Funkcia Body Battery vám pomôže lepšie pochopiť, ako vaše telo reaguje na rôzne situácie počas každodenného života.

Jednou z hlavných pridaných hodnôt moderných inteligentných hodiniek je celodenné monitorovanie zdravia. Tento pojem obvykle zahŕňa meranie tepu, stresu a analýzu spánku. Niektoré zariadenia, napríklad hodinky značky Garmin, však dokážu tieto a ďalšie dáta zosumarizovať a prehľadne ich prezentovať ako jednu metriku.

Takto v skratke možno definovať funkciu Body Battery, ktorú nájdete vo výbave Garmin hodiniek. Body Battery možno voľne preložiť ako „telesnú batériu“ a tá funguje podobne ako batéria v smartfónoch či notebookoch. Oddychom a relaxom (napr. regeneráciou počas spánku) sa dobíja a záťažou počas dňa (každodenný život, čelenie stresu, fyzická aktivita) sa vybíja.

Garmin hodinky vyhodnocujú úroveň Body Battery pomocou viacerých parametrov, ako je pokojový tep, variabilita srdcového tepu (HRV), stres, kvalita spánku a fyzická aktivita. Sledovať si tento parameter môže byť pre niekoho zábava – môžete porovnávať, či sa cítite tak, ako to vyhodnotili hodinky.

Garmin Body Battery
Funkcia Garmin Body Battery a zopár príkladov z môjho používania. Na prvom screenshote zľava vidíte týždenný sumár, ako sa menil stav mojej Body Battery. Na druhom screenshote si všimnite, že som svoju telesnú batériu počas noci nedobil. Necítil som sa dobre a bola to zlá noc. Prispôsobil som tomu svoje aktivity počas daného dňa. Na treťom screenshote je vidieť príklad noci, kedy som dobre regeneroval, batériu som nabil na takmer 100 %

Aký je prínos Body Battery v praxi?

Funkcia má však aj praktický prínos, nakoľko vám môže pomôcť pochopiť to, ako vaše telo reaguje na rôzne situácie počas bežného života. Príkladom môže byť čelenie vedomému a nevedomému stresu, regenerácia tela po fyzickej aktivite alebo po náročnom cvičení, ale aj analýza toho, ako vaše telo (ne)dobilo baterky po prehýrenej noci alebo v prípade, že ste sa neskoro večer prejedli, či ste si dali obligátnych pár pív.

Ja osobne využívam informácie o Body Battery, aby som v prípade potreby optimalizoval výber jedál, ktoré večeriam alebo aby som si overil, či som to neprehnal s behom či tréningom. Body Battery ma rovnako dokáže upozorniť na zhoršenie môjho stavu, čo môže byť spôsobené napríklad nastupujúcou chorobou.

Detaily o funkcii Body Battery si môžete pozrieť v mojom videu, v ktorom nájdete aj pár príkladov z praxe – ako sa moje telo spamätávalo z prvého polmaratónu alebo ako (ne)regenerovalo po rebierkach, ktoré som si dal na večeru. Užitočné tipy, ako zvýšiť Body Battery, nájdete takisto na Garmin blogu.

Funkciu Body Battery nájdete vo výbave viacerých Garmin hodiniek – osobne používam Garmin Venu 2.

Prečítajte si články z nášho seriálu o inteligentných hodinkách:

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit