Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

ASUS spustil na Slovensku predaj najtenšieho 13,3-palcového OLED notebooku na svete[i], modelu Zenbook S 13 OLED (UX5304). Ide tiež o najekologickejší Zenbook všetkých čias, ktorý posúva na novú úroveň charakteristické vlastnosti značky, ako je ultraprenosný dizajn, udržateľnosť a výkon na cestách, a presvedčivo dokazuje, že menej môže byť viac.

Zenbook S 13 OLED nerobí žiadne kompromisy z hľadiska výkonu, konektivity či výdrže batérie, a to aj napriek rekordne nízkej hrúbke iba 1 cm[ii] a hmotnosti iba 1 kg[iii]. Je stelesnením ultraprenosného dizajnu v úplne novej sivej farbe Basalt Gray alebo v klasickej modrej farbe Ponder Blue. Zenbook S 13 OLED je navrhnutý s ohľadom na životné prostredie a uhlíkovú neutralitu. Jeho šasi obsahuje recyklované kovy a plasty a dodáva sa v balení s certifikáciou FSC® Mix. Využíva bezhalogénovú elektroniku a v prípade modelu Basalt Gray aj úplne nový elegantný ekologický plazmokeramický hliník, vďaka čomu ide o najekologickejší Zenbook všetkých čias.

Notebooky radu Zenbook vždy prinášali bezkonkurenčný výkon na cestách a Zenbook S 13 OLED nie je výnimka. Využíva 13. generáciu procesora až do Intel Core i7 s 16 GB RAM typu LPDDR5 RAM a až 1 TB PCIe® 4.0 x4 SSD úložiskom. K dispozícii je plnohodnotná výbava I/O portov a 63 Wh batéria s dlhou výdržou.

Zenbook S 13 OLED ponúka pohlcujúce a verné vizuály vďaka úžasnému ASUS Lumina OLED displeju s pomerom strán 16 : 10, rozlíšením 2,8K (2 880 x 1 800) a certifikáciami Dolby Vision, Pantone® Validated a VESA DisplayHDR True Black 500.

Supertenký a superľahký

Zenbook S 13 OLED dosiahol supertenký dizajn s hrúbkou 1 cm a superľahkú hmotnosť 1 kg vďaka niekoľkým pokročilým technikám a materiálom, ktoré sa použili v rámci jeho dizajnu a konštrukcie s cieľom znížiť hmotnosť a rozmery v porovnaní s predchádzajúcou generáciou a bez toho, aby sa zhoršil výkon, konektivita alebo výdrž batérie.

Výsledkom je ultraprenosný notebook, ktorý nanovo definuje svoju kategóriu a posúva tenkosť a ľahkosť na úplne novú úroveň bez kompromisov. Výdrž dosahuje až 14 hodín streamovania videa a Zenbook S 13 OLED ponúka lepšie chladenie a vyšší výkon v porovnaní s predchádzajúcou generáciou a aj napriek rekordne kompaktným rozmerom si zachováva plnú použiteľnosť a komplexnú výbavu I/O portov.

Všestranná udržateľnosť

ASUS chce prostredníctvom Zenbooku dosiahnuť viac za menej. Zariadenie disponuje registráciou EPEAT® Gold a má pozitívny vplyv na životné prostredie počas celého životného cyklu, od použitých materiálov a výroby až po montáž, používanie a koniec životnosti. ASUS znížil jeho uhlíkovú stopu použitím recyklovaných materiálov a navrhnutím ekologickejšieho obalu.

Ide o doteraz najekologickejší Zenbook. V klávesnicovej časti, šasi a veku využíva PIR zliatinu horčíka a hliníka (recyklované materiály z priemyselnej činnosti), čo znižuje uhlíkovú stopu o viac ako 50 %[iv]. Klávesy a reproduktory obsahujú PCR plasty (plasty recyklované po spotrebe) a reproduktory sú vyrobené aj z plastov, ktoré by inak skončili v oceáne. ASUS tiež prepracoval balenie, aby bolo 100 % recyklovateľné a vyrobené z materiálov, ktoré sa dajú opakovane použiť a kompostovať. Vyrobené je zo 100 % FSC Mix papiera zo zodpovedne obhospodarovaných lesov, kontrolovaného dreva a recyklovaných zdrojov. Papierové vložky sa dajú ľahko použiť ako stojan na notebook. Zenbook S 13 OLED prekračuje aj normu energetickej účinnosti ENERGY STAR® o 43 %, čím znižuje spotrebu elektrickej energie. Cieľom uvedených udržateľných opatrení je dosiahnutie uhlíkovej neutrality.

ASUS prvýkrát použil špeciálny výrobný proces, aby vytvoril exkluzívny plazmokeramický hliník pre veko. Tento proces využíva čistú vodu a elektrinu a nevyžaduje organické zlúčeniny, silné kyseliny ani ťažké kovy. Metóda je založená na kúpeli, má nízky vplyv na životné prostredie a spôsobuje fyzikálnu a chemickú premenu hliníka. Výsledkom je zvýšená odolnosť proti opotrebovaniu, ochrana proti korózii, zlepšený tepelný manažment, tvrdosť[v] aj životnosť.

Vzhľad a pocit z tohto materiálu je podobný prírodnému kameňu, čo korešponduje s krédom série Zenbook a zároveň je vďaka nemu každé veko jedinečné. Žiadne dve nie sú rovnaké. Dlhšia životnosť notebooku znižuje dlhodobý odpad, a preto je Zenbook 13 S OLED prísne testovaný podľa najnovšej americkej vojenskej normy MIL-STD-810H, ktorá zahŕňa až 12 testovacích metód a 26 jednotlivých testov[vi] – ide o najprísnejšie testovanú odolnosť notebookov na svete.

Výkon na cestách

Zenbook S 13 OLED má certifikáciu Intel Evo a predstavuje dokonalé spojenie výkonu a prenosnosti. Vybavený je procesorom 13. generácie až do Intel Core i7, ktorého tepelný výkon (TDP) je možné zvýšiť až o 20 % na úroveň až 20 wattov. Dopĺňa ho 16 GB RAM typu LPDDR5, ultrarýchle 1 TB PCIe 4.0 x4 SSD úložisko a 63 Wh batéria s dlhou výdržou. WiFi 6E konektivita, ktorú zlepšuje technológia ASUS WiFi Master Premium, zabezpečuje rýchle a stabilné pripojenie.  

Zenbook S 13 OLED ponúka aj napriek ultrakompaktnému šasi plnohodnotnú výbavu I/O portov, takže používatelia nemusia so sebou nosiť adaptéry či USB huby. Dva Thunderbolt 4 USB-C® porty podporujú rýchle nabíjanie, pripojenie 4K externých displejov a prenosové rýchlosti až do 40 Gbps. K dispozícii je tiež USB 3.2 Gen 2 Type-A port, HDMI® 2.1 port a 3,5 mm audio jack.

Na zlepšenie zážitkov z videokonferencií na cestách je FHD infračervená kamera vybavená vizuálnymi efektmi, ktoré poháňa umelá inteligencia, a technológiou potlačenia hluku pomocou umelej inteligencie. Kamera tiež podporuje rýchle a bezpečné prihlásenie tvárou pomocou funkcie Windows Hello. Výkonný audio systém s certifikáciou Harman Kardon a Dolby Atmos® zvukom využíva inteligentný zosilňovač s technológiou ASUS Audio Booster, ktorá zvyšuje hlasitosť až 5,25x.

Touchpad ASUS ErgoSense je o 9,5 % väčší a umožňuje jednoduchšiu navigáciu. Je hladký a pohodlný, umožňuje presné ovládanie a využíva ľahko čistiteľnú povrchovú úpravu, ktorá zabraňuje odtlačkom prstov.

ASUS Lumina OLED displej: Presnejší. Prispôsobivejší. Spoľahlivejší

Zenbook S 13 OLED ponúka pohlcujúci zážitok zo sledovania vďaka displeju ASUS Lumina OLED s pomerom strán 16 : 10. ASUS tento názov udeľuje iba špičkovým OLED displejom, ktoré spĺňajú jeho prísne kritériá kvality a ponúkajú presnejší, prispôsobivejší a spoľahlivejší vizuálny zážitok. ASUS Lumina OLED displeje predstavujú štandard vysokokvalitného vizuálneho riešenia pre najlepší zážitok z technológie OLED. Jeho názov zdôrazňuje jedinečné výhody a vynikajúci vizuálny zážitok, ktorý presahuje tradičné OLED displeje. ASUS Lumina OLED využíva exkluzívne technológie ASUS, ako sú ASUS Splendid a ASUS OLED Care, ako aj nové funkcie a vlastnosti – Delta E <1, úspora energie a ochrana panela. Integráciou týchto prvkov vytvoril ASUS vysokokvalitné riešenie, ktoré predstavuje vrchol technológie OLED.

ASUS Lumina OLED displej v notebooku Zenbook S 13 OLED prináša jasnejšie, čistejšie a živšie farby s rozlíšením 2,8K, odozvu 0,2 milisekundy a presnosť Delta E <1[vii]. Displej disponuje aj certifikáciami Dolby Vision, DisplayHDR True Black 500 pre brilantné zobrazenie bielej farby a dokonalé zobrazenie čiernej farby a Pantone Validated pre verné zobrazenie farieb. 100 % pokrytie farebného priestoru DCI-P3 poskytuje zážitok na filmovej úrovni s mimoriadne živými farbami, pričom technológia ASUS Splendid umožňuje používateľovi jednoducho sa prepínať medzi týmto farebným priestorom a gamutmi sRGB, Display-P3 a natívnym OLED gamutom.

Displej má aj certifikácie TÜV Rheinland a SGS pre starostlivosť o oči s o 70 % nižším vyžarovaním modrého svetla, čo zaručuje pohodlie pre oči používateľa aj počas dlhého sledovania. ASUS tiež poskytuje bezplatnú výmenu OLED obrazovky v prípade akýchkoľvek problémov s vypálením počas záručnej doby[viii].

CENA & DOSTUPNOSŤ

ASUS Zenbook S 13 OLED (UX5304) je v predaji na Slovensku za cenu od 1 299 eur.


[i]Porovnanie celkovej hrúbky notebooku k 20. februáru 2023 na základe internej analýzy trhu spoločnosťou ASUS, ktorá porovnala Zenbook S 13 OLED (UX5304) s konkurenčnými produktmi v danej kategórii (notebooky s OLED displejom s uhlopriečkou 13,3 palca) od výrobcov, ako sú Acer, Apple, HP, Huawei, Lenovo, Microsoft a Samsung.

[ii] Rozmery: 296,2 x 216,3 x 10,9 mm; hrúbka sa môže odlišovať v závislosti od špecifikácií.

[iii] Hmotnosť sa môže odlišovať v závislosti od špecifikácií.

[iv] Porovnanie sa zameriava na samotný kov PIR v porovnaní so šasi zo 100 % čistého kovu za predpokladu, že ostatné faktory, ktoré môžu ovplyvniť emisie CO2, sú rovnaké.

[v] Testy tvrdosti vykonal ASUS 30. augusta 2022. Testovacia konfigurácia: Zenbook UX5304VA Basalt Gray. Testovacie nastavenia: 765 g ceruzka na poškriabanie šasi, pričom hrot ceruzky a povrch notebooku tvoria uhol 45°. Na povrchu nezostali žiadne viditeľné škrabance.

[vi] Vybrané produkty sa testujú podľa rozšírených vojenských noriem odolnosti MIL-STD-810H s 12 testovacími metódami a 26 testovacími postupmi, aby sa zabezpečila mimoriadna odolnosť. Na základe interného prieskumu trhu spoločnosti ASUS s využitím dostupných informácií a testovacích správ z webových stránok hlavných značiek notebookov zo dňa 28. októbra 2022 používajú spotrebiteľské notebooky ASUS režim pozostávajúci z 26 testovacích postupov, čo je najprísnejší a najrozsiahlejší testovací režim v odvetví spotrebiteľských notebookov pre normu MIL-STD-810H.

[vii] Priemerné výsledky testov nastavení MyASUS Splendid Display P3 a sRGB: Delta-E < 1, +/- 0.5; môže sa odlišovať v závislosti od špecifikácií.

[viii] Záručná doba sa odlišuje v závislosti od krajiny.

Značky: