V rámci asociácie EISA sme sa zúčastnili prezentácie nového projektora od spoločnosti BenQ. Ide o model V7000i, ktorý sa dá používať ako super kvalitný televízor s obrovskou diagonálou obrazu. Pritom v dobe, keď ho ako televízor nepoužívate, zaberá len málo miesta.

Tento projektor sme si od firmy BenQ následne vypýtali na test a konštatujeme, že je to unikátne zariadenia. Poskytuje kvalitný obraz a hodnotíme ho ako momentálne najlepší laserový projekčný systém. Takéto ocenenie si firma BenQ za tento produkt odniesla aj od asociácie EISA.

Zdroj: TOUCHIT.sk
BenQ V7000i a testovacie generovanie obrazu na diaľkové ovládanie

Základné funkcie

Projektor BenQ V7000i kombinuje skutočne veľký obraz, aký poskytujú tradičné projektory s tým, že si ho veľmi jednoducho nainštaľujete doma bez toho, aby ste si na to museli objednávať špecializovanú firmu. Je to spôsob ako si vytvoríte domáce kino. celá inštalácia ale aj následné nastavenie projektora sú jednoduché hlavne vďaka integrovanému systému zaostrovania, ale aj meraniu projekčnej vzdialenosti a tiež korekcii lichobežníkového skreslenia. Operačný systém Android TV zároveň dáva možnosť využívať aplikácie ako je napr. Netflix alebo YouTube. ak chcete, môžete projektor ovládať aj hlasovo.

BenQ V7000i Zdroj: TOUCHIT.sk
BenQ V7000i a jeho pripojenia

Fakt veľký obraz

Veľkosť obrazu súvisí s tým, do akej vzdialenosti od projekčnej plochy projektor postavíte. Čím bude ďalej, tým väčší obraz vytvorí ale ak by ste ho dali príliš ďaleko, mohli by ste zaregistrovať pokles intenzity obrazu. Vhodná veľkosť vytvoreného obrazu je tak 100 palcov, čo je naozaj veľa a vtedy máte projektor vzdialený od steny zhruba 30 cm. Sám projektor obsahuje zabudované pravítko, ktoré uľahčuje stanoviť jeho polohu v závislosti na tom, aký veľký obraz budete chcieť sledovať. Projektor generuje obraz s jasom 2500 ANSI lúmenov. Typická životnosť zdroja svetla je 20 000 hodín.

Aj do modernej obývačky

Z hľadiska rozhrania sú tu dva HDMI porty, tri USB porty a optický výstup zvuku. Port RS 232 je servisný. Súčasťou dodávky je aj diaľkové ovládanie.- Hmotnosť projektoru je 10 kg. Pri maximálnom jase sme namerali spotrebu 489 W, pri bežnej prevádzke to bolo 315 W.

BenQ V7000i Zdroj: TOUCHIT.sk
BenQ V7000i a pripojenie USB kľúča s rozhraním pre AndroidTV

Páčilo sa nám, že tento projektor je vyhotovený veľmi kvalitne a je to pekné doplnenie modernej obývačky. Celkový vzhľad je luxusný. Výhodou je aj zvukový systém, ktorý pozostáva zo systému predných reproduktorov v stereofónnom režime. Zvuk je čistý aj pri dialógoch, basy sú robustné. Je to dané hlavne s využitím systému treVolo, pričom ide o dva 5 W reproduktory (výškový a basový) na pravej a ľavej strane projektora.

Obraz je v rozlíšení 4K a podporuje aj štandard HDR. Ideálny je obraz pri nižšom osvetlení – ideálne večer. Vtedy oceníte prirodzení farby a ostrý obraz s výborným kontrastnom. Veľa prirodzene závisí od tohto, na čom prezentujete obraz. Ak je to biela stena, obraz je večer celkom dobrý, ale tú pravú kvalitu dosiahnete, ak ho prezentujete na projekčnom plátne a to aj počas dňa.

Zdroj: TOUCHIT.sk
BenQ V7000i

Ideálne s projekčným plátnom

Základom kvality projektora BenQ V7000i je exkluzívna technológia CinematicColor, ktorá poskytuje 98 % pokrytie farebného priestoru DCI-P3. Ďalej je tu HDR-PRO, ktorá podporuje HDR10 ale aj HLG.

Ako voliteľné príslušenstvo k projektoru BenQ ponúka projekčné plátno ALRS01 (Ambient Light Reflection), ktoré na maximálnu kvalitu využíva zakrivenú štruktúru. Podľa údajov výrobcu absorbuje až 93 % okolitého svetla. Pomocou nej dosiahnete vynikajúci obraz aj pri nestlmenom osvetlení obývačky.

Cena: 3922 eur

Zapožičal: BenQ

Galéria

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.