Jeden z mála smartfónov, ktorému nevystupujú fotoaparáty.

Značka TCL sa udomácňuje aj u nás a nielen televízormi je známa. Výrobca prichádza so svojím ďalším smartfónom, tentoraz s najlepším 5G telefónom z portfólia a za vynikajúcu cenu.

Stojí 549 eur a je nastavený tak, aby ste dostali vyšší výkon a parametre prémiových telefónov. Zároveň ale tak, aby sa výrobca nemusel vyhovárať, že stojí iba 300 eur a niektoré funkcie vám tam z tohto dôvodu nedal.

Najlepšie vlastnosti telefónu

  • AMOLED displej
  • Rýchly procesor Snapdragon 750G
  • Špičkový obraz na displeji s NXTVISION 2.0
  • Kvalita denných fotografií do 48 Mpx čipom

Telefón je zaoblený spredu aj zozadu a nielen po konštrukčnej stránke šasi ale aj displejom. Priaznivci takýchto displejov tu za svoje peniaze dostanú zážitok z veľkého displeja, ktorý pokrýva 93 % prednej časti.

Telo je predĺžené a má pomer strán 20:9 s prierezom na selfie kameru uprostred. Telefón je ale zaujímavý iným detailom. Samostatné tlačidlo na ľavej strane nie je primárne vyhradené pre asistenta. Môžete mu prideliť vlastnú funkciu a to na jedno, dvojité alebo dlhé stlačenie. Toto je naozaj užitočná vec a chválime výrobcu k pristúpeniu na tento krok.

Zakrivený displej

Nedá sa prehliadnuť a výrobca do neho vložil všetky podstatné technológie ako podporu HDR10+ alebo certifikované parametre na ochranu pred modrým svetlom. Škoda, že tu nie je podpora viac ako 60 Hz frekvencie, no v zásade ani toto sa nedá výrobcovi vytknúť.

Už na prvý pohľad je jasné, že dostanete kvalitu a technológia NXTVISION 2.0 je vlastne hlavným lákadlom na tento smartfón. Obraz vyzerá veľmi dobre aj na priamom slnku, a ešte väčší rozdiel uvidíte pri fotografovaní. Práve umelá inteligencia výrazným spôsobom vylepšuje fotografické výsledky.

Telefón má zabudovanú funkciu SDR na HDR, teda aj filmy v horšej kvalite vyzerajú dobre a oplatí sa ich pozerať na tomto displeji. Toto som si vyskúšal na starých AVI súboroch s archívom niektorých seriálov. Výsledok je vynikajúci. Nutné ale dodať, že toto majú aj niektoré notebooky, hoci len sporadicky.

Snímač odtlačkov je pod displejom a funguje vynikajúco. V minulosti som mal isté výhrady k fungovaniu tohto snímača, no tu je všetko, ako má byť. Rýchle je aj odomykanie tvárou a dá sa považovať za bezpečné, keďže minimálne vás neodomkne s nasadením rúškom.

Rozhranie

Nadstavba systému je rýchla, no CPU Snapdragon 750G je sám o sebe rýchly. Prostredie je upravené a pôsobí jednoduchým ale prehľadným dojmom. Poznať, že toto nie je čistý Android, zároveň ale rozhranie nie je prepchaté na nepoznanie. Hlavné menu s aplikáciami sa dá triediť do rôznych skupín. Tí z vás, čo máte množstvo aplikácií, v tom nájdete obľubu. Použiť sa dá ale klasické abecedné rozloženie.

Je tu 6 GB RAM čo s prehľadom postačuje. Občas sa stávalo, že sa nejaká aplikácia zasekla, no to len sporadicky. Pravdepodobne ide o nejaký rozšírenie od TCL, ktoré napríklad Spotify ukáže v malom ušku zboku displeja. Takto sa dá aplikácia zapnúť po pripojení slúchadiel s Bluetooth.

Istejšia cesta je uško aplikácie gestom skryť a Spotify zapnúť cez ikonu na domácej obrazovke. Inak je rozhranie stabilné a nemám k nemu zásadné výhrady. Menšie anomálie sa dejú na všetkých telefónoch.

Pozornosť zaslúži aj panel so skratkami systému. Výrobca sem pridal množstvo užitočných tlačidiel a tak máte možnosť prepínať podporu 5G. Hodí sa vtedy, keď chcete 5G, no nie všade máte dobrý signál a tak v istých prípadoch radšej uprednostníte 4G LTE. Ďalšie skratky vidíte na obrázkoch, tu si dal výrobca naozaj záležať.

Nabíjať sa mohol rýchlejšie

Toto vás možno sklame, nabíjanie má podporu len 18 W. iste, dá sa s tým žiť, no pri 4500 mAh batérii by som ocenil aspoň 25 W nabíjanie. Napokon nabíjať sa dá aj bezdrôtovo s výkonom 15 W.

Zvukovo poskytuje bežný zážitok. Nevybočuje zo zaužívaného štandardu a uspokojiť sa budete musieť s jedným reproduktorom. Poteší to, že na hornej hrane je okrem infra portu aj konektor na slúchadlá.

Fotoaparát

Možnosti fotoaparátu sú štandardné, zloženie s makro objektívom neprekvapuje. Výrobca ale umožnil fotiť v 2× zoome v bezstratovej kvalite. Toto využijete, no výrobca by mal ešte trochu zapracovať na ovládaní fotoaparátu. Nastaviť silu priblíženia od 0,6 (ultraširokouhlý objektív) až po 10× digitálny zoom chce viac cviku a skutočnú jemnosť pri posúvaní prstom po displeji.

Podstatné ale je, že skoky 0,6× / 1× / 2× nastavíte ťuknutím na tlačidlo. Treba si cyklicky týmito režimami prechádzať, keďže tu nie sú dve alebo tri samostatné tlačidlá ako pri iných smartfónoch. Testovacie fotografie si môžete pozrieť nižšie.

Zloženie fotoaparátov:

  • 48 Mpx f/1.79, hlavný fotoaparát
  • 16 Mpx f/2.4, ultraširoký 123°
  • 2 Mpx f/2.2, makro od 4 cm
  • 2 Mpx f/2.4, snímač hĺbky

Testovacie fotografie

Denné

Nočné

Portrét

Makro

thumbs-up-icon

Výhody

  • Vynikajúci obrazový zážitok
  • Prémiový vzhľad
  • Panel skratiek
  • Multifunkčné tlačidlo

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Iba 18 W nabíjanie
  • Bez odolnosti voči vode

Verdikt

TCL 20 Pro 5G je dobrá voľba v cene v tejto cenovej hladine. Je presne nastavený tak, aby ste nemuseli platiť dvojnásobok za vlajkovú loď, ale dostali odpovedajúce funkcie v drahšom telefóne ako za 300 eur. Niečo na pomedzí tu stále existuje a to je dobrá správa.

Vlastne sa tomuto telefónu nedá vytknúť nič zásadné a je to naozaj dobrá voľba. Nenechajte sa pomýliť „iba“ 48 Mpx čipom. Fotky sú kvalitné a sčasti sa tu prejavuje „samsung efekt“ s viac kontrastnými plochami v zelenom a modrom spektre farieb.

Cena: 549 eur za 6 + 256 GB verziu

Zapožičal: TCL

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre

Model telefónuTCL 20 Pro 5G
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 1. 3. 2021
Podpora 5G sietíáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / úložisko8 / 256
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 750G 8-jadrový, 2 GHz
Displej, frekvencia, HDRAMOLED, 60 Hz, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,67 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, ABGNac, áno, do 1 TB, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet48 Mpx, f/1.79, 4×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie32 Mpx f/2.45
Batéria a vlastnosti4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]164 × 73 × 9 / 190
Vodoodolnosťnemá
Bezdrôtové nabíjanie15 W
KonektorUSB-C, 18 W

Benchmarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score377862
PCMark for Android – Work 2.08094
3DMark Wild Life – Total1111

Prečítajte si aj:

Realme 8 Pro: Super AMOLED a 50 W nabíjanie. Oplatí sa? (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.