Čističky vzduchu sa v čase pandémie koronavírusu začali oveľa výraznejšie predávať ako predtým. Človek sa totiž cíti bezpečnejšie, keď vie, že vzduch v miestnosti je vyčistený.

My sme okrem iných čističiek vyskúšali aj Philips Dual Scan (AC3858/50), čo je zariadenie prepojené na mobilnú aplikáciu a dá sa tak ovládať aj na diaľku cez internet a mobilnú aplikáciu Clean Home+. Čistička má zaujímavý dizajn, vďaka ktorému sa hodí aj do modernej obývačky. Testovali sme ju v našej redakcii a to počas dvoch týždňov. Okrem ovládania cez mobilnú aplikáciu sa to, samozrejme, dá aj cez dotykový displej na hornej strane čističky.

Philips Dual Scan pri dotykovom ovládaní

Philips Dual Scan pri dotykovom ovládaní

Princíp činnosti

Pre čističku vzduchu je podstatné, koľko vzduchu vyčistí za jednotku času a ako účinne čistí vzduch, od prachových a iných častíc. Dobrá čistička vzduchu by pritom mala odfiltrovať s účinnosťou nad 99 % aj častice od priemeru 2,5 um. Práve tieto prenikajú do domácnosti alebo kancelárie zvonka, ich zdrojom je doprava aj priemyselná činnosť, spaliny a pod.

Rozhranie aplikácie Clean Home+

Takéto častice Philips Dual Scan dokáže odfiltrovať, potvrdila to Prírodovedecká fakulta Karlovej univerzity v Prahe. Jediný spôsob, ako si to overiť v domácnosti je, že filtračné časti čističky majú na sebe nános prachu.

Philips Dual Scan obsahuje v sebe trojfázové čistenie vzduchu. Ten sa nasáva v spodnej časti prechádza cez súpravu filtrov a vyčistený vychádza v hornej časti z čističky von do okolitého priestoru. Trojfázový filtračný proces obsahuje predfilter, HEPA filter a uhlíkový filter. Táto súprava zachytáva alergény, baktérie, vírusy, smogové častice aj škodlivé plyny a prchavé organické zlúčeniny. Zo vzduchu odstráni až 99,9% alergénov. Táto čistička má aj certifikát o účinnosti na čistenie vzduchu od vírusu H1N1.

Philips Dual Scan HEPA filter

Filtračná jednotka na Philips Dual Scan. Na vonkajšej strane je vstupný predfilter, ktorý treba pravidelne čistiť.

Filtračná jednotka má kruhový tvar a dá sa ľahko vybrať aj jednou rukou. Vzduch v menšej miestnosti pritom vyčistí už za niekoľko minút, my sme ju však mali zapnutú trvalo. Výhodou je, že čistička je pri prevádzke pomerne tichá a na noc sa dá prepnúť do super tichého stavu (34 dBA). V tomto nočnom režime čistička zníži aj jas displeja a nebude vás rušiť. Pri maximálnom výkone je hlučnosť pod 70 dBA.

Philips Dual Scan HEPA filter

Filtračná jednotka na Philips Dual Scan, ktorej súčasťou je vstupný predfilter, HEPA filter a uhlíkový filter

Pre rôzne podlahové plochy

Celkovým dizajnom táto čistička naozaj zapadne do modernej domácnosti, ale efektne sa vynímala aj v jednej z našich zasadacích miestností. V tomto dizajne ponúka Philips viacero vyhotovení čističky, najvyšší model AC3858 je určený pre veľké miestnosti s podlahovou plochou do 60 m2 a objemom dodaného čistého vzduchu 500 m3 za hodinu. Existujú modely pre menšie miestnosti s plochou do 48 m2 (AC3055) a 40 m2 (AC2958).

Philips Dual Scan v našej zasadačke

Philips Dual Scan v našej zasadačke

Vo vnútri čističky sú dva snímače (snímač prachových častíc PM25 a plynov) a na základe informácií z nich sa potom reguluje jej výkon. Práve o tom, že sa vzduch v okolí čističky náhle zhoršil vás informuje dotykový ovládací displej, ale túto informácie máte aj v mobilnej aplikácii. Filter je potrebné vymeniť raz za 36 mesiacov, jeho vstupnú časť stačí priebežne povysávať o čom vás tiež informuje ikonka na displeji, alebo upozornenie v aplikácii. O tom, že treba vymeniť celý filter alebo ho treba vyčistiť vás informuje aj mobilná aplikácia. Čistička váži 9,4 kg a dá sa jednoducho prenášať do inej miestnosti. Elektrický príkon je 60 W.

Hlásenia z mobilnej aplikácie Celan Home+ a nastavenie čističky

Aby ste ale nemali prehnané očakávania: nebolo preukázaná, že by vás samotná čistička vzduchu chránila pred novým vírusom Covid-19. Ale môže pomôcť chrániť vás aj vašu rodinu a zaručiť ventiláciu a čistý vzduch.

Philips Dual Scan je jej dotykový displej

Philips Dual Scan je jej dotykový displej

Túto čističku sme okrem iných prezentovali aj v relácii Dámsky klub vysielanej na RTVS. Treba povedať, že čistička vyhodnotila vzduch v televíznom štúdiu, ako veľmi znečistený a spustila veľmi intenzívnej čistenie.

Viac o čističkách vzduchu a koronavíruse

Pomôžu čističky vzduchu v boji proti koronavírusu?

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.