Otázka čitateľky: Potrebovala by som pomôcť ohľadne krádeže účtu on-line hry Fortnite. Syn si sťahoval od nejakého youtubera program do svojho PC a pravdepodobne šlo o nejaký škodlivý softvér alebo zadné vrátka do systému, pretože následne bol jeho účet Fortnite ukradnutý a nemôže sa do neho dostať. Syn vidí, že účet je pri tom stále aktívny a momentálne na ňom hrá nejaký Rus. Vedeli by ste nám nejako pomôcť?

Krádeže a následný predaj Fortnite účtov je dnes pomerne výnosný biznis. Mnoho malých či väčších podvodníkov si takýmto spôsobom príde na relatívne dobré peniaze. Podľa typu účtu sa môže jeho cena na čiernom trhu pohybovať na úrovní desiatok až stoviek eur a v niektorých prípadoch aj výrazne viac, za predpokladu, že obsahuje drahé skiny a iné prvky pre jednotlivé postavy.

Odhaduje sa, že táto nekalá činnosť dosahuje objemu niekoľkých miliónov eur ročne. Krádeže prebiehajú rôznymi spôsobmi, či už infekciou nejakým špecializovaným programom, phishingom, alebo aj prostým automatickým skúšaním najčastejších hesiel.

Nahlasovanie odcudzenia účtu spoločnosti Epic Games

Nahlasovanie odcudzenia účtu spoločnosti Epic Games

Kedykoľvek je vám ukradnutý účet na nejakej on-line platforme, sociálnej sieti a podobne, musíte to okamžite riešiť nahlásením na platforme ako takej.

V momente ako sa nedokážete dostať do svojho účtu, vždy najprv vyskúšajte kliknúť na možnosť zabudnutého hesla. Často sa stane, že útočník ešte nestihol zmeniť e-mail na obnovu, takže resetovací token príde iba vám. Následne si vytvoríte nové a silné heslo a útočníka, ktorý poznal len to staré heslo, od vášho účtu odstrihnete.

Vo vašom prípade už táto možnosť zrejme nebude možná. Účet už totiž aktívne používa niekto iný a pravdepodobne už e-mail na obnovu hesla v účte vymenil.

V takomto prípade čo najskôr nahláste kompromitáciu/krádež účtu prevádzkovateľovi služby, teda spoločnosti Epic Games, ktorá za hrou a on-line platformou stojí. Treba počítať s tým, že vzhľadom na to, že služby tohto typu majú svoj domov v USA, alebo inde v zahraničí, na proces riešenia budete potrebovať znalosť anglického jazyka.

Oznamovanie nemožnosti prihlásenia do účtu

Oznamovanie nemožnosti prihlásenia do účtu

DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE. Problém vždy riešte na počítači, na ktorom ste daný účet alebo službu najčastejšie používali. Vždy ho riešte vy sami. Nikdy ho nenechajte riešiť za vás niekoho iného, niekde inde.

Začnite tým, že navštívite sekciu pomocníka v súvislosti s účtom Epic Games, na adrese: https://www.epicgames.com/help/en-US/epic-accounts-c74

V tejto sekcii, týkajúcej sa účtu, kliknite na tlačidlo „Contact us“. Následne vás stránka vyzve, aby ste sa k svojmu účtu prihlásili. Keďže to nemôžete urobiť, kliknite na možnosť „I can’t login“, teda „Nemôžem sa prihlásiť“

Následne sa spustí sprievodca, ktorý pomôže váš účet identifikovať. Zadajte  názov vášho účtu (Meno, ktoré sa v ňom zobrazovalo) a e-mailovú adresu, ktorá s ním pôvodne bola asociovaná. Uvidíte, že v treťom riadku sa automaticky vyplní IP adresa vášho počítača. Práve preto je veľmi dôležité, aby ste tento proces robili iba tam, kde ste daný účet naozaj používali.

Následne kliknite na „Next step“ a zadajte ďalšie dáta, ako fakturačné a iné údaje, ktoré ste pri kupovaní účtu použili.

Vypĺňanie formulára a identifikácia počítača

Vypĺňanie formulára a identifikácia počítača

Po odoslaní vašej požiadavky treba čakať, kým sa vášho problému niekto ujme. O výsledku budete informovaná, pričom je možné, že budú od vás vyžiadané aj nejaké doplnkové potvrdenia, ako napríklad kópia dokladu totožnosti, ktorá sa bude zhodovať s menom človeka, ktorý rôzne nákupy na danom účte vykonával.

Je dosť veľká šanca, že vám účet bude vrátený. Typicky ak správca uvidí, že účet bol používaný napr. dva roky na Slovensku a bol platený slovenským bankovým spojením, jeho náhle používanie niekde z Ruska bude veľmi podozrivé a bude indikovať krádež.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.