Za posledný rok narástol počet špecifických podvodov.

Odborníci sa síce zhodnú na tom, že je to dôsledok pandémie, no fakty sú neúprosné. Počet útokov a zneužívaní chýb v systéme rastie. Takisto sa čoraz viac používateľov stali obeťou podvodu, spomenúť môžeme napríklad zneužitie mena Slovenskej pošty či kuriérskych spoločností alebo bánk. Najmä posledné menované sú už akýmsi pravidelných rituálom. Raz je to jedna banka, potom zase iná a takto sa cieli na bežných používateľov.

Bezpečné návyky

Je ľahké o nich hovoriť, no treba zobrať do úvahy fakt, že vyžadujú trochu nepohodlia. Presne na to sa spoliehajú hackeri, ktorí sa vás snažia obrať o peniaze alebo aspoň získať prístupové údaje do vašich účtov. V poslednom čase sa rozmohlo tzv. žiadanie o overenie prihlásenia. To v rôznych obmenách, napríklad zmenili sme vám heslo, treba to potvrdiť atď. Či už ide o Facebook alebo Gmail, na tom po technickej stránke nezáleží. Scenár je rovnaký a má upriamiť vašu pozornosť.

Množstvo ľudí sa už naučilo, že banka si niektoré údaje od vás pýtať nemusí a keď áno, vyžaduje od vás tradičný spôsob prihlásenia do internet bankingu. Teda neklikáte na link ale po vašom prihlásení do banky, sa zobrazí upozornenie a vy sa rozhodnete, čo ďalej. Zneužívanie tohto typu sa ešte používa a tak stále nájdete z času na čas vo vašej schránke email, ako banka niečo potrebuje, inak vám zablokuje kartu. Avšak vy máte vyhraté a netreba urobiť nič iné, než kliknúť na link v správe, ten je ale falošný a vedie na úplne inú stránku, než používa vaša banka.

Dobre, to že nemáte na nič podozrivé klikať, už viete. Vedia to aj útočníci a tak zmenili taktiku. Pošlú vám email o tom, že do vašej poštovej schránky alebo účtu na Facebooku sa niekto snažil dostať a vy máte kliknúť na link, aby ste uviedli, že ste to neboli vy. Vy ste predsa o zmenu hesla nežiadali. Na toto pozor, našťastie podobné emaily končia predvolene v spame a ani si ich nevšimnete. Vždy, keď budete mať email, ktorému nerozumiete a vyžaduje od vás nejakú akciu, prejdite na stránku tak, že ju zadáte sami a nepoužijete priložený link.

Teraz k bezpečným návykom. Čo medzi ne patrí? Je to super silné heslo, ktoré máte problém si vôbec zapamätať? Je to zamykanie počítača, keď sa od neho vzdialite? Čo mimochodom nie je výmysel „nejakých bezpečnostných firiem“ ale je to súčasťou GDPR.

Nekradnite softvér…ani hry

Detail na úvod. Množstvo používateľov si sťahuje filmy z pochybných zdrojov a stránok, ktoré nemajú licenciu na to, aby daný obsah vysielali. Film nemusí byť priamo na ich stránke, no pridali odkaz na vzdialený server, kde sa nachádza. To pre vás nič nemení a tvorcovia týchto stránok používajú nadmerné množstvo reklamy a rôznych skriptov, ktoré po vás neustále niečo chcú. Ako poznáte, že niekto vo vašom okolí používa takéto stránky? Podľa toho, čo všetko má v počítači, ani nevie, ako sa to tam dostalo, prehliadač je spomalený, má množstvo doplnkov a celé to akosi nie je také, ako keď ste spúšťali prehliadač po prvýkrát.

Problém nie je ten film alebo seriál. Je to o tej stránke, ktorá obsahuje množstvo balastu. Podobná situácia sa týka aj nelegálneho softvéru a hier. Môžete dodržiavať množstvo opatrení, no potom si ich narušíte pokusom o inštaláciu takéhoto softvéru. Generátor kľúčov alebo nejaký crackovací mechanizmus v sebe môže obsahovať aj vírus alebo iný škodlivý kód.

O tom, ako sa chrániť na internete, praktické a zrozumiteľné rady, nájdete na stránkach www.bezpecnenanete.sk

Antivírus a ďalšie

Naozaj vás nechceme unudiť rečami o tom, ako treba mať antivírus. Nemáte na výber, samotný operačný systém jeden obsahuje a kto chce, môže si nainštalovať ďalší. Nový nahradí vstavanú ochranu systému. Tejto téme sme sa dostatočne venovali na našom webe.

Ďalšie informácie:

Na internet by ste sa nemali pripájať cez cudzie Wi-Fi. Vaše spojenie je dnes zväčša cez HTTPS, čiže stránky prenášajú obsah šifrovane. Teda v zásade to na pohľad nemusí byť tak veľký problém. Neviete ale kto za danou Wi-Fi stojí a teda keď máte nejaké voľné dáta od operátora, použite ich. Je to bezpečnejšie. Týka sa to všade, vo vlakoch, v MHD, v kaviarňach, hoteloch atď.

Takto by vyzerala situácia ideálne, no je jasné, že nerozdávame rozumy, ktoré sa ťažko dodržiavajú. Voľná Wi-Fi je veľmi dobrá vec, najmä vtedy, keď si chcete ušetriť nejaké dáta alebo na letisku stiahnuť film off-line atď. Použite VPN pripojenie v mobile.

Ďalšie informácie:

Medzi nevyhnutnú ochranu, ktorú je vhodné si nastaviť, je dvojfaktorová autentifikácia, v skratke 2FA. Znamená to, že okrem emailu a hesla či prihlasovacieho mena a hesla budete potrebovať ešte ďalší prvok. Ten budete mať len vy, napríklad v mobile a je to obdoba SMS kódov. Bezpečnejšie je použiť špecializovanú aplikáciu, ako napríklad Google Authenticator alebo napríklad Microsoft Authenticator.

Ďalšie informácie:

Udržateľný postup

Postupom času si vybudujete isté pravidlá a návyky, ktoré vám pomôžu s bezpečnosťou tak, aby ste na to nemuseli neustále myslieť. Získate vyššiu bezpečnosť a ochranu a postupne si zvyknete na to, že občas treba zadať nejaký 2FA kód, napríklad pri kúpe nového smartfónu a použití vašej 2FA chránenej emailovej adresy.

Obrázok:  Javad Rajabzade / Pixabay

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.