Automobilky sú stále viac tlačené do výroby vozidiel s čo najnižšími emisiami, čoho výsledkom sú nové nízkoobjemové motory alebo hybridné a plug-in-hybridné sústavy. Vrcholom ľadovca sú čisto elektrické autá, resp. elektromobily. Na nízkoobjemové motory sme si už pomaly zvykli, hybridy nás sprevádzajú relatívne dlho a plug-in-hybridné sústavy nedávajú každému zmysel alebo si ten zmysel nevie zákazník úplne preklenúť do reálneho používania/života. Takáto sústava zmysel má, ale treba si jasne určiť pravidlá, aby to bolo výhodné a dlhodobo zaujímavé.

BMW radu 5 siedmej generácie nesie kódové označenie G30. Tento model brázdi svetové cesty od roku 2017 a v ponuke je v dvoch karosárskych prevedeniach (limuzína/kombi) s rôznymi motormi. Tie základné, naftové a benzínové sú dobre známe a treba povedať, že aj veľmi dobré. Je tu však ešte jedna konfigurácia, ktorú na cestách až tak často nevidieť – má označenie 530e a pochádza z divízie BMW iPerformance. Toto označenie hovorí o tom, že ide o plug-in-hybrid. Čo sa týka dizajnu, tak ten zostal oproti základnému prevedeniu nezmenený, všetky časti sú identické a iba bystré oko spozoruje, že je niečo inak.

Všimnúť si treba logo na „C“ stĺpiku s označením eDrive, taktiež označenie modelu na kufrových dverách – 530e alebo dvierka v ľavom blatníku, v ktorom je zakomponovaný nabíjací konektor. Viac dizajnových zmien nie je. Testovaný model je v prevedení M-Sport, ktoré patrí medzi najkrajšie a dodáva štýlovej a elegantnej limuzíne trošku dravosti, ktorá jej veľmi pristane. M-Sport rozpoznáte podľa masívneho predného nárazníku s výrazným vybratím a čierno lakovanými lištami nad hmlovými svetlami. Zadnej časti dominuje nárazník s výrazným a kontrastne lakovaným difúzorom, do ktorého sú zakomponované objemné koncovky výfukového potrubia.

Vrátime sa ešte k prednej časti, ktorá ukrýva viacero „tech“ zaujímavostí. Neodmysliteľnou súčasťou BMW sú výrazné ľadvinky (a budú ešte výraznejšie!), teda maska chladiča, ktoré plynulo prechádzajú do skvelých adaptívnych Full LED svetlometov. Tieto svetlá patria medzi najlepšie v danej kategórii a pracujú skutočne veľmi pekne. Majú extra dosah a výbornú svietivosť, čo je podstatou bezpečnej jazdy večer a v noci. Samozrejmosťou je automatické prepínanie stretávacieho a diaľkového režimu, vrátane funkčného tieňovania ostatných vozidiel v premávke. Výborné svetlá, za ktoré sa oplatí priplatiť!

S LED svetlometmi kooperuje aj príplatková špecialita –Nočné videnie, teda Infračervená kamera, ktorá je zakomponovaná v ľavej ľadvinke. Tá neustále monitoruje dianie pred vozidlom a pochopiteľne vidí najmä v noci viac ako šofér, ktorému aktívne pomáha. Ak sa mimo svetelného lúča pohybuje nejaký chodec alebo cyklista, tak vás na to aktívne upozorní – nasmeruje na tento objekt určité LED segmenty a osvieti ho, aby ste vedeli, že sa tam niekto nachádza a predišli tak prípadnej kolízii alebo nehode. Je zaujímavé mať zapnuté zobrazenie z tejto kamery aj počas dňa. Ide o veľmi užitočný doplnok, ale nie lacný (BMW Night Vision s rozpoznávaním osôb – 2067 eur).

Pri kamerách ešte zostaneme a spomenieme aj špičkový kamerový systém, ktorý sa skladá zo 4 vonkajších kamier s výborným rozlíšením, ktoré dopĺňajú PDC senzory v okolí celého auta.Softvér obraz z týchto 4 kamier veľmi efektne spája, pričom dokáže vytvoriť 3D model auta v akomkoľvek prostredí a vy sa môžete pozrieť, aké prekážky sú vo vašom okolí a s veľkou presnosťou sa im vyhnúť. Tento kamerový systém patrí bezpochýb k tým najlepším. Zaujímavosťou je aj režim umývacia linka, kedy sa zobrazuje pohľad z vtáčej perspektívy na samostatnú prednú časť auta. Všetky režimy zobrazenia podporujú aktívne navádzacie čiary a samozrejmosťou je aj automatický parkovací systém. Ten dokáže samostatne zaparkovať vozidlo priečne alebo pozdĺžne. Funguje ukážkovo a dostatočne rýchlo. Stačí iba držať tlačidlo – o zostatok sa stará systém vozidla.

