V našich rukách sa „ocitla“ ďalšia zaujímavá autokamera, ktorú sme umiestnili na správne miesto a vyrazili na cesty, aby sme overili jej obrazové schopnosti a ďalšie zaujímavé funkcie, ktoré ponúka.

Tentokrát je to zariadenie od spoločnosti Lamax, ktorá má v ponuke viacero autokamier, ale táto patrí medzi tie najlepšie. Základom autokamery Lamax C9 je kvalitný obrazový snímač s uhlom záberu až 150° a max. rozlíšením 2560x1080p/30fps. Široký uhol záberu je v prípade autokamery veľmi dôležitý, nakoľko potrebujete pokryť čo najväčšiu plochu pred vozidlom.

Ak budete chcieť niekomu niečo dokázať, tak verte, že tento parameter oceníte. Medzi najdôležitejšie parametre patrí aj rozlíšenie, ktoré musí byť dostatočne vysoké na to, aby ste vo výsledku získali čisté zábery za každých okolností. Lamax C9 spĺňa aj túto podmienku, pričom si rozlíšenie môžete meniť podľa potreby. Dostupné možnosti rozlíšenia: 2560×1080/30fps, 2304×1296/30fps, 1920×1080/30fps, 1280×720/60fps, 1280×720/30fps (formát videa – MP4).

My sme počas testu využívali najvyššie 2K rozlíšenie, ktoré zaručuje čisté zábery počas dňa, ale aj v noci. Zariadenia v tejto cenovej kategórii ponúkajú nadpriemernú obrazovú kvalitu, ktorá je nutnosťou. Obrazovej kvalite napomáha aj funkcia kompenzácie protisvetla – WDR a rýchle nastavenie expozície (ak je to potrebné). V noci je to horšie s rozpoznávaním osvetlených značiek (EČV) na vozidlách pred vami, ale to je problém takmer každej autokamery.

Fotografia z autokamery Lamax C9

Záznam sa spúšťa vďaka pohybovému senzoru automaticky a v nastaveniach si môžete zvoliť, v akých cykloch budú videá uložené (1,2,3 alebo 5 minút), prípadne to môže byť kontinuálny záber, ale ten neodporúčame. Ideálna dĺžka je 5 minút. Po zaplnení pamäťovej miscroSD karty (max. 64GB) sa automaticky nahrádza najstarší záznam tým najnovším. Kamera má aj G-Senzor, ktorý zaznamenáva otrasy (prudké zrýchlenie, brzdenie, náraz). Záznamy, v ktorých bol zaznamenaný otras sú okamžite uzamknuté voči premazaniu, aby ste mali v prípade potreby dostupný dôkazový materiál.

Obraz z kamery sa premieta na 2,7“ LCD displeji, vďaka ktorému si môžete uložené záznamy rýchlo prezrieť aj v zariadení. Okrem toho má toto zariadenie 6 ovládacích tlačidiel a držiak na čelné sklo s integrovaným GPS modulom. Inštalácia kamery je veľmi jednoduchá a vďaka GPS modulu máte v zázname dostupné aj informácie o rýchlosti vozidla v daný moment a samozrejme aj o jeho presnej polohe, čo je tiež dôležité.

Z pokročilých funkcií je prítomná databáza radarov (37 krajín Európy) + rýchlostných obmedzení, zvukové upozornenia na prekročenú rýchlosť, ale aj základné sledovanie jazdných pruhov – LDWS (Lane Departure Warning System). Táto funkcia vás zvukom aj obrazom upozorní pri prechádzaní z pruhu do pruhu. Taktiež sú prítomné aj upozornenia na odpočinok, ktorých časový limit si môžete nastaviť podľa potreby. Priznáme sa, že tieto pokročilé funkcie síce skúšame, ale potom ich ihneď vypíname. V prípade autokamery nám neprídu až tak dôležité a občas sú aj otravné. Najdôležitejším faktorom je spoľahlivosť a obrazová kvalita. Obe tieto podmienky Lamax C9 spĺňa a niekoho poteší aj fakt, že celé menu zariadenia je v Slovenčine.

Kamera je napájaná prostredníctvom dodávaného kábla s microUSB konektorom, ale má aj integrovanú batériu s kapacitou 150 mAh, ktorá dokáže kameru udržať pri živote niekoľko minút – v režime záznamu. Samozrejmosťou je aj záznam zvuku a úsporný režim. Chýba však samostatný režim parkovanie, ktorý z časti nahrádza citlivý G-Senzor. Ak máte autokameru v neustálej prevádzke (nutnosť stáleho napájania), tak každý otras autom bude zaznamenaný a uzamknutý proti vymazaniu. Nie je to plná verzia parkovacieho režimu, ale pomôcť môže.

Obsah balenia

  • Autokamera LAMAX C9
  • Držiak na sklo s GPS modulom
  • Autonabíjačka
  • MicroSD-USB adaptér
  • Dátový USB kábel
  • Manuál a Bezpečnostné inštrukcie
  • Látkové vrecko pre prenos kamery
  • Utierka z mikrovlákna

Zariadenie do testu zapožičala spoločnosť: Lamax.sk

Cena zariadenia: 155 Eur

Prečítajte si aj:

TrueCam H5: Miniatúrna Full HD autokamera

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu