Elektronické občianske preukazy s čipom sa už vydávajú na Slovensku dlho. Bola doba, že si ľudia pri jeho vybavovaní nepožiadali o Kvalifikovaný elektronický podpis (KEP), prípadne majú na ňom staršie typy certifikátov.

Ministerstva vnútra SR sme sa spýtali, čo majú takýto ľudia robiť, keďže platnosť starší certifikátov práve v týchto dňoch končí.  Ak je to vás prípad, máme pre vás postup.

Ako sme zistili, do piatku 25. júna 2021 môžete požiadať na oddelení dokladov o vydanie nových certifikátov. Ministerstvo vnútra však odporúča realizovať update formou online služby, kedy tiež môžete požiadať o vydanie certifikátov. Je to pomerne jednoduché, stačí ak navštívite stránku Slovensko.sk a pripojíte sa cez čítačku eID k svojmu kontu. Systém automaticky zistí, aký je stav certifikátov a ponúkne aktualizáciu, ak je to potrebné. Aktualizácia trvá o niečo viac ako 10 minút.

Po nahratí certifikátov môžete pokračovať v ich presunutí na čip eID

V prípade, že tak neurobíte do 25. júna a po tomto dátume budete potrebovať certifikáty napr. pre elektronický podpis pri vybavovaní zásielky z Číny, budete si musieť vybaviť úplne nový občiansky preukaz. Za tento úkon zaplatíte za správny poplatok 4,5 eur.

Od pondelku 21.6. 2021 sa na Slovensku začali vydávať občianske preukazy s celkom novou certifikáciou. Ministerstva vnútra sme sa pýtali, do kedy bude platiť certifikácia pre KEP na preukazoch vydaných do tohto dátumu.

Podľa informácií od vydavateľa certifikátov zhruba 460-tisíc držiteľov certifikátov má platnosť dlhšiu ako do konca roku 2022. O revokácii, ako aj o termíne revokácie, rozhoduje vydavateľ (spoločnosť Disig a. s.). Ministerstvo vnútra na základe dohody s NBÚ informuje, že certifikáty vydané do 25. júna budú platné až do 31. decembra 2022. Po ukončení certifikácie však bude potrebné vymeniť si občiansky preukaz, ktorý bol vydaný pred 21. júnom 2021.

Pozrite si aj

Čo budeme potrebovať od 1. júla pri nákupoch z Číny a o čo sa všetko predraží? Poznáme podrobnosti

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.