Z exteriéru sa presunieme do známeho interiéru, ktorý vás pohltí. No najviac úžitku bude mať vodič, ktorého všetky ovládacie prvky a zobrazovacie plochy doslova obkolesia a ku všetkému má jednoduchý prístup. Komfort počas dlhých jázd zaručia síce športové, ale stále dostatočne pohodlné predné sedadlá s elektrickým ovládaním a pamäťou (iba šoférova strana). Sedlá sú kombináciou alcantary a látky s kontrastným prešívaním a „M“ akcentmi. Najviac ceníme dobrý posed, rozsah nastavenia sedadiel, vrátane dofukovania bočného vedenia a skvelý športový volant s hrubým vencom. Ten je multifunkčný a veľmi dobre sa sním pracuje. Posed za volantom spríjemňuje aj precízne spracovaná palubná doska s hliníkovými lištami a zdvojeným ambientným podsvietením. Aby toho nebolo málo, tak sú vo výbave aj integrované vône, ktorých intenzitu si nastavíte cez palubný systém.

Z prednej časti si odskočíme aj dozadu, kde je síce dostatok priestoru, ale pre 3 dospelé osoby to nie je. Za seba si sadnem s miernou ťažkosťou, ale prežiť sa to dá. Nad hlavou mám minimum priestoru, ale zohnúť sa nemusím, čo ma teší. Posed je príjemný a relatívne hlboký – tieto miesta budú ideálne pre menšie postavy alebo deti, pričom nechýbajú ani ISOfix úchyty. Operadlá sa dajú sklápať, čím sa zväčší základný batožinový priestor (410 L) o viac než dvojnásobok. Keďže ide o sedan, tak prístup do kufra je obmedzený otvorom, ale stále ponúka dostatok priestoru na rôzne aj objemnejšie predmety. Oproti bežnej verzii je tento priestor o približne 120 l menší – kvôli batériám. No a prémiový sedan musí mať  aj kufor v elektrike, no nie?

Rozloženie ovládacích prvkov a zobrazovacích jednotiek je klasické, bez zmien. Neodmysliteľnou súčasťou interiéru je široký stredový tunel, v ktorom je integrovaný kruhový ovládač systému iDrive s doplnkovými ovládačmi a volič automatickej prevodovky. Tunel končí držiakmi na nápoje a priečinkom pre smartfón s bezdrôtovým nabíjaním. Spodná časť palubnej dosky patrí panelu 2-zónovej klimatizácie (+ 1 zóna vzadu), nad ktorým je osadený hlavný, viac ako 10“ dotykový LCD displej informačno-multimediálneho systému iDrive. Na ten nadväzuje digitálny prístrojový panel s meniacou sa grafikou podľa jazdného režimu. Do tretice je pred šoférom veľký projekčný Head-Up displej, ktorý zobrazuje všetky informácie o jazde, navigácii, médiách a pod. Časť ovládačov má keramický povrch, ktorý zvyšuje odolnosť. Ovládanie systému iDrive je ako vždy perfektné – nič rýchlejšie a intuitívnejšie nepoznáme, bez zveličovania! 

Celý systém sa ovláda prostredníctvom dotykovej obrazovky, kruhového ovládača, fyzických ovládačov, ale z časti aj za pomoci gest. Ak si na to zvyknete, tak ide o zaujímavý spôsob rýchleho ovládania špecifických funkcií. Ak by vám to nestačilo, tak testovaný model disponuje aj Display Key kľúčom – ten má integrovaný dotykový LCD displej, na ktorom sa dá zobraziť stav vozidla, dojazd, stav nabíjania alebo si môžete vzdialene aktivovať (naplánovať) nezávislú klimatizáciu. Samozrejmosťou je teda aj bezkľúčové štartovanie a prístup do vozidla (podpora pre všetky dvere).

Vo výbave nechýba ani navigačný systém s rýchlym vyhľadávaním a výbornou funkčnosťou, ale aj napriek tomu by sme boli radi, keby BMW ponúkalo natívnu podporu pre aplikácie tretích strán – Apple CarPlay a Android Auto. Dostupné sú iba známe aplikácie zoskupené pod Conneted Drive, kde nájdete napr. počasie, správy, informácie o premávke a podporovaná je aj apka Spotify. Konektivitu zastrešuje Bluetooth, USB-A vstupy a prítomná je aj CD mechanika s meničom. Audio je reprodukované cez Hi-Fi systém bez označenia. Hrá slušne, ale v tejto výbave by sme boli radšej za Harman/Kardon.

Neoddeliteľnou súčasťou sú aj asistenčné systémy, ktoré na vás dohliadajú. Nočné videnie a perfektný kamerový a parkovací systém dopĺňa adaptívny tempomat, ktorý je kombinovaný s aktívnym vedením vozidla v jazdnom pruhu. Tento systém funguje veľmi dobre, ale treba povedať, že to nie je to najlepšie, čo sme v redakcii mali. Každopádne pekne reaguje na smerovky, zbytočne vás nebrzdí a ak sa s ním naučíte pracovať, tak sa dá na tempomate prejsť aj cez mesto. To ale nie je všetko, nechýba ani proaktívne sledovanie okolia vozidla s aktívnym brzdením v prípade núdze, sledovanie chodcov a cyklistov, výstraha pred bočnou kolíziou, sledovanie pozornosti vodiča a mŕtvych uhlov. K dispozícii je aj sledovanie dopravných značiek – rýchlostné obmedzenia, pričom v zahraničí je aktívne aj sledovanie značiek prednosti v jazde. V rakúsku funguje, na Slovensku nie. Ujovia z BMW – aplikácia nám stále chýba! 🙂

Jazdné vlastnosti „katamaránu“ 

Začneme jazdnými vlastnosťami, ktoré sú výborné, ostatne ako pri (takmer) každom vozidle od BMW. Podvozok je veľmi dobre spracovaný, odhlučnený a účinne filtruje všetky nerovnosti našich ciest, pričom sa do kabíny neprenáša takmer žiadny buchot a pazvuky. Aj keď ide o limuzínu, tak na úplne plavný podvozok sa nespoliehajte. Stále je to – to BMW, ktoré vás bude trošku rozmaznávať, ale stále držať v stabilite počas každého prejazdu zákrutou. Keď mu uderíte podlahu, tak môžete ísť veľmi efektne bokom. Zadný náhon v spojení s dostatočným výkonom to umožňuje s ľahkosťou. Podvozok je skutočne výborný, čo umocňujú aj príplatkové adaptívne tlmiče (EDC), ktoré menia tuhosť podľa nastavenia, resp. podľa jazdných režimov – 3 základné + adaptívny režim, ktorý sleduje aktuálne podmienky, podľa čoho prispôsobuje rôzne parametre. K balíku M-šport prislúchajú aj M-brzdy, ktoré rozpoznáte podľa veľkých modrých strmeňov s logom M. Ich účinok je výborný.

Pohonné jednotky

Plug-in-hybridná sústava modelu 530e sa skladá z benzínového motora (4-valec/2.0 TwinPower Turbo/135 kW/290 Nm) a elektro motora (83 kW/250 Nm), z ktorých sa všetká sila prenáša cez 8-stupňový automat na zadné kolesá. Tento automat nie je ničím iný, ako tie v bežných modeloch – stále ide o perfektný kus mechaniky, ktorá pracuje excelentne. Motor zbytočne nepodtáča, pekne sa adaptuje a dobre reaguje na podnety šoféra. Radenie cítiť nebudete, ale prechody medzi elektromotorom a spaľovacím motorom áno. Nie je to pravidlom, ale občas vám da slušne poznať, kedy sa pohonné jednotky prelínajú. Systémový výkon vozidla je 185 kW (252 ps) s max. krútiacim momentom 420 Nm. Aj napriek veľkosti a hmotnosti sa absencie výkonu báť netreba. Táto sústava ponúka dostatočnú pružnosť a dynamiku kedykoľvek to budete potrebovať. Samozrejme, ideálne je mať k dispozícii aj elektromotor, čím sa dostávame k batériám, nabíjaniu, režimom a dojazdu (výdrži) na elektrický pohon.

Vysokonapäťová lítium-iónová batéria(integrovaná v zadnej časti) má kapacitu 9,2 kWh. Výrobca udáva, že na čisto elektrický pohon by mal tento model prejesť 45 km. Prax je však iná, ale nie veľmi odlišná. Reálne sme na čisto elektrický pohon prešli v meste 32 až 35 km, čo nie je úplne zlé. Ak dochádzate do práce v rámci tejto vzdialenosti a viete nabíjať auto doma aj v práci, tak budete jazdiť úplne „zadarmo“. To je výhodou, ale nie vždy sa to dá, a preto si treba určiť pravidlá a batériu dobíjať počas každej príležitosti. Iba vtedy to prináša výhody a úžitok. Auto dokáže počas brzdenia a plachtenia/rekuperovania vrátiť nejakú energiu do batérie, ale nie veľa. Intenzita rekuperácie by mohla byť vyššia, resp. nastaviteľná. S BMW i8 Roadster sme počas 100 km cesty nabili batériu takmer doplna, v tomto prípade ani zďaleka. K autu je dodávaná aj nabíjačka do 230V siete, s ktorou dokáže batériu z 0 na 100% nabiť za 4 až 4,5 hodiny, čo je prijateľné. Na nabíjacej stanici to bude o polovicu času menej – približne 2 hodiny.

Plug-in-hybridný pohon ponúka 3 eDrive režimy: Max eDrive – využitie čisto elektrickej sústavy na 100%, pričom je čiastočne obmedzený výkon a max. rýchlosť na 140 km/h. Battery Control – napätie batérie sa počas jazdy udržiava na nastavenej cieľovej hodnote, napr. 40%. Tento režim je výhodný keď si chcete ušetriť energiu pre prípad núdze. Posledný a najpoužívanejší režim je Auto eDrive – čo je jazda riadená systémom. V praxi to znamená, že systém samostatne vyhodnocuje, kedy ide auto na elektrický pohon a kedy sa k nemu pridá spaľovací motor (väčšinu pod záťažou). Je dobré vedieť, že ak dáte podlahu (tzv.kickdown), tak sa okamžite zapoja obe pohonné jednotky a máte k dispozícii plný výkon sústavy – aj keby ste v režime EcoPro alebo čisto elektrickom. Kombinovaná spotreba nám počas testu vyšla okolo 6 až 7 l/100km v závislosti od podmienok. Nabíjali sme vždy, keď to bolo možné, čo je prvým pravidlom úspešného života s plug-in-hybridom. Ak máte batériu vybitú, tak jazdíte na spaľovací motor, ktorý síce ponúka dostatok výkonu, ale si aj niečo vypýta späť. Spotreba sa v tomto prípade pohybuje okolo 8 až 10 l/100km, podľa štýlu jazdy.

V krátkosti – výhody vs. nevýhody

Okrem nulovej spotreby, ktorú ak chcete, tak viete dosiahnuť, je výhodou aj možnosť jednoduchšieho parkovania v centrách veľkomiest, vrátane Bratislavy, kde sa pravdepodobne (v máji) dočkáme aj toho, že takéto vozidlá budú môcť jazdiť v BUS pruhoch a v centre mesta bude viac ako 30 bezplatných parkovacích miest, čo je veľkým benefitom. Samozrejmosťou je aj štátna dotácia a pod., ale to si necháme na inokedy.

Jazda s elektromobilom alebo plug-in-hybridom je cenovo výhodnejšia (V závislosti od podmienok a konkrétneho vozidla), čo je dobrá správa, ale treba počítať s tým, že tankovanie je stále rýchlejšie ako nabíjanie (to hrá veľkú rolu!) a infraštruktúra nabíjacích staníc je stále nedostačujúca. Treba však uznať, že Slovensko v tomto smere pekne napreduje a nabíjacie stanice stále pribúdajú.

BMW 530e (iPerformance) M-Sport

  • Benzínový motor: 4-valec / 2.0 TwinPower Turbo / 135kW / 290 Nm
  • Elektromotor:  83 kW / 250 Nm
  • Kombinovaný výkon sústavy: 185 kW / 420 Nm
  • Prevodovka: 8-stupňová automatická + radenie pod volantom (StepTronic)
  • Kapacita batérie: 9,2 kWh lítium-iónová
  • Elektrický dojazd: výrobca – 45 Km / test – 32 km
  • Rozmery: dĺžka – 4936 mm / šírka – 2126 mm / výška – 1483 mm / rázvor – 2975 mm
  • Hmotnosť: 1770 kg
  • Objem batožinového priestoru: 410 Litrov
  • Objem palivovej nádrže: 46 l
  • Max. rýchlosť: 235 km/h (140 Km/h na čisto elektrický pohon)
  • Zrýchlenie: 0-100Km/h = 6.2  Sekundy

Hodnotenie TOUCHIT

BMW 530e je výborné auto, ktoré si zachovalo športovú a šoférsku identitu BMW, pričom ponúka dostatočnú dávku komfortu a palubu plnú zaujímavých asistenčných systémov. Výborne jazdí, má dostatočný výkon a napokon aj veľmi dobre vyzerá – najmä v tomto prevedení. Reprezentatívna limuzína vyššej strednej triedy s plug-in-hybridným pohonom však nebude dávať zmysel každému. Preto si treba ešte pred kúpou prejsť možnosti a podľa toho sa zariadiť. Pre určitú skupinu ľudí, možno o tom ani nevedia alebo o tom neuvažujú, by to bola strela do čierneho. Bokom vpred priatelia!

Cena testovaného modelu: 83 416 Eur

Automobil do testu zapožičala spoločnosť: BMW Slovensko 

Prečítajte si aj:

BMW X4 2.0d M-Sport: V meste je doma, ale terén ju nezaskočí

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu