Začiatok roka sa nezaobišiel bez menších technických problémov.

Prvý deň v roku začalo nespočetné množstvo športovcov nejakou aktivitou. Či si vybehli na krátky beh alebo túru, už počas priebehu si mohli na svojich hodinkách všimnúť určité odchýlky. To sa stalo aj nám počas behu, kedy bola chybne nameraná prebehnutá trasa voči tempu. Tento problém sa pritom objavil na viacerých modeloch rôznych značiek. Tie chybne zaznamenali trasu a mali problém s GPS presnosťou.

Čo sa vlastne stalo?

S prechodom na nový rok sa zvyknú objaviť všelijaké problémy a tento rok sa „škriatok pohral“ s GPS v športových hodinkách. Športtestery alebo fitness hodinky značiek Polar, Garmin, Suunto mali značný problém zaznamenať prejdenú trasu, napriek tomu, že to nebola nejaká nová trasa, alebo že by neboli dlhšie synchronizované s mobilnou aplikáciou. Záznam prejdenej trasy z týchto hodiniek pri prezeraní v pridruženej aplikácii vyzeral “veľmi neštandardne”. 

Ktoré hodinky mali problém s GPS?

Uvedený problém s GPS sa týkal športových hodiniek, ktoré sú vybavené GPS čipom od SONY. V podstate takmer všetky značky už približne 3 roky používajú tento čip, takže problém zasiahol veľa modelov. Snáď jedinou výnimkou sú Apple Watch.

Príklad niektorých modelov, ktoré mohli mať problémy s GPS

  • Garmin Forerunner 45/245/745/945/Fenix 6/MARQ/Vivoactive 3/4/Venu
  • Garmin Edge 130 Plus 530/830/1030 Plus
  • Polar Vantage V/M/V2, Grit X, Ignite
  • Suunto 5 & Suunto 9
  • Coros Apex Pro, Pace 2, Vertix

Riešenie problému s GPS záznamom 

Problém nastal v dátovom súbore (GPS pre-cache súbor) priamo v hodinkách, v ktorom sú uložené údaje o pozíciách satelitov na najbližšie dni a tak hodinky vedia spoľahlivo nájsť polohu. Tento súbor sa nahráva do hodiniek počas sychronizácie s mobilnou aplikáciou a vždy sa aktualizuje. Majiteľ v tomto prípade nemohol urobiť nič, pretože aj keď synchronizácia prebehla úspešne, do hodiniek sa uložil súbor s chybnými údajmi.

Jednoduché riešenie

  1. Po spustení GPS aktivity (napríklad beh) na hodinkách počkajte, kým hodinky oznámia pripojenie GPS signálu. Následne v tomto stave (nespúšťajte štart záznamu) ešte počkajte 2 – 5 minút, aby si hodinky dokázali aktualizovať polohu satelitov i bez použitia spomínaného dátového súboru. Až následne odštartujte záznam aktivity. Takto to radí aj Garmin na oficiálnej stránke.
  2. Alebo pred samotným športovaním nechajte hodinky voľne položené vonku, kde je možné prijímať GPS signál na 30 a viac minút a spustite záznam aktivity. Hodinky by si takto mali aktualizovať polohu satelitov sami.
  3. Pomôcť môže aj reštart hodiniek (pozor, nie reset do továrenských nastavení), kedy sa vymaže cache súbor a hodinky ho budú aktualizovať počas synchronizácie s telefónom. Platí však to isté pravidlo – počkať pred spustením GPS aktivity aspoň 15 minút.

Zdroj: Fitendo

Prečítajte si aj:

Tréner Garmin: S profesionálnym trénerom až do Finále (2. časť)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.