V BMW Muzeum v Mníchove sme boli dva dni pred oficiálnym otvorením špeciálnej výstavky venovanej elektromobilite. Výstava má názov BMW i. Visionary Mobility a oficiálne je pre verejnosť otvorená od 23. marca. 

Pre elektromobilitu je otvorená jedna časť obrovského múzea a pokiaľ navštívite Mníchov, rozhodne vám návštevu tejto expozície odporúčame.

Prvý elektromobil od BMW z roku 1972

Tak ako to tam vyzerá? Nuž, ak sa sem vyberiete, vyhraďte si tak dve hodiny. BMW Muzeum je mimochodom druhé najnavštevovanejšie múzeum v Mníchove, pričom je situované mimo centra mesta. Nachádza sa blízko Olympijskej dediny a treba sem z centra mesta cestovať.

Základom výstavy je BMW i8 a i3. Výstava má 30 samostatných pozícií na celkovo piatich poschodiach. Spoločným menovateľom je to, aby ľudia hlavne pri doprave v megamestách postupne začali používať elektromobily. Parkovisko pod BMW Muzeum je mimochodom plne vybavené elektronabíjačkami, nabíjanie ja zatiaľ zadarmo (parkovanie je ale platené, jedna hodina vás vyjde na 2 eurá).

Výstava tak začína elektromobilom BMW 1602, ktorý táto automobilka ukázala počas letných Olympijských hier v Mníchove v roku 1972. Výstava ukazuje, ako sa vyrábajú elektromobily, aký je dôraz na ekológiu. Rovnako je tu prezentovaný aj spôsob ako sú vyrábané elektronabíjačky pod značkou BMW. Pre interiér sa napr. používa drevo z olivovníkov, eukalyptu ale aj PET fľaší.

Dôležitý priestor je venovaný samotným článkom, z ktorých sa skladá batéria v elektromobiloch. Uvidíte aj elektromobility budúcnosti, ktoré BMW ukázalo na IAA International Motor Show. Páčila sa nám aj prezentácia mobilnej aplikácie, ktorá umožňuje diaľkové ovládanie automobilov BMW i a tiež monitorovanie ich nabíjania.

Výstava sa uzatvára na konci septembra 2019, máte teda na jej prehliadku dostatočne veľa času. Súčasťou výstavy je aj pohľad do budúcnosti a tento sa venuje autonómnym autám. Všimnite si knižnicu v zadnej časti automobilu určený pre pasažierov v autonómnom aute.

Lístok do celého múzea platí aj pre túto špeciálnu výstavku. Nezabudnite na najnovšie modely, medzi nimi aj BMW i8  Roadster

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu