Na NCZI sme zisťovali ako je to s údajmi, ktoré zadávame pri návrate na Slovensko zo zahraničia. Každý občan Slovenska, ktorý sa chce vrátiť zo zahraničia na Slovensko, musí vyplniť webový formulár eHranica na korona.gov.sk.

Avšak pre ľudí, ktorí sú kompletne zaočkovaní dvoma dávkami stačí, aby tak urobili raz za pol roka. Keďže má ísť o údaje, ktoré budú neskôr slúžiť na dohľadanie vašich návštev v zahraničí, ktorých za pol roka môžete urobiť veľa a do rôznych krajín, zaujímalo nás, akú to má logiku. Pýtali sme sa na to priamo riaditeľa NCZI, Pavla Capeka.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Tlačová konferencia NCZI k aktuálnym otázkam. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Ústupok pre zaočkovaných

Vysvetlil nám, že ide o ústupok pre zaočkovaných ľudí s cieľom dosiahnuť vyššiu mieru zaočkovania. Všetky údaje získané cez formulár eHranica sa uschovávajú v NCZI a párujú sa k vášmu COVID passu (pokiaľ existuje). To, že ste ako kompletne zaočkovaní, po vyplnení údajov na eHranica následne za pol roka navštívili iný štát, sa zistí podľa toho či sa váš mobilný telefón prihlási na sieť zahraničného operátora a ako dlho ste v takomto pripojení.

Formulár eHranica na korona.gov.sk

Možno ste si pritom všimli, že hoci ste Slovensko za posledné obdobie neopustili, ale boli ste v prihraničnej oblasti napr. s Rakúskom a pripojili sa na sieť zahraničného operátora, prišlo vám o tom z Úradu verejného zdravotníctva upozornenie s tým, že pri návrate na Slovensko sa máte správať zodpovedne. V tomto prípade ide iba o upozornenie, nemusíte mať obavu z nejakých dôsledkov. To, či ste naozaj v danej krajine sa zistí podľa toho, ako dlho ste pripojení na sieť zahraničného operátora a na aké základové stanice sa pripájate na jeho sieť.

Na čo je dobrá eHranica?

Nuž, v prípade radikálneho zhoršenia pandemickej situácie v krajine, ktorú ste nedávno navštívili sa tieto údaje využijú na to, aby bolo možné vyhľadať, ktorí z obyvateľov Slovenska v nej boli.

Zistili sme aj niekoľko štatistických údajov. Denne sa v eHranica registruje aktuálne 50 000 obyvateľov Slovenska. Stále pritom platí, že kompletne zaočkovaným postačí registrovať sa len raz za pol roka. Znamená to, že cestujeme do zahraničia dosť veľa.

Obísť sa to dá

Samozrejme systém nerieši situácie, keby ste si do zahraničia vôbec nevzali váš telefón, prípadne, že z telefónu vyberiete SIM kartu a budete komunikovať len cez lokálne Wi-Fi siete. A našli by ste veľa spôsobov ako to celé obísť. Počíta sa skôr s tým, že sa budete správať zodpovedne.

Ako to bude s návštevou Pápeža na Slovensku z pohľadu registrácie a kompletne zaočkovaných si vysvetlíme v samostatnom článku.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.