GW2280 ponúka rozumnú a funkčnú výbavu a nezruinuje vašu peňaženku.

Hľadáte nový monitor do domácnosti alebo kancelárie? V redakcii sme testovali monitor BenQ GW2280, ktorý láka nízkou cenou. Za 80 eur získate 21,5-palcový displej s moderným dizajnom a funkčnou výbavou. Kúpiť si ho môžete v Ageme.

BenQ GW2280 má ultratenké rámiky po troch stranách, vďaka čomu vyzerá elegantne. Spodný rámik je trochu väčší, obsahuje logo BenQ a senzor okolitého osvetlenia. Ten si môžete v nastaveniach zapnúť alebo vypnúť. Ak si ho aktivujete, monitor bude prispôsobovať nastavenie jasu displeja podľa okolitého osvetlenia.

Spodný rámik tiež obsahuje fyzické tlačidlá pre úpravu nastavení a prepínanie sa medzi režimami. Používanie tlačidiel je pohodlné, zmena nastavení vás nebude iritovať ako v prípade niektorých monitorov s dotykovými tlačidlami.

BenQ GW2280 má tenké rámiky po troch stranách obrazovky

BenQ GW2280 je rozmerovo kompaktný monitor. Toto tvrdenie platí aj pre stojan, ktorý neumožňuje úpravu výšky. Môžete si prispôsobiť iba naklonenie obrazovky. Stojan však obsahuje praktickú krytku, ktorá skryje káble. Ak máte radi poriadok na pracovnom stole, túto vlastnosť oceníte.

Monitor obsahuje dvojicu HDMI 1.4 portov a VGA port. Vedľa nich nájdete dvojicu 3,5 mm jackov pre vstup a výstup audia. Súčasťou balenia je iba VGA kábel, takže ak nemáte nepotrebný HDMI kábel doma, budete si ho musieť dokúpiť samostatne.

BenQ GW2280 využíva 21,5-palcový VA panel s rozlíšením Full HD. Pozorovacie uhly sú dobré, z hľadiska podsvietenia sme v prípade testovaného modelu nezaznamenali nerovnomernosť alebo iné problémy. Za zmienku stojí nadštandardný kontrast – vzhľadom k cene monitora – na úrovni 3000:1.

Vľavo senzor osvetlenia pod spodným rámikom monitora, vpravo zadná strana aj so stojanom s krytkou

Maximálny jas displeja sme pri štandardnom nastavení kontrastu namerali na úrovni sľubovaných 250 cd/m2, minimálny jas bol 36 cd/m2. Displej pokrýva takmer 88% farebného priestoru sRGB. Pre domáce či kancelárske použitie je takáto hodnota viac ako postačujúca.

BenQ GW2280 ponúka viacero nastavení. K dispozícii je režim tlmenia modrého svetla, ktorý je optimalizovaný pre viaceré aktivity, ako je sledovanie multimédií, surfovanie po internete, kancelárska práca či čítanie. Okrem toho sú k dispozícii ďalšie režim s vopred pripravenými nastaveniami, medzi nimi aj spomenutý režim sRGB.

V rámci nastavení si môžete upraviť tradičné parametre, ako je jas, kontrast, ostrosť obrazu, gamma či teplota farieb. Monitor obsahuje aj dva 1 W reproduktory. Odporúčame použiť externé reproduktory.

Vľavo stojan bez krytky, vpravo portová výbava monitora

Verdikt

BenQ GW2280 je moderný monitor za rozumnú cenu. Oceňujeme štýlový dizajn s tenkými rámikmi, kvalitu obrazu vzhľadom k cene a tiež aj funkčnú výbavu. Monitor získava plusové body za technológie, ktoré chránia váš zrak, ako je filter modrého svetla alebo obmedzenie blikania obrazovky.

Pridanou hodnotou je senzor okolitého osvetlenia a inteligentná úprava obrazu podľa zobrazovaného obsahu a intenzity svetla v miestnosti. Pomer cena/výbava je v prípade tohto monitora skutočne atraktívny.

Zapožičal: Agem

Cena: 80,58 eur

Technické špecifikácie:

ModelBenQ GW2280
Veľkosť a typ panelu21,5″, VA, 1920 × 1080 px, 60 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva36,68 až 250,23 cd/m2, 5 ms
Pokrytie farebného priestoru87,8% sRGB, 63,5% Adobe RGB, 66,3% DCI P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieNie, nie, senzor okolitého osvetlenia
Konektivita2× HDMI 1.4, VGA, 2× 3,5 mm jack

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit