Táto forma zabezpečenia vám pomôže ochrániť vaše používateľské kontá a účty.

Pokiaľ pravidelne čítate náš portál TOUCHIT.sk, potom ste už viackrát čítali pojem verifikácia v dvoch krokoch, resp. dvojfaktorová autentifikácia. Tieto pojmy označujú užitočnú, ba až nevyhnutnú formu zabezpečenia, ktorú odporúčame využívať vždy, keď je k dispozícii.

Verifikácia v dvoch krokoch, resp. dvojfaktorová autentifikácia funguje na jednoduchom princípe. Keď sa prihlasujete do vášho účtu, prípadne vykonávate dôležitý úkon, je potrebné, aby ste zadali svoje heslo. V prípade aktívnej dvojfaktorovej autentifikácie však budete takisto zadávať aj druhý faktor – najčastejšie ide o číselný PIN kód, ktorý vám príde vo forme SMS správy alebo vám ho vygeneruje mobilná aplikácia.

Dvojfaktorovú autentifikáciu dnes považujeme za takmer nevyhnutnú formu zabezpečenia pre všetky účty a služby, ktoré sú pre vás dôležité. Dôvodom je, že útočníci pravidelne kradnú databázy používateľských údajov z rôznych služieb a môžu sa tak dostať aj k vášmu prihlasovaciemu menu a heslu. Je to obzvlášť nebezpečné, pokiaľ používate tú istú kombináciu mena a hesla vo všetkých vašich službách.

Dvojfaktorová autentifikácia vás môže ochrániť od neautorizovaného prístupu do vášho účtu, pretože aj keď útočníci získajú vaše prihlasovacie údaje, nedostanú sa cez overenie v druhom kroku – jedine, že by mali fyzický prístup k vášmu odomknutému smartfónu.

Ako si aktivovať verifikáciu v dvoch krokoch

S verifikáciou v dvoch krokoch sa automaticky stretnete v prípade vášho bankového účtu. Banky už dlhé roky vyžadujú pokročilé zabezpečenie účtu a preto pri zakladaní bankového účtu vyžadujú vaše telefónne číslo, na ktoré vám zasielajú číselné kódy a informácie o transakciách. V posledných mesiacoch badať určitý prechod k mobilným aplikáciám, pomocou ktorých verifikujete platby a fungujú ako nástroj na verifikáciu v dvoch krokoch.

V prípade internetových služieb je verifikácia v dvoch krokoch často voliteľná a prevádzkovateľ služby vás nenúti, aby ste si túto formu zabezpečenia aktivovali. Odporúčame však, aby ste tak spravili. Nižšie nájdete postup a priame odkazy na aktivovanie dvojfaktorovej autentifikácie v najobľúbenejších službách – pre Google, Microsoft, Apple a Facebook účty.

Verifikáciu v dvoch krokoch je možné jednoducho aktivovať priamo v nastaveniach. Obvykle stačí ťuknúť na položku v nastaveniach, potvrdiť zapnutie dvojfaktorovej autentifikácie a nasledovať pokyny. Najčastejšie sa na verifikáciu využívajú špecializované mobilné aplikácie (naše odporúčania nájdete na konci článku) alebo SMS správy.

V prípade dvojfaktorovej autentifikácie cez mobilnú aplikáciu je potrebné pomocou danej aplikácie naskenovať QR kód alebo manuálne do aplikácie napísať zhluk písmen a čísel, ktorý je zobrazený na obrazovke. Následne vám mobilná aplikácia vygeneruje číselný kód a ten zadáte do položky v nastaveniach, aby ste overili správnosť vami zvolenej metódy a potvrdili tak aktiváciu dvojfaktorovej autentifikácie.

Užitočné odkazy na aktivovanie verifikácie v dvoch krokoch

Dvojfaktorovú autentifikáciu si môžete nastaviť v najobľúbenejších internetových službách nasledovne:

Odporúčame, aby ste si manuálne skontrolovali nastavenia zabezpečenia pre každú službu, ktorá je pre vás dôležitá a zistili, či daná služba umožňuje dvojfaktorovú verifikáciu. Pokiaľ áno, určite si ju aktivujte a to platí dvojnásobne v prípade služieb, ktoré priamo umožňujú prístup k vašim peniazom alebo citlivým údajom.

Odporúčané aplikácie na dvojfaktorovú autentifikáciu

Takmer všetky služby využívajú štandardizované riešenie dvojfaktorovej autentifikácie. Znamená to, že vám postačí jedna mobilná aplikácia, do ktorej si budete pridávať jednotlivé kontá a ktorá vám pre ne bude následne generovať číselné kódy s platnosťou 30 sekúnd.

Nájdu sa aj výnimky, avšak v takom prípade vás služba odkáže na konkrétnu mobilnú aplikáciu, ktorú si stiahnete. V prípade Apple konta sa na dvojfaktorovú verifikáciu využívajú primárne vaše Apple zariadenia. Pokiaľ k ním nemáte prístup, môžete si nechať zaslať kód vo forme SMS správy.

Aplikácie, ktoré sme používali alebo používame na dvojfaktorovú autentifikáciu a odporúčame ich:

  • Authy – výborné riešenie, ktoré podporuje synchronizáciu medzi zariadeniami. Nové zariadenie potvrdíte SMS správou alebo z dôveryhodného zariadenia. K dispozícii pre Android a iOS
  • Google Authenticator – riešenie od Googlu. K dispozícii pre Android a iOS
  • Microsoft Authenticator – toto je nami aktuálne používaná aplikácia na overovanie v dvoch krokoch. V prípade Microsoft konta umožňuje rýchlejšie prihlasovanie, ostatné účty si môžete pridať pomocou štandardizovaného formátu, ktorý podporuje aj Authy. K dispozícii je tiež zabudovaný správca hesiel, takže táto aplikácia nám aktuálne slúži na dva účely. Pozor však, zálohovanie a synchronizácia kont pre dvojfaktorovú autentifikáciu funguje iba v rámci platformy Android, resp. iOS. Nie je teda možné obnoviť zálohu z Android zariadenia na iPhone a naopak. Aplikácia je k dispozícii v App Store a Obchode Play

Prečítajte si aj:

Tieto heslá už podvodníci poznajú: Je medzi nimi aj to vaše?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit