Ste aj vy šťastným majiteľom elektrobicykla, motorky, skútra alebo elektrickej kolobežky? A chcete ním byť aj naďalej? Potom je tento článok určený práve vám.

Ono, nie sú to lacné „hračky“ a určite máte obavu ich nechať bez dozoru na výlete alebo aj v garáži. Asi rozmýšľate nad mechanickým zabezpečením, ale my máme pre vás niečo efektívnejšie a modernejšie.  Bohužiaľ, objasnenosť krádeží podobných vozidiel je v súčasnosti na veľmi nízkej úrovni.

Made in Slovakia

bikeAngel je inteligentný systém na monitorovanie a stráženie elektrobicyklov, motoriek a skútrov, ktorý pozostáva z hardvérového zariadenia a mobilnej aplikácie. Vyvinutý a vyrobený je na Slovensku, stojí za ním bratislavská spoločnosť Infocar. Základnou výhodou pred konkurenčnými riešeniami je elegancia – bikeAngel totiž nevidíte, nijako neruší dizajn vášho vozidla.

Najčastejším použitím bikeAngel sú práve elektrobicykle a na ne sa aj budeme v ďalšom texte sústreďovať. Keďže ho nevidno, nedá sa rozpoznať, a teda aj odstaviť z činnosti nepovolanou osobou. bikeAngel využíva energiu zo stráženého bicykla a ideálne je, ak si ho budete objednávať vtedy, keď si budete kupovať aj svoj elektrobicykel. Sieť partnerských predajní totiž dokáže tento alarm odborne nainštalovať. Ako sme si pri našom teste vyskúšali, netrčia z neho žiadne káble, antény alebo niečo podobné.

Princíp činnosti

bikeAngel je malá krabička, ktorú je možné umiestniť kamkoľvek. V prípade elektrobicykla nie je problém s napájaním. Ak ste na trase, je zrejmé, že batéria v bicykli je nabitá a zásobuje aj tento alarm. Pokiaľ batériu z bicykla nabíjate, máte ho obyčajne vo vašej garáži a riziko krádeže je oveľa menšie ako v prípade, že ho máte odložený napr. na ulici.

Skutočná veľkosť hardvérovej časti

Hardvérová časť bikeAngel obsahuje GPS prijímač, akcelerometer a gyroskop. Ďalšou súčasťou je dátová SIM karta, pomocou ktorej systém komunikuje s mobilnou aplikáciou, ak sa smartfón a bicykle dostanú mimo dosahu Bluetooth komunikácie. Funguje v rámci štátov EÚ. Mobilná aplikácia je určená je iOS a Android a s bikeAngel je spárovaná cez Bluetooth pripojenie. Na použitie je potrebné vytvoriť bikeAngel účet a použiť unikátne číslo alarmu. Svoj bicykel si môžete v aplikácii aj pomenovať. Aplikácia tiež hlási stav batérie v elektrobicykli.

Základný stav mobilnej aplikácie – strážený bicykel

Po aktivácii stráženia potom aj naozaj jemný pohyb bicyklom vyvolá notifikáciu, ktorá sa odosiela na mobil. Ako sme sa presvedčili, oneskorenie medzi vykonaným pohybom s bicyklom a hlásením na smartfóne je asi 5 až 10 sekúnd. Notifikácie fungujú bez problémov aj na inteligentných hodinkách.

Základný stav mobilnej aplikácie – poplach v prípade manipulácie

Ochrana zdravia po páde

Tomuto alarmu nie sú cudzie ani ochrana a zdravie majiteľa. Pri nepríjemných nehodách a pádoch z bicykla o záchrane človeka často rozhodujú sekundy. Práve nainštalovaný inteligentný elektronický systém stráženia a ochrany bikeAngel dokáže poslať správu o páde, manipulácii či krádeži aj s jeho presnou polohou. Môžete tak okamžite reagovať a privolať pomoc.

Ako to celé funguje?

Výrobca celé riešenie vymyslel tak, aby alarm fungoval automaticky, bez zásahu človeka. Elektrobicykel odstavíte a odídete od neho. bikeAngel potom automaticky prejde do stavu stráženia. Ak s ním niekto vykoná pohyb (drgne do bicykla), o chvíľku máte o tom hlásenie na mobile. To už spozorniete. Pokiaľ sa dostane bicykel do pohybu, už sa hlási Alarm. Buď sa potom rozbehnete a potenciálneho zlodeja sami dobehnete a situáciu vyriešite na mieste, alebo o pomoc požiadate políciu. Tej môžete aj zadať informáciu, kde sa váš bicykel aktuálne nachádza. O jeho aktuálnu polohu totiž môžete požiadať cez aplikáciu. Takto nájdete aj ukradnutý bicykel odparkovaný v niektorej inej garáži.

Stráženie sa tiež dá zapnúť manuálne, čo môžete využiť napr. vtedy, keď ste síce v dosahu Bluetooth, ale na bicykel v tlačenici ľudí nevidíte.

Pokiaľ k bicyklu príde vy, stráženie sa automaticky vypne, ale bikeAngel stále plní svoju úlohu. Sleduje, či pri vašej jazde nenastal nejaký pád. Konkrétne rozpozná situáciu, že akcelerometer a gyroskop súčasne zaregistrujú náraz a zároveň aj zmenu horizontálnej polohy zhruba o 90°. Následne sa hneď oznámi tento stav aj na iných telefónoch – napr. vašej partnerky. Tá si môže telefonicky overiť váš stav a v prípade zranenia zasiahnuť a zachrániť tak vaše zdravie alebo život.

bikeAngel je možné inštalovať do rôznych zariadení so vstavanou batériou

Čo to stojí?

Samotná cena zariadenia je 187 eur. Ako sme ukázali, podmienkou funkcie je trvalé pripojenie na dátovú sieť cez SIM kartu. Prvý rok prevádzky je táto prevádzka zadarmo ako akcia, ďalší rok to činí 38 eur, resp. 69 eur na dva roky prevádzky. Za ochranu elektrobicykla v sume od 2000 eur vyššie to určite stojí za to.

Vyhodnotenie

bikeAngel je postavený na tom, že ho vôbec nevidieť. Zlodej sa o ňom pravdepodobne nikdy nedozvie, vy ale po krádeži bicykla môžete zasiahnuť. Napr. požiadate o pomoc políciu a presne viete určiť, kde sa váš bicykel nachádza. Súčasťou alarmu zámerne nie je siréna, zlodeja pri „práci“ teda nevyplašíte. Rovnako bikeAngel nijako neblokuje funkciu elektromotora. Je to o tom, že si svoj bicykel nájdete, zlodej ho totiž nemá ako pred vami schovať.

Tento systém stráženia tak môže byť efektívnejší, ako nákup hrubej reťaze, ktorá sa vždy dá prekonať. Rovnako vám bikeAngel pomôže aj pri ochrane zdravia po prípadnom páde. To môže byť napr. pre rodičov celkom dôvod na nákup tohto zariadenia. Viac informácií nájdete na bikeangel.eu.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu