Audi na to ide z ostra. Na utajenej tlačovke automobilka prestavila elektromobil Audi e-Tron GT, ktorý vychádza z modelu Porsche Taycan.

Audi e-Tron GT a RS e-Tron. Zdroj Audi

Audi e-Tron GT a RS e-Tron. Zdroj Audi

Na európskych cestách uvidíme e-Tron GT na jar tohto roka a ten, kto bude chcieť mať, by si mal pripraviť minimálne 100 tisíc eur. To je štartovacia cena, najvybavenejšia verzia RS e-Tron GT  bude mať cenovku až 138 200 eur. K tomu samozrejme ešte voliteľná výbava.

Auto poháňajú dva motory a má pohon všetkých štyroch kolies. Kapacita 800 V Li-Ion batérie je 93 kWh (z toho využiteľných je 85 kWh ). Batéria sa dá rýchlo nabíjať. S vysokorýchlostnou 270 kW nabíjačkou sa dá batéria v najlepšom režime za 5 minút dobiť na dojazd 100 kilometrov. Z 5 na 80 % sa dá batéria za ideálnych podmienok nabiť len za 22,5 minúty.

Audi e-Tron GT. Zdroj Audi

Audi e-Tron GT. Zdroj Audi

Technické údaje a norma WLTP hovoria o dojazde viac ako 488 km pri optimálnej prevádzke. V aute je zabudovaná štandardná 11 kW AC nabíjačka, voliteľná bude aj 22 kW. Štandardná spotreba je 19,6 ÷ 18.8 kWh/100 km.

E-Tron GT je vybavený dvoma displejmi: 12,3-palcovým virtuálnym kokpitom pod volantom a 10,1-palcovým dotykovým s najnovšou verziou infotainment systému od Audi. Samozrejmosťou je pripojenie na internete, Wi-Fi v aute a navigácia s mapami Here ako aj mobilná aplikácia na ovládanie otváranie vozidla a monitorovanie nabíjania. Tiež tu nájdete bezdrôtové CarPlay a Android Auto. Objedať si môžete až 21- palcové disky.

Displej Audi RS e-Tron GT. Zdroj: Audi

Displej Audi RS e-Tron GT. Zdroj: Audi

E-Tron GT je auto s najvyšším výkonom, aký automobilka vyrobila. Štandardná verzia disponuje výkonom 350 kW/470 koní, zatiaľ čo verzia RS sa chváli výkonom až 440 kW/590 koní. K tomu ešte existuje posilňovací režim overboost, pri ktorom E-Tron GT dosiahne zrýchlenie z 0 na 100 km/h len za 4,1 sekundy a RS len za 3,3 sekundy. Pritom toto auto má celkovú hmotnosť okolo 2,3 tony.

Matrix svetlá v Audi e-Tron GT. Zdroj: Audi

Matrix svetlá v Audi e-Tron GT. Zdroj: Audi

E-Tron GT vyniká aj v svietení, voliteľne je vybavené svetlometmi Audi Matrix LED so zrkadlovým systémom. Voliteľnú výbavu tvorí aj  head-up displej s premietaním údajov na čelné sklo a zvukový systém Bang & Olufsen, prípadne strecha vystuženú uhlíkovými vláknami či masážne sedadlá.

Zdroj: Audi

Ako neplatiť pokuty za nabíjanie elektromobilov?

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu