Otestovali sme najnovší prírastok do rodiny vysávačov iRobot.

Roomba i3 a i3+ sú najnovšie robotické vysávače značky iRobot, ktoré sa začali predávať na Slovensku. Oba modely ponúkajú totožný robotický vysávač a odlišujú sa iba vyprázdňovacou stanicou Clean Base. Model i3 ju neponúka v základnej výbave, v prípade drahšieho modelu i3+ je táto stanica súčasťou dodávky.

My sme v redakcii testovali verziu Roomba i3+ a v tejto recenzii nájdete naše poznatky z jej používania. Recenzia však môže byť prínosom aj pre používateľov, ktorí zvažujú kúpu základnej verzie i3, nakoľko technológie vysávania sú v oboch prípadoch rovnaké. Ak vám to však rozpočet umožňuje, stanicu Clean Base odporúčame – výrazne zvyšuje pohodlie robotického vysávania a robotický vysávač sa vďaka nej zmení na pomocníka, ktorý je prakticky bezúdržbový.

Ak sa vám video nezobrazuje, pozrite si ho na YouTube.

Clean Base sme v minulosti používali už v kombinácii s vysávačmi Roomba i7+ a Roomba s9+ a môžeme povedať, že ide o jedno z najlepších vylepšení robotických vysávačov za posledné roky. Vysávače s podporou stanice Clean Base sa do nej po ukončení vysávania automaticky vyprázdnia a vy sa nemusíte o nič starať. V našom prípade stačí vymeniť vrecko na odpad vo vyprázdňovacej stanici raz za 2 až 3 mesiace.

iRobot Roomba i3+ aj s vyprázdňovacou stanicou Clean Base

Najdostupnejšie riešenie s automatickou vyprázdňovacou stanicou

iRobot Roomba i3+ je doteraz cenovo najdostupnejšie riešenie so stanicou Clean Base a práve v tom spočíva jej hlavné čaro. Roomba i7+ začínala s cenovkou 1200 eur, za Roombu s9+ ste v dobe jej uvedenia na trh zaplatili 1500 eur. Roomba i3+ štartuje na našom trhu za 650 eur, takže v tomto smere je skvelé vidieť, že sa táto užitočná funkcia stáva dostupnejšou pre širšie masy používateľov.

Charakteristiku „dostupnejší pre masy používateľov“ možno aplikovať aj v prípade samotného robotického vysávača Roomba i3. Ten je nástupcom obľúbeného radu Roomba 900 a ide o zástupcu strednej triedy. S cenou 459 eur za verziu bez stanice Clean Base nepatrí medzi najlacnejšie robotické vysávače na trhu, avšak tento model odporúčame všetkým používateľom, ktorí by chceli mať doma iRobot.

Roomba i3 a i3+ ponúkajú všetky potrebné funkcie, ktoré potrebujete od robotického vysávača. V prvom rade je to vysoký sací výkon, ktorý je vhodný na tvrdé podlahy aj na koberce. V druhom rade sú to dve gumené hlavné kefy, ktoré sú navrhnuté tak, aby nenamotávali chlpy. Robotický vysávač je teda ideálny aj do domácností s domácimi maznáčikmi. Hlavné kefy dopĺňa bočná kefka, ktorá vymetá nečistoty pozdĺž stien a nábytku.

iRobot Roomba i3

Navigácia bez kamery či laserov

iRobot uvádza, že Roomba i3 a i3+ sa navigujú pomocou senzorov a pohybujú sa logicky a lineárne. S týmto tvrdením možno čiastočne súhlasiť, hoci, logika pohybu robota je odlišná v porovnaní s konkurenčnými robotmi s laserovou navigáciou či s iRobot zariadeniami so zabudovanou kamerou.

V praxi to znamená, že Roomba i3 častokrát chodí medzi viacerými izbami, pokiaľ sa dané izby nachádzajú na jednej priamke pohybu. Nevyzerá to tak elegantne ako v prípade drahších iRobotov, ktorí upratujú jednu miestnosť a po skončení sa presunú do ďalšej miestnosti. Bez ohľadu na to, Roomba i3 nám upratala všetky zákutia bytu, čo sme overili sledovaním pohybu robota a tiež aj kontrolou histórie vysávania v aplikácii iRobot Home.

Roomba i3 čistí počas upratovania najskôr stred miestnosti a následne pokračuje čistením pozdĺž stien a nábytku. Vo výbave sú tiež senzory, ktoré majú zabrániť tomu, aby sa robot zasekol na znížených miestach. Z praktického hľadiska tiež chválime, že vysávač naráža do okolitých objektov jemnejšie ako predchádzajúce modely – a je to prvá Roomba, ktorá si v našom testovacom byte nezavrela dvere v spálni počas čistenia pod skriňou.

iRobot Roomba i3+

iRobot Roomba i3+. Zdroj: Roman Kadlec/TOUCHIT

S prísľubom nových funkcií

Výdrž batérie je 75 minút, robot sa v prípade potreby nabije a vo vysávaní bude pokračovať tam, kde prestal. Táto výdrž je v prípade nášho trojizbového bytu s rozlohou 60 m2 optimálna – robot ho obvykle povysáva za hodinu, hoci, stalo sa nám, že mu upratovanie niekedy trvalo 70 minút.

Mobilná aplikácia iRobot Home vám bude zobrazovať prispôsobené odporúčania a umožní nastaviť si, či má robot upratovať priestor počas vysávania jedenkrát, dvakrát alebo automaticky podľa potreby. Robot dokáže automaticky identifikovať viac znečistené miesta v domácnosti a tie podľa potreby precíznejšie vyčistiť.

K dispozícii je tiež podrobná história vysávania aj s mapou, ktorá zobrazuje, kde všade robot vysával. V septembri 2021 by mala Roomba i3 dostať novú funkciu a to je selektívne upratovanie zvolených miestností. Aktuálne ju cez aplikáciu môžete poslať vysávať iba celý byt. Samozrejmosťou je vytvorenie harmonogramu vysávania a hlasové ovládanie v cudzom jazyku.

Aplikácia iRobot Home

Rozumie si aj s mopom Braava jet m6

Pokiaľ si vyberiete model i3+ aj s automatickou vyprázdňovacou stanicou Clean Base, robot sa po skončení upratovania automaticky vyprázdni do uzavretého vrecka v stanici. iRobot uvádza, že sa tam zmestia nečistoty, prach a chlpy až zo 60 zásobníkov robotického vysávača. V našom prípade teda budeme tento zásobník meniť približne raz za 3 mesiace.

Roomba i3 podporuje aj technológiu prepojenia s robotickým mopom Braava jet m6. V praxi to funguje tak, že si môžete v aplikácii iRobot Home nastaviť, aby mop začal automaticky mopovať, keď Roomba i3 dokončí upratovanie.

iRobot Roomba i3+

iRobot Roomba i3+ a Braava jet m6 tvoria silné duo. Zdroj: Roman Kadlec/TOUCHIT

Na spotrebe záleží

Robotické vysávače, podobne ako ostatné domáce spotrebiče, spotrebovávajú elektrickú energiu. My sme ju v redakcii merali a zistili sme, že pri nabíjaní Roomby i3+ pomocou stanice Clean Base je odber energie na úrovni 20 W. Pokiaľ sa robotický vysávač nenabíja, pretože je plne nabitý a uspatý v stanici, jej odber je okolo 2,2 W. Je to podstatne menej ako v prípade predchádzajúcich generácií robotických vysávačov Roomba.

Ak by sme spotrebu elektrickej energie prepočítali na peniaze, je to 1,58 eur za rok pri stálom odbere 24 hodín denne. Ak by sme robotický vysávač používali každý deň na upratovanie a ten by sa následne nabíjal 2 hodiny po vysávaní, ročne by sme spotrebovali 14,6 kW, čo predstavuje sumu len 1,19 eur.

V celkovom súčte vás ročná prevádzka robotického vysávača na elektrickej energii stojí len 2,77 eur. Ďalšie detaily a porovnanie s ostatnými domácimi spotrebičmi si môžete prečítať v našom samostatnom článku, TU.

Pozrite si naše video o tom, ako udržiavame poriadok v redakcii

Verdikt

iRobot Roomba i3 a i3+ sú kvalitné robotické vysávače, ktoré ponúkajú všetky potrebné funkcie za rozumnú cenu. Sú určené každému, kto by chcel mať doma robotický vysávač značky iRobot, avšak nemá rozpočet na prémiové modely.

Z praktického hľadiska oceňujeme kompatibilitu s automatickou vyprázdňovacou stanicou Clean Base. Tá predstavuje výbornú a užitočnú funkciu, vďaka ktorej je robotické vysávanie prakticky bezúdržbové. Roomba i3 nás počas testovania potešila aj spoľahlivou funkčnosťou – počas upratovania sa nezasekla a ani si nezatvorila dvere, čo sa v minulosti v našom byte stávalo starším modelom Roomba.

V neposlednom rade, Roomba i3 nás potešila mierne vynoveným dizajnom. Nová povrchová úprava s textilnou štruktúrou minimalizuje odtlačky prstov a usadzovanie prachu na hornej časti vysávača. Samozrejmosťou sú nadštandardné servisné služby iServis Premium.

iRobot Roomba i3+. Zdroj: Roman Kadlec/TOUCHIT

Zapožičal: iRobot

Cena:

  • Roomba i3 – 459 eur
  • Roomba i3+ so stanicou Clean Base – 649 eur

Prečítajte si aj:

Najnovší domáci pomocníci od iRobot

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit