Je niekoľko indícii, že Google má ambíciu prísť s autonómnymi autami poriadne skoro, bez dlhých odkladov. Potrebuje totiž zužitkovať výsledky výskumu a autá začať čo najskôr predávať. 

autonomne_google_4_nowatTento týždeň tak Google pozval do svojej centrály amerických novinárov a poskytol im na test dva prototypy, aby demonštroval, kde je už táto technológia. Cieľom bolo ukázať ako takéto auto dokáže identifikovať objekty na ceste alebo popri ceste, rovnako ako reaguje na dopravné značky a svetelné znamenia. Boli tu aj deti vybiehajúce zo školy, ale aj simulovaný pohyb záchranných vozidiel s právom prednostnej jazdy.

Urmson vo svojom článku analyzuje príčiny niektorých nehôd. V tomto prípade spravil chybu šofér, ktorý sa náhle rozhodol, že chce odbočiť a skrížil Google autu cestu

Urmson vo svojom článku analyzuje príčiny niektorých nehôd. V tomto prípade spravil chybu šofér, ktorý sa náhle rozhodol, že chce odbočiť a skrížil Google autu cestu

Ako dopadlo testovanie? Jeden z novinárov sa vyjadril, že technológia je ďaleko od tohto, aby sa dala nazvať úplne perfektnou. Auto je ale schopné samostatnej jazdy a pohyb v ňom je bezpečný. Dalo by sa ale pohybovať oveľa rýchlejšie. Je jasné, že prvotným zámerom pri vývoji autonómneho auta je to, aby sa radšej nič nestalo. Človek dokáže zatiaľ jazdiť plynulejšie, rýchlejšie a pritom stále bezpečne.

autonomne_google_2_nowatVäčšina ľudí očakáva, že autonómneho auta ako súčasti bežnej prevádzky sa dočkáme tak o 10 rokov. Riaditeľ vývoja autonómnych vozidiel v Google sa však vyjadril takto: „Môj syn má teraz 12 rokov a mojím cieľom je, aby sa mohol do školy dopraviť autom sám, aj keď nebude mať vodičský preukaz.“ Pripomeňme, že v Kalifornii môže auto šoférovať osoba staršia ako 16 rokov.

Novinárov osobne navštívil aj Sergey Brin, prezident Google a spoluzakladateľ tohto internetového giganta. Hovoril o tom, že Google spolupracuje s tradičnými výrobcami automobilov na vývoji takýchto vozidiel a potvrdil, že s nimi chcú ísť do predaja čo najskôr.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu