Aplikácia, podobná WhatsAppu, no od začiatku pracuje na mierne odlišnom princípe.

Nájsť dnes rozdiel medzi aplikáciami tohto typu, vyžaduje trochu viac úsilia. Telegram podporuje párovanie svojho účtu cez vaše telefóne číslo. To uľahčuje vyhľadávanie kontaktov a takto ľahko niekomu napíšte na Telegram práve podľa jeho telefónneho čísla. Nemusíte zisťovať, či tento človek na Facebooku a v Messengeri je on, ak teda ide napríklad o prvý kontakt.

Telegram sa dá použiť simultánne na viacerých zariadeniach. To sa s WhatsAppom zatiaľ nedá. Messenger áno, avšak na prihlasovanie nepoužívate telefónne číslo. Aplikácia síce žiada prístup ku kontaktom v telefóne, avšak tu je to určené na synchronizáciu kontaktov vo vašom smartfóne a na Messengeri.

Výhodou Telegramu je napríklad aj to, že podporuje zdieľanie súborov až do veľkosti 2 GB. Napríklad Messenger nepošle nič väčšie ako 25 MB. V prospech Telegramu hovorí aj to, že používa tzv. skupiny, do ktorých sa ľahko pridáte.

Teda máte tu napríklad verejné skupiny, ktoré môžete sledovať za účelom získavania informácií. Nie je nutné vytvárať len skupinové konverzácie, ako ich poznáme inde. Nájdete ich podľa kľúčových slov alebo odkazom, na ktorý reaguje aplikácia a otvorí ho v sebe a spracuje do zobrazenia danej skupiny či kontaktu.

Nedá sa vyslovene povedať, ktorá aplikácia je lepšia. Skrátka budete používať takú, v ktorej nájdete svoj okruh ľudí. Tu je výhoda menšieho zberu dát o vás a používaní, na rozdiel od WhatsAppu, ktorý bude zbierať ešte viac meta dát o vás, ako doteraz. Ako alternatívu k Telegramu môžete použiť aplikáciu Signal. Funguje aj na posielanie SMS.

telegram app

Prečítajte si aj:

Čo je to Raspberry Pi?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.