Práve dnes bola predstavená nová verzia komplexnej aplikácie na správu a úpravu obrázkov.

Výrobca preskočil verziu 13 a po verzii 12 tak máme skokový upgrade. Aplikáciu Photo Commander 14 sme získali ešte pred jej oficiálnym uvedením a pozreli sme sa na jej novinky aj to, ako sa používa.

box_ashampoo_photo_commander_14_250x250_nowat

Zrýchlenie

Je síce bežné, že výrobcovia hovoria o tom, ako sa ich aplikácia zrýchlila, no tu je to vidieť na prvý pohľad a to aj na počítačoch s CPU Intel Celeron. Vyskúšali sme tento program na viacerých počítačoch a výsledkom bolo neporovnateľne rýchlejšie načítanie miniatúr. Kto už importoval fotky z fotoaparátu cez tento program, vie, že pri stovkách obrázkov ste na ne čakali aj desiatky sekúnd. Tu sú náhľady vytvorené takmer okamžite.

scr_ashampoo_Photo_Commander_14_quick-fix_nowat

Druhou výhodou je použitie programu ako univerzálny zobrazovač obrázkov a videí. Kým v minulosti sme čelili nevýhode pomalého štartu, teraz sa aplikácia zobrazuje rovnako rýchlo, ako Prehliadač obrázkov a faxov, ktorý je integrovaný v OS Windows. Konečne tak môžete prejsť na túto aplikáciu kompletne, nie len pri úprave obrázkov.

Ovládanie

Program má rozhranie, ktoré je prispôsobené tak, aby ste sa ku každej funkcii dostali ľahko takmer z ktoréhokoľvek miesta. V režime správcu súborov je k dispozícii klasická stromová štruktúra adresárov v počítači. Tiež aj možnosť vytvárať si vlastné albumy, no a tiež kalendárny pohľad. Najmä toto sa nám veľmi páčilo. Stačí do počítača skopírovať nové fotky a potom ich tu ľahko nájdete. Nepamätáte si, kde ste dali fotky z oslavy? Nevadí, stačí vedieť, že bola v minulom mesiaci a ten si necháte zobraziť. Súčasťou správcu sú režimy filtrovania podľa typu súborov. To zase využijete pri prenášaní rôznych typov obrázkov. Ľahko odfiltrujete formát, ktorý práve nechcete zobraziť.

scr_ashampoo_Photo_Commander_14_objects-editor_nowat

Priamo odtiaľto sa dajú obrázky označovať štítkami, na základe ktorých ich budete môcť neskôr filtrovať. Netreba sa nikam prepínať, toto zvládnete aj z režimu úprav.

Novinkou v tejto verzii je prezeranie obrázkov so zobrazením troch na jednej obrazovke v páse. Teda prvý je väčší a dva po bokoch sú menšie. Závisí to od mierky priblíženia, no takto vidíte, ako obrázky po sebe nasledujú. Nám sa toto osvedčilo práve pri prezeraní viacerých na pohľad rovnakých snímok. Ľahšie sme odhadli potrebu vybrať najlepšiu fotku, keďže sa blížime ku koncu danej série záberov. Treba si ale na tento spôsob zobrazenia chvíľu zvykať.

Možnosti

Veľkou výhodou pre bežného používateľa, je ovládanie a prístup k funkciám. Nemusáíte si lámať hlavu, čo je saturácia, ako napraviť farby v obrázku alebo čo znamená úprava kriviek. Postačí vedieť, že potrebujete optimalizovať farby, kontrast, zosilniť farby alebo odstrániť šum. Takisto špeciálne instagramové efekty sú dostupné hneď po ruke. Tlačidlo vysunie menu aj s náhľadmi, ako by obrázok vyzeral pri aplikovaní vybraného efektu. Stačí rolovať a uvidíte zmeny na každom miniatúrnom náhľade. Nie je treba na skúšku efekty aplikovať.

sharing_nowat

Značne zjednodušene je vyriešená aj úprava vo vlastnom výbere na obrázku. Stačí vybrať oblasť a z kontextového menu, ktoré sa ihneď objaví, vybrať požadovanú akciu. Takto napríklad vykonáte rozostrenie alebo pixelizáciu. Ak potrebujete „vyštvorčekovať“ osoby na fotke, dokážete to takmer okamžite.

Program zvláda všetky funkcie ako tvorbu kalendárov, koláže, webových albumov orámovania na pohľadnice atď. Tomu sa nebudeme venovať, je prirodzené, že sú tieto funkcie súčasťou programu.

Novinky

Poďme na novinky, tých je niekoľko a k slovu sa hlásia aj vylepšenia aktuálnych funkcií. Páčila sa nám integrácia s cloudovými úložiskami. Stačí mať v počítači nainštalované ich synchronizačné aplikácie a program ich zahrnie do svojej stromovej štruktúry. Dobé napríklad v prípade Dropboxu a adresárom Camera Upload. Máte prístup k fotkám nafotenými mobilom a tu ich môžete hneď upraviť. Páčilo sa nám aj pridanie volieb na tzv. Jump list. To je zoznam, ktorý sa zobrazí kliknutím pravého tlačidla myši na tlačidlom programu na Hlavnom paneli vo Windows. Okrem naposledy otvorených súborov tu nájdete aj rýchle voľby. Zmenu zbadáte aj pri dialógovom okne na skenovanie a ukladanie obrázkov. Ocenili sme, že máte po ruke ďalšie voľby, napríklad na konverziu do iného formátu a určenie kvality, no stačí „odentrovať“ a nebudete strácať čas. Nové možnosti teda nenarúšajú pohodlie primárne funkcie, napríklad pri ukladaní súboru. Za zmienku stoja aj rozšírené funkcie nastavení HTML albumu. Toto sa určite oplatí vyskúšať. Ak máte vlastný webhosting a chcete si fotky ukladať vo forme albumov, aby ich videli ostatní nezávisle na iných službách, toto je naozaj dobrá cesta, ako vytvoriť efektné albumy.

Verdikt touchIT.sk

Ashampoo Photo Commander 14 je vyspelý program na zobrazenie multimediálnych súborov ako fotografií, videa a hudby. Hlavným konceptom sú pokročilé úpravy na jedno kliknutie myšou. Ideálny je na vedenie rozsiahlej zbierky fotografií a vlastných albumov, kde ani po preinštalovaní počítača neprídete o vai nakonfigurované dáta. Všetko sa dá exportovať a zálohovať. Špecialitou sú automatické filtre, rapídne zjednodušené použitie funkcií na úpravu obrázkov ako aj pokročilé hromadné úpravy naprieč takmer celým spektrom funkcií.

Na stiahnutie pre Microsoft Windows.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.