Je výhodné byť pripravený – toto staré pravidlo sme si overili už veľakrát. V ČR sa prechod na novú normu terestriálneho vysielania DVB-T2 už rozbehol. Síce je teraz dočasne zastavený, ale znova sa v ňom bude pokračovať. Prirodzene, aj na Slovensku bude tento proces prebiehať a prechod na normu DVB-T2 je nevyhnutný.

V tomto článku predstavujeme prijímač AB TereBox 2T určený na terestriálne a káblové vysielanie v najnovších normách DVB-T/DVB-T2 a DVB-C s podporou moderného kodeku H.265/HEVC a tiež AVC/H.264. Podporuje rozlíšenie Full HD, 1080p. Využiť ho môžete na sledovanie televízneho vysielania napr. aj v spojení s displejom k počítaču (pokiaľ má HDMI port).

Jeho vyhotovenie je maličké a pokojne ho môžete umiestniť aj za TV prijímač alebo displej. Práve preto obsahuje aj vývod na pripojenie snímača IR signálu od diaľkového ovládania. Pri takomto nasadení nebude prijímač vôbec vidieť a pritom ho budete môcť plnohodnotne ovládať. Prijímač obsahuje jednu čítačku kariet, vzadu nájdete HDMI výstup, ale aj Scart výstup pre staršie TV prijímače. Okrem toho je na zadnej strane aj S/PIDF optický audiovýstup. Na boku je USB 2.0 port a spomenutý vstup pre externý IR snímač. Mimochodom, tento snímač sa dá kúpiť ako príslušenstvo za 4,90 eura.

Na prednej strane je 4-miestny, 7-segmentový displej. V dobe, kedy prijímač nepoužívate na sledovanie vysielania, zobrazuje aktuálny čas. Pri sledovaní vysielania zobrazuje číslo naladeného kanálu. Svieti tlmeným červeným svetlom. Tlačidlá na prednej strane sú tri – kanál hore/dole a zapnutie/vypnutie zariadenia.

Úvodné nastavenie prijímača je rýchle, ovládací program je k dispozícii aj v slovenčine a jeho súčasťou je aj automatické vyhľadanie programov. Celé nastavenie je hotové do 4 minút.

Naladené programy

Naladené programy, Zdroj: TOUCHIT

Okrem príjmu televízneho vysielania máte aj možnosť jeho nahrávania, opäť vo Full HD rozlíšení. Nahráva sa na pamäťové médium pripojené cez USB 2.0 port, my sme s úspechom použili bežný USB kľúč. Nahrávanie programov je možné v reálnom čase po stlačení tlačidla na diaľkovom ovládači alebo cez časové nahrávanie z elektronického programového sprievodcu (EPG). Tu nájdete program na 7 dní dopredu. Prehrávanie nahratých programov je možné len na prijímači, na ktorom sa nahrávka zrealizovala. Počas aktívnej nahrávky máte stále možnosť prepínať televízne programy – teda jeden nahrávate a druhý sledujete. Rovnako môžete využiť aj TimeShift, čo je výhodné pri preskakovaní reklamy, ak začnete pozerať program neskôr ako sa začal vysielať. Tiež máte možnosť zobraziť teletext a doplnkové informácie k vysielanému programu.

Doplnkové informácie k prijímanému programu

Doplnkové informácie k prijímanému programu, Zdroj: TOUCHIT

V balení nájdete externý zdroj pre 230 V napájanie a pohodlné diaľkové ovládanie s veľkými ovládacími tlačidlami.

Nahrávka na USB kľúči

Nahrávka na USB kľúči, Zdroj: TOUCHIT

AB TereBox 2T je šikovná možnosť ako prijímať moderné terestriálne vysielanie. Ocenili sme jeho kompaktné rozmery, jednoduchosť nastavenia a bezproblémovú prevádzku. Prijímač získal označenie „DVB-T2 ověřeno“ s logom CRA, čo dokazuje, že bol overený Českými Radiokomunikacemi a úspešne prešiel testom na príjem DVB-T2. V jeho prospech hovorí aj výhodná cena.

Cena: 28 €

Zapožičal: www.abcom.sk

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.