Nový tablet kombinuje moderný dizajn a výkonný hardvér.

Microsoft oficiálne oznámil ďalšiu generáciu svojho konvertibilného tabletu Surface Pro. Jeho ôsma generácia prichádza s dlho očakávanou a žiadanou zmenou dizajnu – konštrukcia tabletu sa výrazne zmenila prvýkrát od vydania modelu Surface Pro 3 v roku 2014.

Nový Surface Pro 8 pripomína model Surface Pro X, ktorý bol predstavený v roku 2019 a nový dizajn priniesol aj vďaka ARM procesoru od Qualcommu. Toto riešenie bolo síce štýlové, avšak do určitej miery obmedzujúce kvôli problémom s kompatibilitou aplikácií. Surface Pro 8 našťastie kombinuje to najlepšie z oboch svetov – moderný dizajn s tenkými rámikmi okolo displeja a výkonný hardvér od Intelu.

Nová generácia konvertibilného tabletu ponúka 13-palcový displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou. V tejto súvislosti je praktické, že Windows 11 umožňuje dynamicky upravovať obnovovaciu frekvenciu displeja na základe toho, čo práve robíte.

Pripomeňme, že predchádzajúce generácie tabletov Surface Pro mali 12,3 palcov, väčšia uhlopriečka novinky je výsledkom už spomenutých tenších rámikov. Rozlíšenie displeja je 2880 × 1920 pixelov, pomer strán je 3:2, čo je tradičný formát pre Surface zariadenia. Poteší podpora pre Dolby Vision.

Microsoft Surface Pro 8Zdroj: Microsoft
Microsoft Surface Pro 8

Na trh príde so systémom Windows 11 a novou klávesnicou

Surface Pro 8 má rozmery 287 × 208 × 9,3 mm, jeho hmotnosť je 889 gramov bez klávesnice. Poháňa ho procesor 11. generácie Intel Core i5 alebo i7. K dispozícii budú konfigurácie s 8 GB až 32 GB RAM a 128 GB až 1 TB úložiskom. Tablet má vo výbave má dva USB-C Thunderbolt 4 porty, Surface Connect port a 3,5 mm jack. Tradičný USB-A port k dispozícii už nie je.

Tablet ponúka bezdrôtové pripojenie cez Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.1. Microsoft uvádza výdrž na jedno nabitie na úrovni až 16 hodín. Ďalšie technické špecifikácie nájdete na oficiálnom webe.

Súčasťou novej generácie tabletu je tiež vynovená klávesnica s obalom Surface Pro Signature Keyboard, ktorá obsahuje priestor na uloženie nového dotykového pera Surface Slim Pen 2. Funguje to podobne ako v prípade Surface Pro X a toto riešenie sme si obľúbili už počas jeho testovania.

Surface Pro 8 bude v predaji od 5. októbra za cenu od 1100 dolárov s predinštalovaným systémom Windows 11. U nás predpokladáme cenu na úrovni od 1149, resp. 1199 eur. Upozorňujeme, že toto je cena za samotný tablet, klávesnica sa predáva samostatne. Ďalšie detaily o cenách a dostupnosti na našom trhu doplníme neskôr.

Microsoft Surface Pro 8Zdroj: Microsoft
Microsoft Surface Pro 8

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit