Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Sony s veľkou hrdosťou oznamuje, že kvalita a inovatívnosť ich produktov opäť získala pri udeľovaní vysoko uznávaných cien Expert Imaging and Sound Association Awards ocenenie.

Spoločnosť Sony získala celkom sedem ocenení v oblasti digitálneho zobrazovania, mobilných technológií a domácich projektorov vrátane ocenenia pre ‚fotoaparát roka‘ za model Alpha 1, ‚multimediálny smartfón roka‘ za model Xperia 1 III a ‚projektor pre domáce kiná‘ pre model VPL-VW590ES.

Kompletný zoznam produktov Sony, ktoré získali ocenenie:

  • EISA fotoaparát roka 2021-2022: Alpha 1
  • EISA foto/video fotoaparát 2021-2022: Alpha 7S III
  • EISA štandardný objektív 2021-2022: FE 50mm F1.2 GM
  • EISA širokouhlý objektív 2021-2022: FE 14mm F1.8 GM
  • EISA širokouhlý zoomový objektív (full-frame) 2021-2022: FE 12-24mm F2.8 GM
  • EISA multimediálny smartfón roka 2021-2022: Xperia 1 III
  • EISA projektor pre domáce kiná 2021-2022: VPL-VW590ES

EISA fotoaparát roka: Alpha 1       

Vďaka modelu Alpha 1 už nemusia fotografi riešiť tradičnú dilemu a voliť medzi rozlíšením a rýchlosťou, pretože tento fotoaparát ponúka oboje. Jeho srdcom je fullframový skladaný obrazový snímač Exmor RS™ CMOS s 50,1 MP a procesor BIONZ XR™ starajúci sa o bleskurýchle spracovanie dát, ktoré umožňuje sériové snímanie rýchlosťou až 30 sn./s s neprerušovaným zobrazením bez blackoutu elektronického hľadáčika. Uzávierka s duálnym pohonom umožňuje synchronizovať blesk až do 1/400 s a elektronická uzávierka umožňuje synchronizáciu až do 1/200 s. Model Alpha 1 bol navrhnutý ako jeden z najuniverzálnejších fotoaparátov vôbec a ponúka špičkové vlastnosti na záznam videa s rozlíšením až 8K (7680×4320) 30p a 10-bitovým záznamom videa 4:2:0. Je vybavený najnovšími a najrýchlejšími technológiami na prenos dát, umožňuje prácu na profesionálnej úrovni a rozširuje možnosti fotografovania v režime diaľkového snímania. Predstavuje tak tú najlepšiu voľbu pre náročných profesionálov.

EISA foto/video fotoaparát: Alpha 7S III

Fotoaparát Alpha 7S III poskytuje úžasnú kvalitu videa v rozlíšení 4K bez akýchkoľvek kompromisov. Fotoaparát sa môže pochváliť 12,1-megapixelovým fullframe obrazovým snímačom BSI Exmor R™ CMOS, ktorý poskytuje vynikajúci výkon pri vysokej citlivosti rozšíriteľný až na ISO 409 600 a minimalizuje rolling shutter efekt. Technológia Full Pixel Readout rovnako umožňuje zhotovovať mimoriadne ostré a čisté videozáznamy bez priemerovania pixelov. V kvalite 4K/60p môže fotoaparát nahrávať viac ako hodinu v režime spomaleného záznamu a k dispozícii sú tiež režimy 4K/120p a Full HD/240p. Fotoaparát ponúka 10-bitový záznam so vzorkovaním farieb 4:2:2. Dokáže tiež odosielať 16-bitové dáta vo formáte RAW do kompatibilného rekordéru cez HDMI. LCD displej typu 3.0, ktorý možno vyklápať do strany, rovnako ako špičkový elektronický OLED hľadáčik s 9,44 miliónmi bodov, vám umožní dosiahnuť dokonalú kompozíciu a sledovať snímaný objekt. V neposlednom rade dosiahnete pri tvorbe videa optimálny pracovný proces vďaka technológii S-Cinetone[1], plnej konektivite HDMI pre nahrávanie aj spracovanie videa, spoľahlivému automatickému ostreniu s jedinečnými technológiami Sony Real-time tracking a Eye AF, ktoré sú ideálne na sólové nakrúcanie alebo malú produkciu.

EISA štandardný objektív: FE 50mm F1.2 GM

Tento unikátny objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou kombinuje kvalitu obrazu a výnimočnú svetelnosť F1.2 s pozoruhodne kompaktnou a ľahkou konštrukciou. Jeho novovyvinutá kruhová clona s 11 lamelami a extrémne asférické členy XA (extreme aspherical) sa dohromady starajú o nádherný bokeh. Štyri lineárne XD motory (extreme dynamic) zabezpečujú rýchly a precízny autofokus a sledovanie. Navyše je objektív FE 50mm F1.2 GM vybavený clonovým krúžkom, pri ktorom je možné prepnúť buď na tichý chod, alebo na cvakanie, takže sa ideálne hodí na fotografovanie i nahrávanie videí. Tento objektív ponúka tvorcom dokonale funkčný nástroj na fotografovanie portrétov, svadobných fotografií, nahrávanie videí a mnoho ďalšieho.

EISA širokouhlý objektív: FE 14mm F1.8 GM

FE 14mm F1.8 GM je extrémne kompaktný ultra širokouhlý objektív s veľkou clonou a pevnou ohniskovou vzdialenosťou spája najnovšiu optickú konštrukciu so špičkovými výrobnými technológiami. Vďaka tomu vznikol ultra širokouhlý rectilineárny 14 mm F/1.8 objektív, ktorý sa rovnako dobre používa v teréne, ako aj v štúdiu. Kompaktné rozmery a hmotnosť však nijako neuberajú na vysokej kvalite obrazu a spoľahlivosti potrebnej v náročných podmienkach. Objektív FE 14mm F1.8 GM od Sony podáva výnimočné výkony pri fotografovaní krajiny, nočnej krajiny, architektúry, ale tiež pri nahrávaní videí. Deväťlamelová clona a optické členy XA prispievajú k atraktívnemu bokehu a lineárne motory XD sa postarajú o presné automatické zaostrovanie.

EISA Širokouhlý zoomový objektív (full-frame): FE 12-24mm F2.8 GM

Tento ultra širokouhlý zoomový objektív s vysokou svetelnosťou je naozaj úchvatný, pretože ponúka výnimočný optický výkon s veľmi pôsobivou ostrosťou po celej ploche snímky aj pri nastavení maximálnej svetelnosti. Vďačí za to z časti tiež najväčšiemu XA členu, ktorý bol kedy vyrobený. Objektív je tiež neuveriteľne kompaktný, ak uvážime, že poskytuje zorný uhol 122° a maximálnu svetelnosť clony F2.8. Vysoká kvalita spracovania objektívu FE 12-24mm F2.8 GM zahŕňa fluórovú povrchovú úpravu predného optického člena, ktorá odpudzuje vodu a olej. Lineárne motory XD sa starajú o rýchly a presný autofokus, vďaka ktorému je tento objektív užitočným nástrojom ako pre fotografov krajiny a tvorcov videí, tak aj pre fotoreportérov.

EISA Multimediálny smartfón roka: Xperia 1 III

Xperia 1 III bola vyvíjaná v spolupráci s odborníkmi, ktorí sa podieľali na vzniku fotoaparátov série Alpha, ktoré sú známe svojou špičkovou technológiou automatického ostrenia. Tento model ponúka rýchle a presné kontinuálne automatické ostrenie (AF) pri všetkých objektívoch a technológiu Real-time Eye AF. Okrem toho je Xperia 1 III ako prvý telefón na svete vybavený variabilným teleobjektívom, ktorý dopĺňa snímač Dual-PD[2] a 4K HDR OLED displej s obnovovacou frekvenciou 120 Hz.[3]

Xperia 1 III predstavuje sofistikovaný rad funkcií pre fotografov, ktorí sa usilujú o dokonalé výsledky. Xperia 1 III je vybavená funkciou Real-time Tracking, ktorá umožňuje užívateľom zachytiť aj tie najťažšie, rýchlo sa pohybujúce objekty s presným zaostrením[4]. Model využíva algoritmy založené na umelej inteligencii a snímač 3D iToF na meranie vzdialenosti. Funkcia Real-time Tracking dokáže presne detekovať objekt, zaostriť naň a pokračovať v jeho sledovaní, aj keď sa na okamih ocitne mimo záber. Tieto vlastnosti dopĺňa prvý variabilný teleobjektív na svete použitý v chytrom telefóne v spojení so snímačom Dual PD, ktorý dosahuje ohniskovú vzdialenosť až 105 mm a vďaka snímaču Dual PD zabezpečuje rýchle automatické zaostrovanie. Pri prepínaní medzi 70 mm a 105 mm[5] dôjde k okamžitej úprave zaostrenia, aby bolo možné rýchlo zachytiť krásu detailu. Xperia 1 III tiež umožňuje dosiahnuť ohniskové vzdialenosti 16 mm a 24 mm pre väčšiu tvorivú flexibilitu pri fotografovaní.

Okrem špičkových funkcií fotoaparátu prináša Xperia 1 III bohatú paletu integrovaných funkcií, ktoré prepájajú komunitu Xperia s ich vášňami. Či už ide o fotografov, audiofilov, milovníkov filmov, hráčov alebo tvorcov videí, nová generácia radu Xperia 1 obohacuje užívateľský zážitok o množstvo nových multimediálnych funkcií – vrátane plnohodnotných stereofónnych reproduktorov, 3,5 mm konektora pre slúchadlá, technológiu 360 Reality Audio[6], ďalej tiež nové a zdokonalené funkcie Game Enhancer.

EISA projektor pre domáce kino: VPL-VW590ES

Projektor VPL-VW590ES s natívnou lampou 4K a svietivosťou 1 800 lm je skutočným univerzálom pre domáce kino, prináša čistotu obrazu v kvalite 4K, intenzívny kontrast a jasné a presné farby, ktoré očakávate od prémiových projektorov pre domáce kiná. Ponúkne neuveriteľne čistý zážitok zo sledovania v HDR vďaka využitiu obrazového procesora „X1™ pre projektory“, ktorý stavia na technológii využívanej televízormi Sony. Tá tu bola optimalizovaná pre charakteristiky premietanéhoobrazu. Vďaka ‚Dynamic HDR Enhancer‘ môžete sledovať obsah v kvalite 4K HDR presne podľa pôvodného zámeru tvorcu. Projektor je vybavený procesorom „X1™ pre projektory“, ktorý optimalizuje kvalitu HDR obrazu pomocou dynamického mapovania tónu dynamic tone mapping. Dynamický rozsah bol ešte rozšírený vďaka zintenzívneniu odtieňov čiernej farby presným stlmením svetelného zdroja a súčasným zvýraznením svetlých miest, a to všetko pri každej snímke zvlášť.


[1] Vyžaduje verziu softvéru fotoaparátu 2.01 alebo novšiu.

[2] 4K (QFHD: 3840×2160)

[3] Overené službou SpecTRAX spoločnosti Strategy Analytics v porovnaní s uverejnenými špecifikáciami displejov viac ako 18 500 chytrých telefónov.

[4] Detekcia objektu nemusí byť vplyvom prostredia dosiahnutá.

[5] Xperia 1 III disponuje ohniskovými vzdialenosťami 70 mm a 105 mm v jednom teleobjektíve v spojení so snímačom Dual Photo Diode. Overené službou SpecTRAX spoločnosti Strategy Analytics v porovnaní s uverejnenými špecifikáciami fotoaparátov viac ako 18 500 chytrých telefónov.

[6] 360 Reality Audio vyžaduje predplatné kompatibilnej online hudobnej služby a môžu byť vyžadované účty a poplatky či dodržiavanie podmienok tretích strán.

Značky: