Rad Galaxy Watch4 ponúka komplexné pokročilé zdravotné funkcie, úplne nový operačný systém a užívateľské rozhranie a výkonný hardvér

Samsung predviedol nové hodinky Galaxy Watch4 a Galaxy Watch4 Classic a po prvý krát na nich nie je operačný systém Tizen ale Wear OS Powered by Samsung. Tento operačný systém Samsung vyvinul v spolupráci s Google.

Z toho vyplýva, že sa otvára cesta aj pre platenie hodinkami. Stať by sa tak malo od 27. augusta 2021 a platiť sa nebude dať cez systém Samsung Pay ale cez Google Pay. Zaplatiť hodinkami by ste mali všade tam, kde môžete platiť telefónom cez Google Pay. To je dnes prakticky všade.

Konkrétny postup je taký, že na hodinkách musíte mať definovaný prístupový PIN kód. Keď si dávate hodinky na ruku, je potrebné raz zadať tento kód a odvtedy môžete s hodinkami platiť až dovtedy, pokým si nedáte hodinky dole z ruky. Stačí ich len priložiť k platobnému terminálu.

Inteligentné hodinky Galaxy Watch4.
Inteligentné hodinky Galaxy Watch4. Zdroj: TOUCHIT.sk

Galaxy Watch4 bude možné zakúpiť v čiernej, zelenej, ružovozlatej alebo striebornej farbe, hodinky Galaxy Watch4 Classic v čiernej a striebornej farbe. Odporúčané maloobchodné ceny sú nasledovné:

ModelCena
Galaxy Watch4 40 mm269 €
Galaxy Watch4 44 mm299 €
Galaxy Watch4 Classic 42 mm369 €
Galaxy Watch4 Classic 46 mm399 €
Galaxy Watch4 Classic 46 mm LTE449 €

Predobjednávky

Ak si do 23:59 26. 8. 2021 predobjednáte hodinky Watch4 alebo Watch4 Classic na stránke www.samsung.sk alebo u vybraných partnerov, získate nárok na bonus v podobe Duálnej bezdrôtovej nabíjačky v hodnote 59,90 €.

Zdravie nadovšetko

Do výbavy Galaxy Watch4 patrí senzor Samsung BioActive, ktorý v jedinom čipe spája tri dôležité zdravotné senzory pre optický a elektrický monitoring srdcovej činnosti a analýzu bioelektrického odporu. Takto si môžete marať krvný tlak, rozpoznať nepravidelnosti rytmu srdca, monitorovať stav kyslíku v krvi a aj merať množstvo zložiek v telesnej stavbe. Takto zistíte svoje Zloženie tela a zhodnotiť tak svoju fyzickú kondíciu aj celkový zdravotný stav. Konkrétne zistíte koľko percent telesnej stavby tvorí kostrové svalstvo, voda či tuk, prípadne ako funguje bazálny metabolizmus. Meranie trvá zhruba 15 sekúnd.

Smartfón spojený s hodinkami zaznamená počas noci chrápanie, hodinky merajú pri spánku hladinu kyslíka v krvi. Na záznam chrápania je nutné mať hodinky počas spánku na ruke a mať položený smartfón na rovnej ploche v blízkosti hlavy (napr. na nočnom stolíku) natočený dolnou stranou k hlave. Toto určite vyskúšame.

Používateľské rozhranie One UI Watch

Vďaka rozhraniu One UI Watch sa do hodiniek teraz automaticky inštalujú kompatibilné aplikácie vtedy, keď si ich stiahnete do smartfónu, samozrejmosťou je aj automatická synchronizácia nastavení (napr. blokovanie nežiaducich čísel, budíky, pripomienky). Pomocou fumkcie Auto Switch dokážu slúchadlá prepínať medzi smartfónom a hodinkami a vybrať si aktuálne potrebný zdroj zvuku. Hodinky možno ovládať okrem iného gestami. Keď dvakrát zapumpujete predlaktím hore a dole, prijme sa hovor, dvojaký otočenie zápästím ho naopak odmietne. Rovnakým spôsobom je možné vypínať alarm a rušiť notifikácie.

Nová platforma podporuje aj populárne aplikácie iných výrobcov, napríklad adidas Running, Calm, Strava alebo Spotify. A tiež je tu vstavaný kompas s Google Mapami.

Batéria a výdrž

A k šikovným hodinkám samozrejme patrí aj kvalitná batéria. Galaxy Watch4 vydržia podľa výrobcu 40 hodín na jedno nabitie, takže môžete vyraziť aj na dvojdenný výlet a nemusíte ani vypínať žiadne zo sofistikovaných funkcií. A ak potrebujete dobiť batériu, polhodina v nabíjačke hodinkám dodá energiu na ďalších 10 hodín prevádzky.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.