Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Nikon dnes predstavuje prvé dva makroobjektívy, ktoré sa stali členmi rodiny Nikon Z. Pôsobivo ľahký objektív NIKKOR Z MC 105 mm f/2,8 VR S je profesionálny makroobjektív radu S schopný dosiahnuť ohromne realistickú hĺbku a detaily. Objektív NIKKOR Z MC 50 mm f/2,8 je kompaktný, ľahký a všestranný objektív, ktorý je ideálny pre začínajúcich makrofotografov, ktorí chcú snímať zábery zblízka.

Vďaka reprodukčnému pomeru 1 : 1, bezchybnému zaostrovaniu a vynikajúcej kresbe je profesionálny objektív NIKKOR Z MC 105 mm f/2,8 VR S majstrom snímania v životnej veľkosti. Je optimalizovaný na snímanie statických makrosnímok a videozáznamov. Obrazový uhol zodpovedajúci strednému teleobjektívu z neho robí úžasný objektív na snímanie detailných portrétov: má vynikajúcu ostrosť, kontrast a atraktívny bokeh. Ovládanie je presné, flexibilné a umožňuje fotografom obrátiť smer zaostrovania objektívu, čo je výhodou pri práci v produkčnom prostredí s rôznorodou technikou.

Nový NIKKOR Z MC 50 mm f/2,8 je vynikajúci objektív na bežné nosenie schopný priblížiť krásu aj tých najbežnejších objektov. Od lákavých fotografií jedla až po špičkové snímky kvetov – fotografi môžu ľahko snímať super ostré makrosnímky v životnej veľkosti (1 : 1) a nádherné zábery malých objektov a detailov zblízka. Zaostrovanie je rýchle a presné aj vtedy, keď je predná časť tohto makroobjektívu vzdialená od objektu iba 5,6 cm! Používatelia môžu využívať výhody klasickej ohniskovej vzdialenosti 50 mm a prirodzenej perspektívy na snímanie čohokoľvek od portrétov až po pouličné scény.

Dirk Jasper, Product Manager Nikon Europe, povedal: „Dlho očakávaný 105 mm makroobjektív prináša úžasný výkon na snímanie makrosnímok do systému Z a je ideálnou voľbou pre profesionálov aj nadšencov makra. Jeho menší a dostupnejší súrodenec má tiež čo ponúknuť: nový 50 mm makroobjektív je ideálny, ak chcete začať snímať makrosnímky. A ak jednoducho chcete mať všestranný 50 mm objektív, ktorý vám umožní zachytiť aj neuveriteľné detaily zblízka, potom je ten pravý pre vás.“

#CreateYourLight: praktická skúsenosť s objektívom NIKKOR Z MC 105 mm f/2,8 VR S

Donna Crous, fotografka jedla a vyslankyňa spoločnosti Nikon Europe hovorí: „Mala som to šťastie, že som mohla pracovať s novým makroobjektívom NIKKOR Z 105 mm počas nakrúcania kampane Create Your Light so spoločnosťou Nikon. Jeho výkon ma veľmi prekvapil, obzvlášť pri slabšom svetle. Určite sa stane stálicou medzi objektívmi každého fotografa jedla, ktorý oceňuje malú hĺbku ostrosti, rýchlosť zaostrovania a nádherný bokeh – pretože všetci milujeme tie nádherne rozostrené kruhy na pozadí!“

Súhrn hlavných vlastností: NIKKOR Z MC 105 mm f/2,8 VR S

Profesionálny stredný teleobjektív na zhotovovanie makrosnímok so svetelnosťou f/2,8: Rad S – optická konštrukcia novej generácie. Plynulý a nehlučný multi-focusing systém.

Snímky v životnej veľkosti s pozoruhodnou hĺbkou: bajonet Nikon Z s veľkým priemerom, svetelnosť f/2,8 a clona s 9 lamelami produkujú dokonale hladký a prirodzene vyzerajú bokeh.

Rýchle a bezchybné zaostrovanie: ostrosť je vynikajúca od minimálnej vzdialenosti zaostrenia po nekonečno. Farebné aberácie sú zredukované na minimum, čo umožňuje AF systému zaostrovať s neuveriteľnou rýchlosťou a presnosťou.

Nádherná čistota: antireflexné vrstvy ARNEO a Nano Crystal Coat od spoločnosti Nikon zamedzujú vzniku reflexov a závoja. Optická stabilizácia obrazu (VR) priamo v objektíve spolu so stabilizáciou obrazu vo fotoaparáte zabezpečujú stabilné zábery z ruky aj v slabom svetle.

Precíznosť pri snímaní zblízka: najkratšia zaostriteľná vzdialenosť je iba 0,29 m a prepínač obmedzenia rozsahu zaostrovania umožňuje rýchle zaostrenie objektov v rozsahu 0,29 – 0,50 m. Pri manuálnom zaostrovaní môžete upraviť citlivosť zaostrovania tak, aby zodpovedalo vášmu spôsobu práce.

Makro videosekvencie: využite tiché automatické zaostrovanie a plynulé ovládanie clony. Zmena uhla záberu pri zaostrovaní je eliminovaná, takže zaostrenie nemá viditeľný vplyv na obrazový uhol.

Všestrannosť od spoločnosti Nikon: smer rotácie zaostrovacieho prstenca tohto objektívu môžete reverznúť.¹ Objektív používa rovnaké 62 mm filtre ako renomovaný objektív AF-S Micro-NIKKOR 105 mm.

Stvorený na prácu: bajonet a všetky pohyblivé časti objektívu sú utesnené a chránia objektív pred prachom a vlhkosťou. Fluórová vrstva od spoločnosti Nikon odpudzuje vodu, prach a nečistoty.²

Súhrn hlavných vlastností: NIKKOR Z MC 50 mm f/2,8

Veľkolepé makrosnímky: značky na tubuse objektívu zreteľne označujú, či fotografujete s pomerom zväčšenia 1 : 4, 1 : 2 alebo 1 : 1 (v životnej veľkosti).

Brilantné každodenné snímky: využite výhody klasickej ohniskovej vzdialenosti 50 mm a prirodzenej perspektívy na snímanie čohokoľvek od portrétov až po pouličné scény.

Mimoriadne ostré detailné zábery: vďaka najkratšej zaostriteľnej vzdialenosti iba 0,16 m (od roviny senzora) môžete dosiahnuť dokonalé zaostrenie aj vtedy, keď je predná časť tohto makro objektívu vzdialená od objektu iba 5,6 cm! Stabilizácia obrazu (VR) vstavaná vo fotoaparáte sa stará o to, aby boli fotografie ostré a video stabilné.

Nechajte objekt skutočne vyniknúť: vynikajúca optika, svetelnosť f/2,8 a okrúhla clona s 9 lamelami produkujú nádherný bokeh.

Prepínač obmedzenia rozsahu zaostrovania: nastavenie prepínača limitu automatického zaostrovania umožňuje objektívu rýchlejšie zaostrovať na objekty v rozsahu od 0,16 do 0,30 m.

Kompaktný a ľahký: s objektívom sa ľahko manipuluje a plnoformátové aj DX fotoaparáty radu Z s ním budú dobre vyvážené.

75 mm na formáte DX: pri použití na mirrorless fotoaparáte radu Z formátu DX ponúka tento objektív obrazový uhol 75 mm ohniskovej vzdialenosti. Ideálny na portréty alebo užšie výrezy malých objektov pri snímaní makra.

Presné a ľahké ovládanie: ovládajte clonu, citlivosť ISO a ďalšie parametre pomocou nehlučného ovládacieho prstenca. Prostredníctvom objektívu môžete okamžite prepínať medzi manuálnym a automatickým zaostrovaním.

Ochranné vrstvy: Fluórová vrstva od spoločnosti Nikon chráni prednú časť objektívu a umožňuje ľahké čistenie jeho povrchu. Ideálne, ak najradšej tvoríte v exteriéri.

Poznámky

¹ Pri použití s fotoaparátmi Nikon Z vydanými v októbri 2020 alebo neskôr.

² Nie je zaručené, že objektív bude odolný voči prachu a kvapkajúcej vode vo všetkých situáciách a za každých podmienok.

Značky: