Počasie už praje odvážnym a tak sme tu s testami skútrov. Honda Forza 750 je však brzdami, pružením, kubatúrou ale aj výkonom motora skôr motorka.

Priamy link na YouTube video

Jej cena je 10 890 eur, súprava kufrov je za 999 eur. Výborný na používanie je Smart Key – inteligentný kľúč, ktorý stačí mať vo vrecku a skúter môžete pohodlne ovládať. A to vrátane inteligentného horného kufra s objemom 50 litrov a vnútornou taškou.

Motor, brzdenie, pruženie

Forza 750 má elektronický plyn a automatickú 6-stupňovú dvojspojkovú prevodovku. Centrom ovládania je plnofarebný 5-palcový TFT displej, ktorý sa dá spojiť aj s mobilnou aplikáciou a využiť ho napr. na navigáciu. Cieľ cesty pritom zadávate hlasovo. Aplikácia sa dá využiť aj ako prehrávač hudby. Pod sedadlom je 22-litrový objem, kde sa zmestí integrálna prilba a pár vecí naviac.

Honda Foza 750

Honda Forza 750. Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT

Forza má LED osvetlenie vpredu aj vzadu a veľkou výhodou je, že smerovky sa vypínajú automaticky. Celý skúter je postavený na rúrkovom oceľovom ráme. Vpredu je 41-mm kardridžová obrátená vidlica, vzadu ľahká hliníková kyvná vidlica Pro-Link s nastaviteľným tlmičom Monoshock.

Predné brzdové kotúče Hodna Forza 750

Brzdenie vpredu predstavujú dva 315 mm kotúče, ktoré zvierajú radiálne uchytené 4-piestikové strmene. Vzadu je to jeden 240 mm kotúč v súčinnosti s 240 mm kotúčom. Vpredu aj vzadu je dvojkanálové ABS.

Na riadidlách si môžete nastaviť štyri jazdné režimy: Standard, Sport, Rain a User. Pri používateľskom režime je možnosť individuálne si nastaviť  prevodovku (automat/manuál), trakčnú kontrolu HSTC, výkon motora a tiež silu brzdenia motorom.

TFT farebný displej na Hodna Forza 750

Samotný motor je dvojvalcový, 4-taktný, 8-ventilový SOHC s objemom 745 cm3. Jeho výkon je 43,1 kW pri 6750 ot/min, krútiaci moment 69 Nm pri 4750 ot/min. Udávaná spotreba 3,6 litra/100 km, my sme mali priemernú spotrebu počas testu 4,6 litra/100 km. Dojazd na udávanej spotrebe je 370 km, objem nádrže na benzín je 13,2 litrov.

Jazda

Výška sedadla 790 mm a na skúter sa celkom pohodlne nastupuje. Avšak jej hmotnosť je až 235 kg s čím treba počítať. Predná pneumatika je 120/70 R17, zadná pneumatika 160/60 R15, ide o výrobcu Bridgestone.

Jazda na Honda Forza 750

Celkový zážitok z jazdy je veľmi dobrý. Je to spoľahlivý skúter, na ktorý treba trochu skúseností. Je o niečo širší ako bývajú skútre a s tým treba počítať. Rovnako má vysoký výkon a prekračovanie max. povolenej rýchlosti je na ňom technicky veľmi jednoduché. Výborne brzdí, jasne pocítite, kedy zaberie ABS. Jazdili sme aj v snehu a aj v noci a bolo to bezpečné ak si dáte naozaj pozor. Ak sa vybavíte kuframi, je Forza 750 pre vás a pokojne aj pre partnerku víkendové vozidlo na dlhšie trate.

Honda Forza 750 je vo farbe modrá, červená, strieborná a čierna. Balíky výbavy sú Travel, Urban a Style. Zvoliť si môžete horný smart kufor, bočné kufre, vyhrievané rukoväte, kryt podlahy, bočné kryty, horný a spodný deflektor alebo kryt ručnej brzdy.

Fotogaléria

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu