Otestoval som najnovšiu generáciu hernej konzoly PlayStation.

PlayStation 5 je od konca roka 2020 na trhu, avšak kvôli nedostatku kusov si túto konzolu pravdepodobne kúpite až na jar 2021 – pokiaľ teda nepatríte medzi tých šťastlivcov, ktorí si stihli svoj kus zarezervovať v rámci prvých hodín po spustení predobjednávok. A nedostatok kusov spôsobil aj to, že sa nám PS5 dostal do redakcie až začiatkom roka 2021 a iba na 4 dni.

Nevadí, aj takto krátky čas som využil na to, aby som sa s PlayStation 5 zoznámil a konzolu priamo porovnal s Xboxom Series X, ktorý dlhodobo testujem v redakcii. V tomto článku sa preto nevyhnem ani čiastočnému porovnaniu oboch konzol. Rozhodovanie sa medzi Xboxom a PlayStationom je pre väčšinu ľudí pomerne jednoduché – rozhodujú sa iba na základe názvu konzoly. Niektorí používatelia však môžu brať do úvahy aj ostatné parametre a práve tie spomeniem aj v tomto článku.

PlayStation 5

PlayStation 5. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Prerastená konzola

PlayStation 5 na rozdiel od Xboxu vyzerá ako herná konzola, čo môže byť výhodou. Na druhej strane, je trochu prerastená a o niečo väčšia, ako by sa mi páčilo. Predchádzajúce generácie konzoly PlayStation som používal v režime naležato a hoci sa mi do mojej poličky pod televízorom zmestí naležato aj PS5, v prípade novinky som zvolil orientáciu na výšku a jej umiestnenie vedľa televízora. Je to praktickejšie riešenie.

PlayStation 5 má futuristický dizajn, ktorý bude pútať pozornosť vašich známych. Xbox Series X stavil na praktickejší a menej výrazný dizajn, takže bude lepšie ladiť s nábytkom – dvojnásobne, ak máte čiernu poličku. Prípadne si ho môžete pomýliť so subwooferom, čo sa vám však v prípade PS5 nestane. Nový PlayStation je jednoducho unikátny a prerastený a záleží iba na vás, ako to bude vnímať.

Ignorujúc dizajn, konzola má praktické rozloženie portov a ovládacích prvkov. Na prednej strane sa nachádza USB a USB-C port a takisto Blu-ray mechanika v prípade štandardnej (nie digitálnej) verzie konzoly. Zadná strana obsahuje dvojicu USB portov, ethernet, HDMI a napájací konektor.

V súvislosti s dizajnom treba spomenúť nový herný ovládač s názvom DualSense. Ten je súčasťou balenia konzoly a prináša výrazné medzigeneračné zlepšenie. Sony na svojom gamepade viditeľne zapracovalo. DualSense je o niečo väčší ako DualShock 4 pre PS4 a okrem lepšej ergonómie prináša aj nové funkcie. O nich píšem v samostatnej časti článku.

Každopádne, ak som doteraz považoval za najlepší ovládač na trhu ten od Microsoftu, tak DualSense naklonil misky váh v prospech Sony. DualSense sa naozaj vydaril.

PlayStation 5 a Xbox Series X

PlayStation 5 (vľavo) a Xbox Series X (vpravo). Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Plynulý prechod do novej generácie

Recenziu na Xbox Series X som nazvalPlynulý prechod do novej generácie“ a toto tvrdenie platí aj pre PlayStation 5. Nie je to náhoda. Už PS4 a Xbox One mali podobnú architektúru a v prípade novej generácie konzol sa v tomto smere nič nemení. Architektúra oboch konzol je opäť veľmi podobná a to okrem iného umožňuje aj plynulý prechod do novej generácie.

V praxi to znamená, že PlayStation 5 je kompatibilný s hrami pre PS4 a pokiaľ máte predplatné služby PlayStation Plus, Sony vám ponúkne 20 hitov pre PS4, ktoré si môžete na vašej novej konzole zahrať bez ďalšieho platenia. Treba mať len aktívne predplatné služby PlayStation Plus.

Tento krok kvitujem, pretože pri uvedení novej konzoly na trh sa vždy riešilo, či budete mať čo hrať. V prípade novej generácie to neplatí a je jedno, či ide o PlayStation alebo o Xbox. Obe konzoly majú bohatú knižnicu hier vďaka spätnej kompatibilite a kvalitné hry ponúkajú hneď po prvom spustení aj bez nutnosti ich kupovania – v prípade PlayStationu stačí mať predplatné služby PlayStation Plus, v prípade Xboxu si treba predplatiť Xbox Game Pass, ideálne vo verzii Ultimate.

Objektívne treba povedať, že ak si potrpíte na exkluzívne tituly, tak v tomto smere je ponuka PlayStation 5 lepšia. K dispozícii sú hry Astro’s Playroom, Demon’s Souls, Marvel’s Spider-Man Remastered, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales a Sackboy: A Big Adventure. Je síce pravda, že Astro’s Playroom je v podstate technologické demo a v zozname sa nachádzajú dve vynovené verzie už existujúcich hier, avšak to nič nemení na fakte, že PS5 má pri spustení aj nové exkluzívne tituly.

Apropo, Astro’s Playroom odporúčam zahrať. Táto hra je dostupná zadarmo a výborným spôsobom prezentuje schopnosti a funkcie ovládača DualSense. A ide o doteraz najzábavnejšie technologické demo, aké sa kedy pri uvedení nového produktu od Sony objavilo.

PlayStation 5Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

PlayStation 5. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Viac výkonu a SSD úložisko

Podobne ako Xbox Series X, aj PlayStation 5 ponúka viac výkonu a SSD úložisko. Nemá zmysel porovnávať výkon oboch konzol, pretože vo výsledku záleží na tom, ako hru pre jednotlivé konzoly odladia samotní vývojári. A na trhu nájdete hry, ktoré sú lepšie optimalizované pre PS5 a to aj napriek o niečo papierovo slabšiemu výkonu. A nájdete aj hry, ktoré lepšie bežia na Xbox Series X, napr. Cyberpunk 2077.

Z hľadiska medzigeneračných vylepšení oceňujem najmä SSD úložisko, ktoré sa podpisuje pod rýchlejšie reakcie operačného systému konzoly a tiež aj rýchlejšie načítavanie hier. Toto je skvelá vlastnosť, pretože viac času budete hrať a menej času budete pri hraní čakať. Áno, opakujem sa, pretože tieto slová som použil aj v recenzii na Xbox Series X, ale tak to jednoducho je.

Príjemným bonusom je, že niektoré hry pre PS4 si na PS5 užijete v lepšej vizuálnej kvalite. Tak je tomu aj v prípade Xboxu. PS5 ponúka 667 GB použiteľného úložiska, čo je o 140 GB menej v porovnaní s Xbox Series X. Priestor na hry si môžete rozšíriť pomocou externého disku, časom by mala pribudnúť aj podpora pre rozšírenie pomocou M.2 SSD úložiska.

Nami testovaný kus konzoly bol počas hrania pomerne tichý, bol však o trošku hlučnejší v porovnaní s Xboxom. V porovnaní s prechádzajúcou generáciou je rozdiel v hlučnosti medzi novým Xboxom a PlayStationom zanedbateľný.

PlayStation 5

PlayStation 5. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Ovládač DualSense je skvelý

Ako som už spomenul v článku, DualSense považujem za jedno z hlavných vylepšení konzoly PlayStation 5. V tomto smere má Sony navrch v porovnaní s Microsoftom – obaja výrobcovia priniesli prakticky totožné vylepšenia svojich konzol, avšak Sony navyše viditeľne vylepšilo aj ovládač.

DualSense má vylepšené vibrácie a páči sa mi aj funkcia, ktorá umožňuje vývojárom nastaviť intenzitu odozvy zadných tlačidiel. V praxi to znamená, že v niektorých situáciách počas hrania musíte vyvinúť väčšiu silu na stlačenie týchto tlačidiel, ako je štandardne nutné. Uvidíme, ako využijú tento potenciál vývojári hier, najmä štúdiá tretích strán, avšak DualSense má potenciál posunúť zážitok z hrania na o trošku vyššiu úroveň.

Avšak aj pokiaľ by vývojári rozhodli ignorovať viacero funkcií ovládača, ktoré sa odlišujú od zaužívaného štandardu – DualSense má špičkovú ergonómiu a konečne tú správnu veľkosť. DualShock 4 pre PS4 sa mi zdal o trošku menší, ako by som chcel, avšak k DualSense pre PS5 nemám pripomienky. Je to perfektný ovládač.

PlayStation 5 DualSenseZdroj: TOUCHIT

PlayStation 5 a jeho ovládač DualSense, ktorý je perfektný. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Vybrať si PlayStation alebo Xbox?

Prejdime k otázke, ktorá možnože trápi niektorých ľudí – ktorú konzolu si vybrať? Predpokladajme, že žijeme v ideálnom svete a obchody majú na sklade aj Xbox Series X aj PlayStation 5. Z hľadiska výkonu sú si obe konzoly viac-menej rovnocenné, takže pri výbere sa zamerajte najmä na to, na akej platforme sa hrajú vaši kamaráti a či chcete niektorú z exkluzívnych hier, ktoré ponúka PlayStation, resp. Xbox.

Pokiaľ ste sa stále nerozhodli, možno vás presvedčia funkcie Xboxu – niektoré jeho hry ponúkajú funkciu Xbox Play Anywhere a tá umožňuje hrať hru na Xboxe aj na počítači s Windows 10 a synchronizovať medzi oboma platformami postup. Pre niekoho tiež môže byť atraktívna služba Xbox Game Pass Ultimate, ktorá funguje ako herný Netflix – za mesačný poplatok máte prístup k viac ako 100 hrám na Xboxe a PC a zároveň si ich môžete streamovať z cloudu do Android zariadenia.

Obe konzoly vyžadujú predplatné služieb PlayStation Plus, resp. Xbox Live Gold na online hranie a obe služby vám každý mesiac nadelia hry, ktoré sa môžete hrať zadarmo. Xbox Live Gold a služba EA Play sú zahrnuté v predplatnom Xbox Game Pass Ultimate. EA Play je k dispozícii aj pre PlayStation.

PlayStation 5 a Xbox Series X

PlayStation 5 (vľavo) a Xbox Series X (vpravo). Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Verdikt

PlayStation 5 je skvelá konzola, ktorá neprekvapila. Prináša očakávané medzigeneračné vylepšenia, príjemným bonusom je vylepšený ovládač DualSense. Sony sa drží zaužívaných konceptov a kladie dôraz na exkluzívne tituly, ktoré stihol dodať aj pri uvedení konzoly PlayStation 5 na trh.

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • výkonný hardvér
  • SSD úložisko a jeho prínos pri hraní a používaní konzoly
  • pomerne tichá prevádzka
  • spätná kompatibilita s PS4 hrami
  • DualSense je špičkový ovládač
  • exkluzívne hry pri uvedení konzoly na trh

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • iba 667 GB pre používateľa
  • veľké rozmery konzoly
  • slabšia ponuka služieb predplatného v porovnaní s Xboxom
  • PlayStation Now stále nie je k dispozícii na Slovensku

Cena: 499 eur

Zapožičal: PlayStation

Porovnanie konzol novej generácie:

Xbox Series SPlayStation 5 / PS5 Digital EditionXbox Series X
ProcesorZen 2, 8 jadier, 3,6 GHzZen 2, 8 jadier, 3,5 GHzZen 2, 8 jadier, 3,8 GHz
Grafická kartaRDNA 2, 20 CU, 1,56 GHz, 4 TFLOPSRDNA 2, 36 CU, 2,23 GHz, 10,3 TFLOPSRDNA 2, 52 CU, 1,82 GHz, 12 TFLOPS
RAM10 GB GDDR6, 128-bit zbernica16 GB GDDR6, 256-bit zbernica16 GB GDDR6, 320-bit zbernica
Úložisko pre používateľa364 GB NVMe SSD667 GB NVMe SSD802 GB NVMe SSD
Externé úložisko1 TB externá karta Seagate, USB úložiskoNVMe SSD slot (v budúcnosti), USB úložisko1 TB externá karta Seagate, USB úložisko
Optická mechanikaNieÁno / NieÁno
Rozlíšenieaž do 1440p @ 120 Hz, 4K @ 60 Hzaž do 4K @ 120 Hzaž do 4K @ 120 Hz
HDMIHDMI 2.1, v balení je HDMI 2.0 kábelHDMI 2.1, v balení je HDMI 2.1 kábelHDMI 2.1, v balení je HDMI 2.1 kábel
Spätná kompatibilita Xbox, Xbox 360, Xbox OnePlayStation 4Xbox, Xbox 360, Xbox One
Rozmery a hmotnosť65 × 275 × 151 mm, 1,9 kg104 / 92 × 390 × 260 mm, 4,5 / 3,9 kg151 × 301 × 151 mm, 4,4 kg
Cena299 eur499 eur / 399 eur499 eur

Prečítajte si aj:

Xbox Series X: Plynulý prechod do novej generácie (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit