Otázka čitateľa: Vlastním smartfón Samsung Galaxy S III Neo, ktorý okrem iného používam aj ako navigáciu v aute. Dlho fungovalo všetko bez problémov, ale v poslednom čase nemôžem nájsť signál GPS. Skúšam to pravdaže na voľnom priestranstve a nie v podzemnej garáži, ale jednoducho sa to nedarí. Vyskúšal som už niekoľko rôznych navigačných aplikácii, ale ani jedna signál nenájde, a ak nájde, skoro hneď vypadne. Dočítal som sa, že okrem satelitov by mal pomáhať so signálom aj operátor, resp. jeho vysielače, ale neviem či je to pravda (používam FunFón /Orange). Taktiež som narazil na rady o tom, že GPS čip môže byť „slabý“ a dá sa nejakým „obalom z alobalu“ zlepšovať, ale na nejaké rozoberanie a takéto úpravy si netrúfam a zrejme pôjde len o hlúposti.

V prvom rade je treba uviesť, že tak ako sa napríklad v notebooku môže pokaziť grafická karta, displej, alebo operačná pamäť, tak sa môže aj v smartfóne pokaziť niektorá z jeho súčiastok, napríklad čip GPS. Ak vám teda GPS fungovalo na smartfóne mnoho mesiacov či rokov a náhle prestalo, jeho poškodenie je jedna z očividných možností. Ak je čip alebo anténa GPS modulu poškodená, darmo skúšate inštalovať viacero navigačných aplikácii, pretože každá používa totožný hardvér vášho smartfónu.

Nemusí byť ale všetko stratené. Konkrétne Samsung Galaxy S III je známy tým, že časom sa môže jeho GPS lokalizácia zhoršovať, pričom to prekvapivo nemusí súvisieť len s hardvérovým poškodením, ale aj s uvoľnením konštrukcie a nepriliehaním antén. Ešte predtým, než sa rozhodnete smartfón vymeniť za iný alebo ho nahradiť samostatnou navigáciou do auta, odklopte jeho zadný kryt, kde nájdete batériu a sloty SIM a microSD karty. Telefón nie je nutné rozoberať, ale všimnite si, že pod týmto zadným krytom má niekoľko skrutiek. Ak je konštrukcia uvoľnená, môže to spôsobiť zlé dosadanie antén. Skrutky skrutkovačom jednoducho utiahnite a skontrolujte, či sa situácia s príjmom GPS signálu zlepšila. Je možné, že to váš problém plne vyrieši.

Jednoduchá androidová aplikácia GPS Test, ukazujúca počet aktuálne zachytených satelitov a silu signálu

Jednoduchá androidová aplikácia GPS Test, ukazujúca počet aktuálne zachytených satelitov a silu signálu

Čo sa týka vašej domnienky o zosilňovaní GPS signálu operátorom, k ničomu takému nedochádza. GPS je plne pasívny systém a satelity fungujú ako hodiny. Každá družica vysiela špecifický signál v mikrovlnnom pásme, obsahujúci identifikátor a extrémne presný čas. Nad každým miestom na Zemi je v jednom okamihu v dohľade 6 až 12 družíc GPS, pričom ak zachytíte ich signál, smartfón sám vypočíta svoju polohu na základe časových rozdielov v prijatých informáciách (spôsobených limitnou rýchlosťou svetla). Na presný výpočet potrebujete prijať dáta z minimálne 4 satelitov súčasne. Ak stojíte niekde medzi dvoma vysokými panelákmi, môže byť signál príliš slabý, alebo z nedostatočného počtu satelitov, výsledkom čoho je, že úvodné nájdenie trvá veľmi dlho alebo k nemu nedôjde vôbec.

Zrejme si všimnete, že ako náhle získa zaradenie prvotný signál, následne už funguje dobre. Je to z dôvodu, že si pomáha množstvom „barličiek“, pretože výpočet už je veľmi rýchly, ak aspoň približne vie, kde sa nachádza a len informáciu spresňuje. Keďže ale úvodné zacielenie môže trvať niekoľko desiatok sekúnd či dokonca minút (obzvlášť ak ste v idúcom aute), rôzne zariadenia používajú pri úvodnej lokalizácii asistenciu. Smartfóny použijú lokalizáciu z mobilných BTS veží, alebo z pripojených Wi-Fi sietí, ktoré zariadeniu oznámia „si v Bratislave“ alebo rovno „si v Bratislave v Petržalke“, pričom následne už je lokalizácia rýchlejšia a poloha vypočítaná z GPS je k dispozícii už o pár sekúnd od aktivovania. Z tohto dôvodu úvodná lokalizácia na tabletoch alebo samostatných navigáciách, ktoré SIM kartu alebo pripojenú Wi-Fi sieť nemajú, trvá o dosť dlhšie, ako na smartfóne (za predpokladu, že si nepamätajú pôvodnú polohu, alebo sa poloha veľmi zmenila tým, že ste zariadenie premiestnili o značný kus ďalej).

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.