduction (3DNR) pre dokonale čisté videohovory. Unikátny algoritmus dokáže zvýšiť ostrosť obrazu a v reálnom čase odstráni šum.

Bezproblémový výkon

Zenbook 17 Fold OLED spĺňa certifikáciu Intel Evo. Poháňajú ho vysokovýkonné komponenty, ako je procesor 12. generácie Intel Core i7-1250U, grafická karta Intel Iris Xe, 16 GB RAM a 1 TB PCIe SSD úložisko. 75 Wh batéria ponúka dlhú výdrž a podporuje technológiu USB-C Easy Charge[v], takže ju môžete rýchlo nabiť pomocou väčšiny USB-C nabíjačiek alebo powerbánk alebo ľubovoľným Power Delivery adaptérom vrátane priloženej 65 W rýchlej nabíjačky.

Zenbook 17 Fold OLED môžete jednoducho pripojiť aj k príslušenstvu. K dispozícii sú dva USB-C® Thunderbolt 4 porty, ktoré sú až 8x rýchlejšie v porovnaní s USB 3.2 Gen 1 portami a podporujú rýchle nabíjanie a pripojenie k externým displejom. Súčasťou balenia je adaptér USB-C na USB Type-A.

Zenbook 17 Fold OLED obsahuje aj Bluetooth verziu klávesnice ErgoSense s touchpadom. Klávesnica má plnú veľkosť, 19,05 mm vzdialenosť medzi stredmi klávesov a 1,4 mm aktivačnú vzdialenosť. Je to naša najlepšia klávesnica doteraz a ponúka zlepšenú presnosť a pohodlie pri písaní. Klávesnicu je možné pripojiť k dvom zariadeniam cez Bluetooth[vi] a prepínať sa medzi nimi pomocou dedikovaného klávesu. Súčasťou klávesnice je veľký ErgoSense touchpad s novým hladkým povrchom a odolnou vrstvou proti odtlačkom prstov.


[i] K aprílu 2022, založené na internej analýze trhu spoločnosťou ASUS, ktorá porovnala Zenbook 17 Fold OLED s konkurenčnými skladateľnými notebookmi s OLED displejom s veľkosťou 17,3 palca od výrobcov ako Acer, Apple, HP, Huawei, Dell, Lenovo, Microsoft a Samsung.

[ii] Vizuálny vzhľad OLED displejov sa môže počas životnosti výrobku meniť. Ide o očakávané správanie, ktoré môže zahŕňať pretrvávanie obrazu alebo vypálenie, keď displej zobrazuje slabý zvyšok obrazu aj po tom, čo sa na obrazovke objaví nový obraz. Toto sa zvyčajne vyskytuje len v extrémnych prípadoch používania, napríklad keď sa statický, vysoko kontrastný obraz zobrazuje nepretržite dlhší čas. Notebooky ASUS s OLED displejom minimalizujú toto riziko predvoleným nastavením tmavého režimu systému Windows, ako aj skrátením času nečinnosti pred vypnutím obrazovky – pri napájaní zo siete (AC) aj z batérie (DC). Tento dvojitý prístup minimalizuje riziko vypálenia, aby sa maximalizovala životnosť vášho OLED displeja, a tiež znižuje zbytočné čerpanie energie pre optimálnu výdrž batérie. Odporúčame tiež nastaviť jas OLED displeja tak, aby dopĺňal okolité osvetlenie vo vašom prostredí, namiesto toho, aby ste obrazovku neustále udržiavali na maximálnom jase. Mali by ste sa tiež uistiť, že máte v nastaveniach systému Windows zapnutý animovaný šetrič obrazovky s tmavým pozadím.

[iii] V 12,5″ režime Laptop je rozlíšenie displeja 1 920 x 1 280.

[iv] Pri používaní zariadenia by sa používatelia nemali dotýkať displeja stylusom alebo ostrými predmetmi, pretože by mohli poškodiť displej.

[v] Funkcia USB-C Easy Charge zaisťuje nabíjanie s výkonom 4,5 W pri pripojení k nabíjačkám, ktoré nevyužívajú technológiu Power Delivery, a to vrátane prenosných nabíjačiek alebo nabíjačiek USB typu A na USB-C. Pri použití nabíjačky Power Delivery bude rýchlosť nabíjania zodpovedať výstupnému výkonu pripojeného adaptéra, a to až do maximálnej hodnoty 65 wattov.

[vi] Činnosť funkčných klávesov závisí od prostredia systému. Funkcie klávesnice sú navrhnuté pre Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) a nemusia podporovať iné druhy zariadení.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.