Digitalizácia prináša úplne nový zážitok aj v prípade automobilov. To čo sa zdalo byť nemožné, už možné je.

Väčšina digitalizácie sa doteraz odohrávala v interiéri vozidla, tu sa aj prejavuje aj individualita a emócie. V prípade vozidiel BMW umožňujú vodičovi prispôsobiť atmosféru v interiéri jeho aktuálnej nálade a zážitku z jazdy špeciálne režimy My Modes.

Skutočná zmena vonkajšej farby

Na výstave CES 2022 sa však odohralo čosi úplne nové a to v podobe vozidla BMW iX Flow s technológiou E Ink. Výrobca prémiových automobilov z Mníchova predstavil v Las Vegas technológiu budúcnosti. Tá využíva digitalizáciu na to, aby zmenila exteriér vozidla podľa rôznych situácií a želania majiteľa. Odtieň modelu BMW iX Flow s technológiou E Ink sa teda naozaj v istej miere môže meniť. Zatiaľ teda od bielej po čiernu a naopak.

BMW dokáže zmeniť farbu
BMW dokáže zmeniť farbu

Ako sa to dosiahne?

Plynulé zmeny farby umožňuje špeciálne vyvinutá karoséria, ktorá je presne prispôsobená kontúram plne elektrického vozidla z kategórie SAV (Sports Activity Vehicle). Po nabudení elektrickými signálmi prináša elektroforetická technológia na povrch rôzne farebné pigmenty. To spôsobuje, že povrch karosérie získa požadované zafarbenie.

BMW iX M60 zmena farby
Takto sa mení farba auta z bielej na čiernu

Technológia E Ink otvára nové spôsoby zmeny vzhľadu vozidla v súlade s preferenciami vodiča, podmienkami prostredia alebo dokonca aj s funkčnými požiadavkami. Je to nová forma personalizácie sériovo vyrábaných vozidiel a to zvonku aj zvnútra.

Vyjadrite sa

Farba vozidla už aj dnes vyjadruje osobnosť vodiča. Výber vonkajších lakov dostupných pre modely BMW dnes pokrýva široké spektrum farieb. Teraz však vodič dostáva slobodu dynamicky vyjadriť rôzne stránky svojej osobnosti a to navonok.

Má to aj praktický význam?

Variabilná farba exteriéru môže prispieť aj k pohodliu v interiéri a dokonca aj k účinnosti vozidla. To sa dosahuje s prihliadnutím na rozdielne schopnosti svetlých a tmavých farieb pri odrážaní slnečného svetla a s tým spojenou absorpciou tepelnej energie. Biely povrch totiž odráža oveľa viac slnečného svetla ako čierny. Z toho vyplýva, že prehrievanie vozidla a priestoru pre cestujúcich v dôsledku silného slnečného žiarenia a vysokých vonkajších teplôt možno znížiť zmenou exteriéru z tmavej na svetlú farbu. V chladnejšom počasí naopak, pomôže tmavý vonkajší plášť vozidlu absorbovať viac tepla zo slnka.

BMW iX M60
Zmena farby v priamom prenose

To sa prejavuje aj na znížení množstva energie, ktorú potrebuje elektrický systém vozidla a spolu s tým aj spotreba paliva alebo elektriny vozidla. V čisto elektrickom automobile preto môže zmena farby podľa počasia čiastočne prispieť aj k zvýšeniu dojazdu. V interiéri by technika mohla napríklad zabrániť prílišnému prehrievaniu palubnej dosky.

Samotná technológia E Ink je energeticky účinná. Na rozdiel od displejov alebo projektorov nepotrebuje elektroforetická technológia na udržanie zvoleného farebného stavu žiadnu energiu. Prúd do nej tečie iba počas krátkej fázy zmeny farby.

Milióny farebných kapsúl s farbou vo vlastnom obale

Elektroforetické farbenie je založené na technológii vyvinutej spoločnosťou E Ink, ktorá je najznámejšia z displejov používaných v elektronických čítačkách. Povrchová vrstva modelu BMW iX Flow s technológiou E Ink obsahuje niekoľko miliónov mikrokapsúl s priemerom podobným hrúbke ľudského vlasu. Každá z týchto mikrokapsúl obsahuje záporne nabité biele pigmenty a kladne nabité čierne pigmenty. V závislosti od zvoleného nastavenia stimulácia pomocou elektrického poľa spôsobí, že sa biele alebo čierne pigmenty zhromažďujú na povrchu mikrokapsuly, čo dáva karosérii požadovaný odtieň.

BMW iX M60
Detail ornamentu na vozidle

Dosiahnutie tohto efektu na karosérii vozidla vyžaduje použitie presne umiestnených segmentov ePaper. Na zabezpečenie toho, že segmenty budú odrážať charakteristické obrysy vozidla a výsledné variácie svetla a tieňa, sa použili generatívne konštrukčné procesy. Príslušné dizajnové algoritmy umožňujú potrebnú tvarovateľnosť a flexibilitu potrebnú na prispôsobenie materiálu ePaper podľa dizajnových línií vozidla.

Vysokú presnosť pri vytváraní každého segmentu zaručuje technológia laserového rezania. Po priložení segmentov a pripojení napájacieho zdroja na stimuláciu elektrického poľa sa celá karoséria zahreje a utesní, aby sa zaručila rovnomerná reprodukcia farieb pri zmene.

Článok priebežne aktualizujeme.

Zdroj: BMW, CES

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu