Máte prehľad, o koľko sa vám za posledný rok zdvihli náklady za prácu z domu a ktoré zariadenie môže byť energeticky najšetrnejšie pre vašu peňaženku?

Sú ľudia, ktorí z domu pracujú už celý rok, iní to majú s prestávkami. Aktuálne je však práca z domu úplne dominantná pre povolania, ktoré takúto možnosť majú. Navyše to aj nariaďuje rozhodnutie pandemickej komisie.

Vo výsledku to znamená, že niečo ušetríte na cestovných nákladoch, ktoré ste pôvodne platili za cestu z domu do práce, ale na druhej strane sú tu náklady navyše za váš pobyt doma. To ste si možno doteraz ani neuvedomili.

Je to predovšetkým cena spotrebovanej elektrickej energie za rôzne spotrebiče. Možno ste ale investovali aj niečo do toho, aby ste mali lepší internet, prípadne ste si zadovážili chýbajúcu techniku na prácu z domu. Ak bývate vo vlastnom a vykurovanie je na vás, asi kúrite o niečo dlhšie, aby ste sa cítili pohodlne. Rovnako, o niečo viac miniete za vodu, snáď aj kávu, ktorú ste možno mali v práci zadarmo. V tomto článku sa ale sústredíme primárne na to, o koľko zaplatíte viac práve na elektrickej energii.

Chceme sa dostať ku skutočným nákladom za elektrinu, teda budeme zvažovať jednak spotrebu počítačových zariadení, ale tiež ďalších spotrebičov, ktoré vám umožňujú žiť a pracovať v pohodlí a bezpečí domova.

Túto tému sme prezentovali aj v Teleráne na Markíza TV.

Čo stojí prevádzka počítača?

To závisí od toho, aký počítač používate. Je možné, že potrebujete vysoký výkon na prácu, ale aj na relax počas hrania počítačových hier, a tak ste sa na doma rozhodli pre stolný počítač. Zmerali sme náš prípad doma, keď na stolnom počítači pripravujeme naše videá a podcasty.

Priemerne výkonný stolný počítač má odber zhruba 80 až 100 W, pokiaľ sa na ňom realizujú bežné kancelárske operácie. Spotreba rapídne stúpa, ak mu „naložíte“ prácu s nejakou náročnou operáciou. My sme si zmerali prípad práve strihu videa a spotreba nám vystúpila na takmer 180 W. Pritom sme merali spotrebu len samotného počítača, pripojený 19-palcový LCD monitor si zobral ešte ďalších 25 W.

Huawei MateBook X Pro

Niečo iné je notebook, v tomto prípade je odber kumulovaný pre počítač a displej a namerali sme pri bežnej kancelárskej práci spotrebu asi 30 W. Ak teda berieme prácu v dĺžke 8 hodín, vyjde nám pri stolnom počítači odber zhruba 1000 Wh a pri notebooku zase 240 Wh.

Prejdime teraz na peniaze. Cenu elektrickej energie sme v prípade tohto článku zvažovali podľa cenníka ZSE na rok 2021 a je to 0,0821 € za 1 kWh pre  tarifu DomovKlasik DD2, čo je úplne najbežnejší prípad. V prípade notebooku tak zaplatíte 0,24 kWh × 0,0821 €/kWh = 0,0197 €, pre stolný počítač je to 1 × 0,0821 = 0,0821 €. Je to spotreba za jeden deň a ak počítame 20 pracovných dní v mesiaci, potom je to 0,394 € mesačne za notebook1,64 € za stolný počítač. Pri prepočte na celý rok je to 4,73 €, resp. 19,7 €. Sami vidíte, že to nie je veľa a dá sa to zvládnuť aj pri viacerých členoch rodiny fungujúcich výhradne z domu na vlastných zariadeniach.

Bolo by k tomu potrebné pripočítať ešte náklady za svietenie pri práci s počítačom, ktoré sme mohli mať hlavne v zimných mesiacoch. V ročných nákladoch to ale celkovo nepresiahne sumu 40 eur.

A čo ďalšie náklady?

Existujú ďalšie náklady, s ktorými možno ani nepočítate a pritom môžu byť v celkovej hodnote oveľa väčšie. Zanedbajme teraz , že možno doma viac zjete a za prípravu stravy zaplatíte viac, ako by ste to mali v práci.

Napr. nabíjanie mobilného telefónu cez USB port znamená odber okolo 16 W. Nabíjate bežne hodinu, keď ste doma a veľa komunikujete, možno nabíjate takto aj dvakrát do dňa. Za deň je to tak 32 Wh, čo znamená vo financiách ročne len 0,95 €.

iPhone 12 a nabíjanie MagSafe

iPhone 12 a nabíjanie MagSafe. Zdroj: Apple

Trochu iné je to s kávovarom. Počítajme pri príprave kávy s rýchlovarnou konvicou. Tu sme zmerali odber až 1545 W, pričom zohriatie vody pre dve kávy zaberá 3 minúty. Za deň je to odber 77 Wh a ročne vo financiách tak len príprava kávy stojí 2,32 €.

Rovnako bude treba započítať aj už spomenuté náklady na svietenie, čo sa prejavilo hlavne v zimných mesiacoch. Prípadne je to aj pustené rádio ako hudobný podmaz. Objektívne vzaté, toto nie sú veľké náklady, máme aj oveľa väčších žrútov.

Keďže aktuálne sme celý čas doma, sem sa presunula práca aj učenie s deťmi. Ľudia sú obyčajne počas bežnej pracovnej doby stále za počítačom a tiež to platí aj o výučbe s deťmi. Tu pracujeme, učíme sa a tiež jeme. Doma je tým pádom oveľa viac prachu, viac omrviniek a pod. Nevyhnutným sa teda stalo vysávanie priestorov, ak chceme žiť v bezpečnom prostredí.

Ak teda chcete mať doma čisté prostredie, treba vysávať každý deň. Takto to robíme aj my v redakcii TOUCHIT, keď pracujeme z redakcie. To je v istých prípadoch nutné, testovanie noviniek totiž pokračuje, a to dokonca zvýšeným tempom pri porovnaní s dobou pred pandémiou. Situácia sa však zmenila v tom, že upratovačka bežne už nechodí na upratovanie pracovných priestorov, a tak je čistenie priestorov na nás. Nasadenie robotického vysávača je pre nás prakticky nevyhnutné. Rovnako používame v redakcii aj čističky vzduchu tak, aby sme v práci vytvorili ideálne pracovné prostredie, v ktorom sa nebojíme pracovať.

Electrolux

Konvenčný vysávač so spotrebou 800 W

Je určite lepšie vysávanie zveriť robotickému vysávaču pri pobyte doma aj preto, že pri vysávaní generuje menej hluku. Navyše, robotický vysávač vysáva bez asistencie človeka, dá sa teda zavrieť napr. do miestnosti, ktorú treba povysávať a cez zatvorené dvere ho počuť len minimálne. Takmer vôbec. Ale hlavne netreba vysávaniu venovať čas, čo je pre nás mimoriadne dôležité. Rovnako s ním môžete doma vysávať vtedy, keď idete na vychádzku do prírody.

Klasický vs. robotický vysávač z pohľadu spotreby

Konvenčný vysávač je podľa rozhodnutia Európskej únie v ponuke na slovenskom trhu v rozsahu odberu od 700 do 850 W. Uvažujme teda s priemernou hodnou 800 W ako spotrebou klasického vysávača pre náš ďalší výpočet.

Už sme si povedali, že na to, aby ste mali doma čisto, musíte vysávať každý deň. Uvažujme teda s tým, že vysávate každý deň hodinu, aby ste povysávali celý byt. Pri spotrebe klasického vysávača 800 W je to potom každý deň 800 Wh, a to je v prepočte na peniaze 0,0657 € za deň. Za rok je to 23,97 €. S týmto vysávačom však musíte osobne robiť a nemôžete sa venovať svojej práci, relaxu alebo deťom. Je to pre vás doslova stratený čas.

Pokiaľ ale klasický vysávač nahradíte robotickým, situácia sa výrazne zmení. Robotický vysávač si kupujete aj preto, lebo chcete mať doma čisté prostredie a počítate s tým, že bude vysávať každý deň. Tak ho môžete aj naprogramovať.

Robotický vysávač však vysáva bez našej asistencie. Ako sme uviedli, ideálne je ho umiestniť do inej miestnosti, kde práve nikto nie je, a tak nebudete vôbec rušení jeho prácou.

iRobot Roomba i3+ sa sama vyprádzni do stanice s vreckami AllergenLock. Zdroj: iRobotZdroj: iRobot

iRobot Roomba i3+ sa sama vyprádzni do stanice s vreckami AllergenLock. Zdroj: iRobot

Aktuálnou novinkou medzi robotickými vysávačmi je Roomba i3+ so samostatnou vyprázdňovacou stanicou Clean Base. Doslova niekoľko mesiacov sa teda nemusíte starať o to, aby ste povysávanú špinu z vysávača ručne odstránili. Tento robotický vysávač totiž okrem nabíjania dokáže svoj zásobník vyprázdniť do väčšieho zásobníka uloženého v základovej stanici.

Porovnanie ceny za spotrebovanú energiu v prípade konvenčného a robotického vysávača

Porovnanie ceny za spotrebovanú energiu v prípade konvenčného a robotického vysávača. Menej je lepšie 🙂

Roomba i3+ má v sebe akumulátor, ktorý sa nabíja v základovej stanici. Pri práci pritom neodoberá žiadnu elektrickú energiu zo siete a nie je teda dôležitá doba jeho vysávania. Stále platí, že vysáva sám, bez našej asistencie. Akumulátor postačí na povysávanie priemerného bytu a potom sa nabíja zhruba 2 hodiny. Pri jeho nabíjaní sme namerali odber okolo 20 W. Po nabití ostáva robotický vysávač v základovej stanici uspatý a my sme vtedy namerali odber okolo 2,2 W, čo je podstatne menej ako v minulosti. Prepočítané na peniaze je to 1,58 € za rok pri stálom odbere 24 hodín denne. Za každodenné 2-hodinové nabíjanie akumulátora po vysávaní ročne spotrebujete 14,6 kW, čo predstavuje sumu len 1,19 €. V celkovom súčte vás ročná prevádzka robotického vysávača na elektrickej energii stojí len 2,77 €.

Čo sme zistili?

Robotické vysávače iRobot prešli vývojom aj pri znižovaní spotreby elektrickej energie. Sú teraz výrazne úspornejšie, a to hlavne v režime uspatia (stand-by). To je vtedy, keď je robot nabitý a pripojený na stanicu a čaká na povel na vysávanie. To je väčšina dňa a iRobot túto spotrebu dokázal pri aktuálnych modeloch výrazne znížiť z 5 W (modely z roku 2015) len na 2,2 W (platí pri aktuálnych robotických vysávačoch). Táto úspora robí v ročnom hodnotení dosť veľa. Robotické vysávače iRobot sú teda oveľa úspornejšie ako v minulosti.

Ďalšie zistenie je, že aj konvenčné vysávače znížili svoju spotrebu. Ešte pred pár rokmi boli na trhu bežne vysávače so spotrebou 1600 W, ale to sa rozhodnutím EÚ obmedzilo. Zároveň to však znamená, že sa pri nich znížil sací výkon, a teda vysávať musíme dlhšie ako predtým, ak chceme dosiahnuť rovnaký objem povysávanej špiny. Klasické vysávače následkom obmedzenia „ťahajú menej“.

Použitie robotického vysávača má tak v dobe home office jednoznačne svoj význam. Robotické vysávače však šetria peniaze za spotrebovanú elektrickú energiu aj v dobe, keď neplatia obmedzenia na nútený pobyt doma. Takýto vysávač je v konečnom dôsledku energeticky výhodnejší ako konvenčný, a to aj po obmedzení ich príkonu.

Porovnanie ceny za spotrebovanú energiu v prípade rôznych spotrebičov

Porovnanie ceny za spotrebovanú energiu v prípade rôznych spotrebičov

Celkovo teda náš pobyt na home office niečo naozaj stojí. Nie sú to síce rekordné sumy, ale pri zvýšení ceny elektrickej energie by to mohlo mať oveľa väčšie dôsledky. Dobre si teda zvážte, aké spotrebiče budete vo svojej domácnosti používať. Za elektrinu totiž zatiaľ platíte len zo svojej peňaženky, aj keď prácu odvádzate pre zamestnávateľa.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.