Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ponuku osobnej dopravy vo Zvolene rozšírili elektrické kolobežky Bolt. V nasledujúcich týždňoch ich v meste pribudne niekoľko desiatok.

Elektrické zelené kolobežky prichádzajú aj do Zvolena. V meste sú k dispozícii už dnes. Zvolenčania a Zvolenčanky ich nájdu na viac ako 50 miestach, ktoré boli starostlivo vybrané v spolupráci s vedením mesta. Na tieto miesta budú nabité kolobežky umiestňované každé ráno. Po jazde ich možno v rámci mesta zaparkovať na miestach, kde nebudú prekážať. V samotnom centre treba dbať na to, aby boli odstavené vo vyčlenených zónach uvedených aj v aplikácii.

Jazdci na kolobežkách by mali prioritne využívať krajnice ciest a cyklochodníky, po chodníkoch môžu jazdiť, no maximálne rýchlosťou chodca. Kľúčové je jazdiť zodpovedne a ohľaduplne k okoloidúcim a parkovať kolobežky tak, aby nezavadzali prechodu chodcom, kočíkom či invalidným vozíkom.

Kolobežky sa dajú požičať cez aplikáciu Bolt dostupnú na Google Play i App Store. V aplikácii stačí prepnúť na vyhľadávanie kolobežiek, a naskenovať QR kód umiestnený na stroji. Pred prvou jazdou sa zobrazia zásady bezpečného pohybu v meste a tiež pravidlá správneho parkovania kolobežiek. Niektoré z týchto informácií podajú kolobežky jazdcovi v hlasovej forme. V mene bezpečnosti je napríklad obmedzená rýchlosť jazdy v niektorých uliciach, čo sa jazdec dozvie počas jazdy priamo od kolobežky. Stroje nasadené vo Zvolene hovoria slovensky, česky a anglicky v závislosti na nastavenia aplikácie.

Platba za požičanie je po ukončení jazdy automaticky strhnutá užívateľovi z karty uloženej v aplikácii. Pri nástupe sa platí 0,50 eura, potom za každú 1 minútu 0,10 eura. Po jazde je treba kolobežku vhodne zaparkovať. Ak je v okolí cyklostojan, kolobežku je vhodné zaparkovať k nemu. Ak v okolí nie je cyklostojan, kolobežku na chodníku treba zaparkovať tak, aby nikomu neprekážala. Musí zostať dostatok miesta aj pre kočiar s dieťaťom alebo invalidný vozík. Aplikácia v telefóne vyzve užívateľa, aby zaparkovanú kolobežku odfotografovali. Ak zle zaparkuje, príde mu upozornenie. Užívatelia by nemali nechávať kolobežky pohodené na cestách, v strede chodníkov, spadnuté na zemi a pod. Opakované zlé parkovanie bude viesť k zablokovaniu užívateľského účtu.

„Elektrické kolobežky sú dôležitým prvkom mestskej dopravy budúcnosti. Sú rýchle, stačí si stroj požičať a za pár minút sa bez väčšej námahy dostanete napríklad od Zámku k priehrade. A to bez ohľadu na aktuálnu dopravnú situáciu. Okrem toho sú naše kolobežky vysoko ekologické a vyrobené s cieľom dosiahnutia klimatickej neutrality,“ vysvetľuje Martin Zajíc, manažér pre elektrické kolobežky Bolt na Slovensku.

Značky: