Označenie Black Friday sa začalo používať už v 60 rokoch 20. storočia.

História Black Friday

V Spojených štátoch sa ním označoval každý štvrtý novembrový piatok, ktorý nasleduje po Dni vďakyvzdania. Black Friday sa považuje za začiatok predvianočnej nákupnej horúčky a je spojený s narastajúcim chaosom v doprave, z dôvodu veľkého presunu nakupujúcich ľudí.

V minulosti boli dokonca snahy o zmenu označenia Black Friday. Istý americký PR manažér odporučil zmeniť čierny piatok a čiernu sobotu na Big Friday a Big Saturday. Pokus však skončil neúspešne. Napriek tomu má mnoho obchodníkov námietky, proti použitiu tak negatívneho termínu, na označenie jedného z najdôležitejších nákupných dní v roku.

Samozrejme existujú aj alternatívne teórie o vzniku označenia Black Friday. V starých účtovných knihách sa straty – záporné sumy, zaznamenávali červeným atramentom a čierny atrament označoval pozitívne sumy. Čierny piatok je podľa tejto teórie začiatok obdobia, kedy obchodníci už nemajú straty (červená) a namiesto toho majú zisk (čierna). Prvá zmienka o black ink theory (teórii čierneho atramentu) sa objavila 28. novembra 1981 vo Philadelphia Inquirer.

Nákupná horúčka nielen v Amerike

Čierny piatok má u verejnosti veľkú odozvu a nakupujúci sú ochotní stáť hodiny v dlhých radoch. Čakajú na okamih otvorenia, kedy obchody doslova “vezmú útokom„. Nový rozmer dostal čierny piatok na internete, kde e-shopy ponúkajú rôzne zľavy až do pondelka (Cyber Monday), počas tzv. Cyber Week.

Kým si jedna skupina zákazníkov tento nákupný trend pochvaľuje, druhá zatracuje najmä marketing okolo tohto nákupného sviatku. Na Slovensku totiž niektoré obchody umelo navyšujú ceny tovarov, aby ich počas Black Friday mohli znížiť. Keďže je stále dostatok predajcov, ktorí pristupujú k zákazníkom férovo, tak práve z ich ponuky vyberáme tie najzaujímavejšie produkty, na ktoré sa naozaj oplatí počkať do Black Friday.

4 tipy, ako nakupovať a na čo si treba dať pozor počas Black Friday

1. Pozor na naozaj nízke ceny

Nezabúdajte na to, že nákup so zľavou ešte nemusí nutne znamenať výhodný nákup. Hnať sa za čo najnižšou cenou by sa vám totiž mohlo rýchlo vypomstiť. Každý tovar má svoju hodnotu a ak je jeho cena až príliš nízka, môže sa to prejaviť inde, napríklad v kvalite popredajného servisu.

2. Sledujte diskusie

Z podobného dôvodu sledujte diskusie a hodnotenia na weboch obchodníkov aj na sociálnych sieťach. Do diskusií sa síce prevažne zapájajú ľudia, ktorí boli s niečím nespokojní, ale z ich reakcií sa aj napriek tomu môžete dozvedieť veľa užitočných informácií. Pri podozrivo nízkej cene odporúčame si predom preveriť, či nejde napríklad o otvorené predajné balenie, prípadne inak poškodený tovar.

3. Nenechajte sa zmiasť percentami

Snáď najdôležitejšou zásadou je nepozerať iba na výšku zľavy. Väčšina obchodníkov láka počas Čierneho piatku na zľavy vo výške 70, 80 a dokonca aj viac percent. Tak vysoké zľavy sa ale najčastejšie týkajú drobných tovarov. Zaujímajte sa preto nielen o výšku zľavy, ale aj o celkovú úsporu. 30 % zľava na nový 4K televízor je vo výsledku oveľa hodnotnejšia, ako zľava 90 % na malý gadget. Pred samotnou kúpou zľavneného tovaru sa presvedčte o jeho skutočnej hodnote, ktorú mal produkt pred zaradením do výpredaja Black Friday. 

