Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Unikátny fotoaparát Nikon Z fc kombinuje ikonický dizajn s inováciami radu Z

 Nikon predstavil mirrorless fotoaparát Nikon Z fc formátu DX – prvý fotoaparát radu Z v „tradičnom” dizajne, ktorý podporuje pokročilé moderné funkcie. Zovňajšok fotoaparátu Nikon Z fc je inšpirovaný ikonickou filmovou zrkadlovkou Nikon FM2, ktorá bola uvedená na trh v roku 1982 a predstavuje kľúčový produkt v histórii spoločnosti Nikon. Spolu s fotoaparátom spoločnosť Nikon uvádza na trh dva nové objektívy, ktoré dopĺňajú jeho charakteristický štýl; NIKKOR Z DX 16 – 50 mm f/3,5 – 6,3 VR Silver Edition a NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE.

Kompaktné a ľahké telo fotoaparátu Nikon Z fc je ľahko prenosné, no disponuje vynikajúcou funkčnosťou a obrazovou kvalitou. To umožňuje jednoduché používanie pre existujúcich aj nových používateľov mirrorless fotoaparátov.

Medzi hlavné vlastnosti fotoaparátu Nikon Z fc patria:

Dizajnová inšpirácia legendárnym fotoaparátom

V detailoch fotoaparátu je vidieť vášeň. Dizajn pentaprizmy a vyváženie čiernych a strieborných prvkov na tele fotoaparátu Nikon Z fc sú odrazom modelu FM2, rovnako ako použitie kruhového okulára elektronického hľadáčika (EVF), dizajn voličov a písané logo Nikon zo 70. – 80. rokov. Použitie horčíkovej zliatiny zasa prinieslo spoľahlivú odolnosť.

Zjednodušená obsluha a tvorivý prejav

V hornej časti fotoaparátu Nikon Z fc sa nachádzajú tri otočné voliče a malé okienko, v ktorom sa zobrazuje clona. Voliče umožňujú nastavovať čas uzávierky, korekciu expozície a citlivosť ISO, vďaka čomu je zmena nastavení veľmi jednoduchá. Okrem toho možno tlačidlo „i“ a ponuku „i“, ktoré umožňujú používateľom rýchlo upravovať rôzne nastavenia stlačením jediného tlačidla, prispôsobiť podľa ich individuálnych preferencií snímania.

Fotoaparát Nikon Z fc teraz ako prvý fotoaparát radu Nikon Z podporuje korekciu expozície v režime AUTO, čo umožňuje používateľom dosiahnuť požadovaný výraz zvýšením jasu a vylepšením siluet atď. Fotoaparát je tiež vybavený 20 možnosťami Creative Picture Control (Kreatívny systém Picture Control), ktoré prinášajú jedinečné možnosti vyjadrenia. Výberom tém s rôznymi parametrami, ako sú odtieň, tónovanie a sýtosť, môžu používatelia vyjadriť rôzne nálady a upraviť efekty podľa svojho vkusu.

Vylepšené možnosti zaostrovania a snímanie z rôznych uhlov

Fotoaparát Nikon Z fc podporuje funkcie AF s detekciou očí a AF s detekciou zvierat pri snímaní statických snímok a videosekvencií – funkcie, ktoré boli pôvodne predstavené na fotoaparátoch Nikon Z 7II a Nikon Z 6II. Podporovaný je aj režim širokoplošného automatického zaostrovania (L) v režime automatického zaostrovania polí, ktorý ďalej zaisťuje jasné zachytenie očí a tvárí obmedzením oblasti zaostrenia. Je tiež možné dosiahnuť nepretržité zaostrovanie na oči určeného objektu, aj keď je v zábere viac osôb, alebo sledovanie očí pohybujúceho sa zvieraťa.

Snímanie jasných fotografií a videí v tmavých situáciách umožňuje pokrytie širokého štandardného rozsahu citlivosti ISO 100 – 51 200*. Použitím výklopného a otočného monitora, po prvý raz medzi fotoaparátmi radu Z, umožňuje vertikálne snímanie z nízkych alebo vysokých uhlov. Po otočení monitora dopredu sa fotoaparát automaticky prepne do režimu autoportrétu, čo umožňuje jednoduché snímanie autoportrétov pomocou dotykového ovládania.

Vylepšená konektivita prostredníctvom SnapBridge ver. 2.8

Aplikáciu SnapBridge je možné použiť na prenos fotografií a videí zaznamenaných fotoaparátom do inteligentného zariadenia**, čo používateľom uľahčuje ich zdieľanie na sociálnych sieťach. Prostredníctvom aplikácie je možné získať aj najnovší firmvér fotoaparátu.

Snapbridge ver. 2.8 s novým používateľským rozhraním teraz podporuje dva režimy automatického pripojenia: Foreground (na popredí) a Background (na pozadí). Režim Foreground (na popredí) sa s fotoaparátom spája iba vtedy, keď je aktivovaná aplikácia, čo znižuje spotrebu batérie fotoaparátu. Režim Background (na pozadí) ponúka neustále pripojenie a automaticky prenáša snímky, aj keď nie je aplikácia spustená.

Ďalšie dôležité funkcie fotoaparátu

  • Prirodzené zobrazenie s minimálnou aberáciou je dosiahnuté pomocou elektronického hľadáčika, ktorý využíva organický panel EL.
  • Nahrávanie videosekvencií s podporou rozlíšenia 4K UHD bez orezania s využitím obrazovej oblasti formátu DX
  • Podporuje nepretržité automatické zaostrovanie (AF-F) určené na záznam videosekvencií
  • Jednoduché snímanie spomaleného videa vďaka jednoduchému výberu veľkosti obrazu a frekvencie snímania
  • Podporuje softvér Webcam Utility, ktorý umožňuje používať fotoaparát Nikon Z fc ako webovú kameru
  • Balenie produktu a dodávaný remienok fotoaparátu sú zladené s retro štýlom fotoaparátu Nikon Z fc
  • Podporuje napájanie cez USB pri zapnutom fotoaparáte, ako aj nabíjanie cez USB

Objektívy v súpravách: NIKKOR Z DX 16 – 50 mm f/3,5 – 6,3 VR Silver Edition a NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE

NIKKOR Z DX 16 – 50 mm f/3,5 – 6,3 VR Silver Edition je štandardný objektív so zoomom vychádzajúci z objektívu NIKKOR Z DX 16 – 50 mm f/3,5 – 6,4 VR so strieborným dizajnom zovňajška zladeným s fotoaparátom Nikon Z fc. Objektív je kompaktný a ľahký, má celkovú dĺžku približne 32 mm a celkovú hmotnosť približne 135 g. Objektív sa pohodlne nosí a poskytuje vysoké rozlíšenie v celom rozsahu zoomu. Objektív NIKKOR Z DX 16 – 50 mm f/3,5 – 6,3 VR Silver Edition možno použiť v rôznych každodenných scénach, od krajiny a momentiek až po portrétne fotografie.

NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE je kompaktný a ľahký objektív, ktorý je ideálny na snímanie portrétov a zátiší. Vytvára hladký bokeh charakteristický pre objektívy s pevnou ohniskovou vzdialenosťou. Objektív je vyhotovený v retro dizajne inšpirovanom klasickými objektívmi NIKKOR z obdobia, keď bol uvedený na trh fotoaparát FM2. Použitím rovnakej povrchovej úpravy ako na fotoaparáte Nikon Z fc je objektív NIKKOR Z 28 mm f/2,8 SE zladený s klasickým vzhľadom fotoaparátu.

 

ĎALŠIA PRIPRAVOVANÁ NOVINKA:

NIKON VYVÍJA NOVÝ OBJEKTÍV RADU Z S VYSOKÝM ROZSAHOM ZOOMU

Spoločnosť Nikon oznámila vývoj objektívu NIKKOR Z DX 18 – 140 mm f/3,5 – 6,3 VR – objektívu s veľkým rozsahom zoomu pre mirrorless fotoaparáty formátu APS-C (formát Nikon DX), ktoré využívajú bajonet Nikon Z. Vydanie objektívu je naplánované na koniec tohto roka.

* Vzhľad produktu sa môže od fotografie zobrazenej vyššie líšiť.

Objektív NIKKOR Z DX 18 – 140 mm f/3,5 – 6,3 VR bude podporovať snímanie širokej škály scén – od širokouhlých až po ohniskové vzdialenosti teleobjektívu a na krátke vzdialenosti. Tento kompaktný a ľahký objektív umožní snímanie statických snímok a videosekvencií v najrôznejších situáciách.

Vývoj tohto objektívu je dôkazom nepretržitého úsilia spoločnosti Nikon o dosiahnutie novej dimenzie optického výkonu. Spoločnosť Nikon nielenže naďalej uspokojuje potreby používateľov, prispieva aj k rozvoju kultúry fotografovania a rozširuje možnosti vyjadrovania obrazom.

* Rozšíriteľný až na hodnotu ISO 204 800. Maximálna štandardná citlivosť pri snímaní videosekvencií je ISO 25 600.

** Možno použiť zariadenia iPhone®, iPad®, iPod touch® a Android™, v ktorých je nainštalovaná aplikácia SnapBridge. Aplikáciu SnapBridge je možné bezplatne stiahnuť z obchodu App Store® a Google Play™. Ďalšie informácie nájdete na webovej stránke spoločnosti Nikon.

  • Apple®, App Store®, logo Apple, iPhone®, iPad® a iPod touch® sú ochranné známky spoločnosti Apple Inc. registrované v USA a/alebo iných krajinách
  • Ochranná známka iPhone sa používa na základe licencie od spoločnosti Aiphone Co., Ltd.
  • Android™ a Google Play™ sú ochranné známky spoločnosti Google LLC.
  • Ostatné ochranné známky a obchodné názvy sú ochranné známky a obchodné názvy príslušných vlastníkov.

Značky: