Pod značkou firmy Waymo.

Waymo je dcérska spoločnosť firmy Alphabet, ktorá vlastní Google a ktorá sa rozhodla vytvoriť samostatnú organizáciu pre vývoj autonómnych vozidiel. Pôvodne tieto autá testoval a vyvíjal Google, od roku 2009, aktuálne však fungujú pod značkou Waymo. A tieto samojazdiace vozidlá začali najnovšie rozvážať aj ľudí – bez akéhokoľvek šoféra, ktorý by sedel na sedadle jazdca a dohliadal na správanie vozidla.

Waymo spustilo túto službu v americkej Arizone po takmer dvoch rokoch testovania autonómnych áut v 25 amerických mestách. Vozidlá prvotne jazdili bez ľudí, od minulého roka prevážali aj ľudí, avšak so šoférom, ktorý sedel za volantom a kontroloval jazdu. Teraz nadišiel čas pre ďalšiu úroveň a tou je transport pasažierov bez ľudského šoféra.

Služba sa aktuálne nachádza v rannom štádiu a iba vo vybraných častiach Phoenixu. Je otázne, kedy ju Waymo rozšíri aj do iných amerických štátov, nejako však treba začať. Pozrite si video:

Zdroj: Fortune

Prečítajte si aj:

Autonómne autá a zdieľanie vozidiel. Ako vyzerá budúcnosť mobility?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu