Notebook, ktorý vám prinesie hodnotu, musíte ale vedieť vopred, že takéto niečo potrebujete.

Nie je to prvý notebook z dielne ASUSu. Ich sériu Pro Duo už poznáme a s dvomi displejmi sme sa stretli v minulosti. Tento model prináša najnovšie procesory Intel Core 12. generácie, OLED displej, najnovšie Wi-Fisuper rýchly SSD disk. Tiež okrem toho aj voľbu medzi integrovanou a samostatnou grafickou kartou. Je teda na vás, či chcete dlhšiu výdrž na batériu alebo potrebujete vyšší výkon.

Zdroj: Samuel Hindy

Čo je iné?

Je to poznať na prvý pohľad a s týmto notebookom sa treba naučiť pracovať. Tým, že výrobca pridal druhý displej nad klávesnicu, nezostalo miesto na ruky. Namiesto opierky pod klávesnicou teraz budete používať stôl. To ale znamená, že budete mať notebook o približne 10 cm ďalej, najmä displej.

Toto bola prvá zmena v závislosti od konštrukcie, ktorú som postrehol. Iná vzdialenosť displeja s vysokým rozlíšením mala za následok to, že sa musel akceptovať väčšiu mierku prvkov na displeji, inak boli príliš malé. Namiesto 150 % zväčšenia som musel použiť 170 %. Je to detail, no stále patrím medzi tých, čo by chceli super vysoké rozlíšenie (tu 4K), čo najlepšie využiť, nielen ťažiť z jemnosti obrazu.

Druhá zmena je touchpad, ten je vľavo a bude to len otázka zvyku. Pri písaní textov som ho zvykol vypínať, aby som oň nezavadil pravou rukou. OLED displej podporuje HDR, 100 % DCI-P3 a má pomer strán 16:10. Špecialitou je ale 120 Hz režim s možnosťou zapnutia adaptívneho režimu.

ScreenPad Plus

Tou skutočne podstatnou časťou je ale druhý displej či monitor ak chcete. ASUS pripravil notebook aj softvérovú výbavu tak, aby ste mohli tieto dva displeje používať čo najlepšie a mali z nich ozajstnú pridanú hodnotu.

V podporovaných aplikáciách máte možnosť využiť druhý monitor na ovládacie prvky a hlavný displej poslúži na zobrazenie obsahu. Je na vás, čo si naň umiestnite. Vo svojej podstate je to stále druhý monitor. V nástroji ASUS ProArt Creator Hub si definujete výkon systému ale aj aplikácie, ktoré chcete spúšťať jedným kliknutím.

Druhý displej má takisto možnosť preddefinovaného nastavenia. Je rozdelený na tri zóny, ale máte možnosť si displej rozdeliť podľa vlastných preferencií, napríklad na polovicu. Skrátka, ASUS pripravil všetko potrebné, aby ste mohli jednoducho presúvať okná medzi displejmi.

Na to máte aj tlačidlo nad touchpadom. Stačí okno potiahnuť a nad plávajúcim tlačidlom s číslom monitora ho pustiť. Presunie sa na opačnú obrazovku. ScreenPad Plus má samostatné nastavenie rozlíšenia, jasu displeja a ďalších detailov. Ja som ho najčastejšie využíval na trvale zobrazené okná, aplikáciu na poznámky atď. Je pravda, že toto nie je klasický druhý monitor a pozerať sa nadol na ScreenPad môže byť unavujúce.

Druhý displej sa dá vypnúť a tak budete šetriť aj energiu v čase, keď nepotrebujete dve obrazovky.

Skúsenosti z používania

Používanie tohto notebooku je iné. Upozorňujem, že potrebuje mať využitie na druhý displej. Vtedy dostávate pridanú hodnotu. Tú nájdu YouTuberi, využijete ho pri on-line konferenciách, tiež ale aj pri potrebe mať na jednom displeji zobrazenú jednu alebo viac aplikácií.

Prihlasovanie tvárou je veľmi pohodlné a toto sa mi páčilo. Snímač odtlačkov tu nie je, takže toto je jediný spôsob, ako využiť biometriu na prihlasovanie do systému. Tiež chválim tlačidlá cez Fn na vypnutie kamery a stlmenie mikrofónu. Mám rád, keď je táto bezpečnostná funkcia dostupná cez klávesnicu. Rámik totiž nemá fyzický kryt.

Na prenášanie nie je vyslovene ťažký, hoci 1,7 kg už je cítiť. Stále ho beriem ako prenosný notebook. Tiež máte možnosť nabíjať ho cez USB-C, takže nepotrebujete ani dodávaný 150 W adaptér. Ten ale nie je tak ťažký, čiže opäť sa dá ako celok s notebookom používať a nosiť so sebou.

Chladenie je navrhnuté v súčinnosti s výklopný displejom ScreenPad Plus. Po otvorení notebooku sa druhý displej jemne nakloní k vám. Tým sa ale otvorí spodná časť a získate lepšie chladenie. Notebook sa vyslovene nezahrieval, ale vedel byť teplý. To je dôsledok nového čipu. Vo verzii s RTX grafikou od NVIDIE bude kúriť viac. Nebude to však nič, čo by ASUS nedokázal chladiť.

Touchpad sa používa dobre. Po zvyku jeho umiestnenia vpravo od klávesnice s ním už nebudete mať zásadný problém. Má hardvérové tlačidlá myši, čo veľmi pomáha. Je orientovaný kratšou stranou hore, čo neodpovedá pomeru k displeju, toto ale pre mňa nebol problém.

Extra zvuk

Absolútne špeciálnou záležitosťou je zvukový systém. Stereo s doplnkovými meničmi na basový zážitok je niečo, čo len tak nepočuť. Kvalita zvuku je výborná aj na hudbu, ak teda využijete notebook na skladanie hudby, nie je nevyhnutné použiť slúchadlá alebo externý reproduktor.

Vo výbave máte okrem dvoch štandardných meničov v spodnej časti spredu máte dva ďalšie pod výklopným displejom. Na zvuku je to poznať a dostanete silné hĺbky tak, ako ich z notebooku nepoznáte ale máte možnosť ich počuť v dobrom externom reproduktore.

Zdroj: Samuel Hindy

Ukážkové porty

Presne takto si predstavuje notebookovú výbavu. Žiadne výhovorky o trendoch alebo hrúbke notebooku. Tu máte všetko potrebné, HDMI, čítačku microSD, jeden USB-A 3.2 port a dva USB-C v plnej výbave. Takto sa notebook stáva naozaj dobre použiteľný a praktický. Pri mojich scenároch použitia určite.

Verdikt

ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED je nevšedný notebook. Je to pokračovateľ úspešnej série a vlastne tomuto zariadeniu nemám čo vytknúť. Áno klávesnica a touchpad sú trochu inak umiestnené. Je to ale dané druhým displejom.

Jeho použitie je praktické a všetko fungovalo vynikajúco. Jedným tlačidlom prehodím okno / okná zhora nadol a naopak, mám tu zóny na automatické zarovnávanie okna k pomeru plochy displeja atď. toto sa dá naozaj dobre použiť.

Je ale pravda, že tá opierka na ruky mi chýbala. Na stole to nie je problém, na kolenách je to horšie. Tiež som ocenil integrovanú grafiku. Notebook vďaka tomu poslúžil na cestách a v režime batérie môžem so štyrmi hodinami počítať, s piatimi pri troche šetrenia a obmedzenia na jeden displej.

Páči sa nám

  • Pridaná hodnota v druhom displeji
  • Softvérové vyladenie a spolupráca dvoch displejov
  • Výkon ale aj výdrž na batériu
  • CPU GPU alebo samostatná grafika
  • špičkové reproduktory

Nepáči sa nám

  • Na touchpad vpravo si treba zvyknúť
  • Logicky chýba opierka na dlane pod klávesnicou

Cena: 1300 eur

Zapožičal: ASUS

Technické parametre

Model notebooku / ParameterASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED – UX8402Z
ProcesorIntel Core i7-12700H, 3,5 ÷ 4,7 GHz, 24 MB cache, 45 W TDP
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný diskSamsung, 1 TB SSD
Hlavný displej14,5″ 16:10, OLED, 120 Hz, dotykový, max. rozlíšenie 2880 × 1800 px + ScreenPad Plus 12,7″, 32:10, 120 Hz, 2880 × 864 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6ax / Bluetooth 5.2
Porty2 × USB-C + TB4 + PD, 1 × USB 3.2, HDMI 2.1, microSD, audio
Operačný systémMicrosoft Windows 11 Home
Rozmery [mm]324 × 224 × 18
Hmotnosť [kg]1,7
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH) 1300
Model / TestyASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED – UX8402Z
PCMark 10 – Kancelársky výkontest neprešiel
3DMark 11 – Herný výkon7815
VR Mark – Orange Room2617
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1900,3
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]5:58
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]357,4
Faktor mobility3,51

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.