4. Jedna užitočná informácia na záver

Ak ste už nakúpili, ale z nejakého dôvodu ste si všetko rozmysleli, nezúfajte. Podľa zákona máte možnosť tovar do 14 dní od nákupu vrátiť. Táto zásada platí predovšetkým pre e-shopy, pričom kamenné predajne sa riadia mierne odlišnými pravidlami, ktoré je dobré si pred samotným nákupom overiť.

5 tipov na skutočné Black Friday zľavy, ktoré sa oplatia

1.  Smart televízor Samsung s uhlopriečkou 58-palcov

Smart televízor Samsung s UHD panelom uhlopriečky 58″ (146 cm) a podporou HDR. K dokonalému obrazu prispieva množstvo pokročilých funkcií, zaisťujúce skvelé podanie kontrastných scén a výbornú farebnosť obrazu. Pripojenie rozličných zariadení zaisťuje rozhranie 3 x HDMI, 2 x USB, digitálny audio výstup, Wi-Fi a LAN Ethernet. Chod TV riadi 4-jadrový procesor a operačný systém Tizen. Počas Black Friday bude tento zaujímavý televízor v 50 % zľave. Kúpite ho v NAY, v konečnej cene 499 eur.

2. iROBOT ROOMBA 896 – robotický vysávač

Vysávač využíva 3-stupňový systém čistenia a jednotlivé miesta podlahy prechádza viackrát. Pomocou inteligentného systému navigácie iAdapt sa prispôsobí každej domácnosti. Efektívne zvládne vysávať prach, dlhé vlasy a zvieracie chlpy. AeroVac™ technológia vysávania maximalizuje prúdenie vzduchu cez čistiace kefy a všetky nečistoty sú umiestňované do veľkého zásobníka. Počas Black Friday bude tento praktický pomocník v 35 % zľave. Kúpite ho v NAY, v konečnej cene 389 eur.

3. Motorola moto g6 Play

Motorola moto g6 Play

Telefón poháňa rýchly osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon s frekvenciou 1,4 GHz a výkonný grafický procesor. Vychutnávajte si svoje obľúbené aplikácie, hry a videá bez zasekávania alebo spomalenia a prehliadajte si web či streamujte hudbu rýchlosťou 4G. Počas Black Friday si tento šikovný telefón môžete zakúpiť u predajcu Datacomp so zľavou 30 %, v konečnej cene 139,90 eur.

4. Xbox One S 1TB + Shadow of The Tomb Raider

Herná konzola s osemjadrovým procesorom, 8 GB RAM, 1TB HDD, Blu-Ray, HDMI 2.0, Wireless Gamepad, USB 3.0 a WiFi v bielej farbe. Obľúbenú hernú konzolu môžete počas Black Friday zakúpiť u predajcu Alza v akciovej cene 229 eur. Ku konzole vám Alza pribalí aj ďalšiu hru – Halo 5, úplne zadarmo.

5. Xiaomi Mi A2 64 GB, čierny

Xiaomi tento rok boduje. Aj v cenovej kategórii do 300 eur má silného zástupcu v podobe modelu Mi A2. Tento smartfón splnil očakávania a do strednej triedy prináša veľmi dobrý výkon a zaujímavú výbavu. Dokonca v našom redakčnom fototeste dokázal poraziť výborne vybavený Pocophone F1. Smartfónu dominuje 6-palcový LCD displej s FullHD+ rozlíšením. O poriadnu dávku výkonu sa postará Snapdragon 660 so 4 GB pamäte RAM. Počas akcie Black Friday si môžete tento model zakúpiť v akciovej cene 219 eur, v 30 % zľave.

Prečítajte si aj:

Vianočné darčekové inšpirácie pre celú rodinu, časť 2.

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.