Popredná európska prepravná platforma Bolt zavítala so svojou službou elektrických kolobežiek aj do Trenčína. Nová forma bezpečnej a rýchlej dopravy po meste, ktorá napomáha rozvoju mikromobility a umožňuje obyvateľom presuny bez dopravných zápch a čakania na autobusovej zastávke, bude k dispozícii už v piatom slovenskom meste.

Ak chce obyvateľ mesta Trenčín využívať službu zdieľaných kolobežiek, musí si stiahnuť z Google Play (Android) alebo App Store (iOS) aplikáciu Bolt. Vo svojej aplikácii uvidí ikonku kolobežky. Stlačením ikony sa užívateľ dostane do rozhrania na požičanie elektrických kolobežiek. Kolobežku následne odomkne naskenovaním QR kódu. Pri prvom použití uvidí každý užívateľ v aplikácii užívateľskú príručku s pokynmi o bezpečnej jazde a parkovaní vozidla. Odomknutie kolobežky bude stáť ako v každom meste na Slovensku 50 centov, a za každú minútu strávenú na kolobežke zaplatí jazdec v Trenčíne 10 centov. Pri použití kolobežky počas celého dňa nebude cena nikdy vyššia ako 25 eur.

Google Play
App Store

Používanie kolobežiek Bolt je veľmi jednoduché, ale je potrebné dodržiavať pravidlá a odporúčania pre bezpečnú jazdu:
– používať prilbu a pohodlnú obuv s nízkou podrážkou
– jazdiť iba v povolených oblastiach
– jazdiť priamo a vyhýbať sa ostrým zákrutám
– nepoužívať kolobežku počas silného vetra a dažďa
– nepoužívať kolobežku pod vplyvom alkoholu a omamných látok
– nejazdiť na kolobežke vo dvojici – jazda je povolená len jednej osobe súčasne

V Trenčíne môže jazdec zaparkovať kdekoľvek v rámci oblastí vyznačených na mape v aplikácii. Pokiaľ používateľ nechá koloběžku mimo vyznačenej oblasti, bude mu udelená pokuta vo výške 30 eur. V rámci povolených oblastí je potrebné zaparkovať kolobežku na bezpečnom mieste aby nikomu neprekážala, ideálne v blízkosti stojana na bicykle alebo rovnobežne s cestou.

Všetky kolobežky Bolt sú vybavené vstavanými sledovacími zariadeniami GPS, ktoré poskytujú údaje o tom, kde sa kolobežka nachádza, a kde je vhodné ju zaparkovať. Každý deň tím Bolt umiestni kolobežky na určené miesta. Aj keď spoločnosť vyzýva užívateľov k dodržiavaniu hygienických zásad a noseniu rukavíc, kolobežky sa pri dobíjaní a údržbe pravidelne dezinfikujú. Požičiavanie elektrických kolobežiek je bezkontaktné.

„Nakoľko pri každej našej službe je jednou z najdôležitejších priorít práve bezpečnosť našich jazdcov a ostatných ľudí v premávke, veríme, že sa užívatelia v Trenčíne budú správať zodpovedne nielen počas jazdy, aj pri parkovaní. Rovnako ako edukácia jazdcov je pre nás dôležitá aj spolupráca s mestom. Aj naďalej sa budeme snažiť hľadať zodpovedné a efektívne riešenia pri fungovaní tejto služby v meste Trenčín,“ hovorí Roman Sysel, regionálny manažér spoločnosti Bolt pre strednú a východnú Európu.

Tak ako v Prešove a Žiline nájdu obyvatelia Trenčína model elektrických kolobežiek Ninebot Max od Segway, ktorý je oproti novému modulárnemu modelu kolobežky Bolt priestorovo výraznější. Podobný s najnovším modelom je napríklad nafukovacími pneumatikami, ktoré tlmia otrasy pri jazde na nerovnom teréne. Maximálna rýchlosť kolobežky v meste je 25 km/h. Kolobežka dokáže na jeden nabíjací cyklus prekonať vzdialenosť až 40 kilometrov.

Skutočný počet najazdených kilometrov však závisí od štýlu používania. Nabité a dezinfikované kolobežky sú každé ráno rozvážané na určené miesta. Kolobežky sú vybavené aj ďalšími bezpečnostnými mechanizmami, ako je režim pre začiatočníkov, ktorý obmedzuje rýchlosť na 15 km / h, a rýchlostné obmedzenia v niektorých mestských častiach.

Bolt v súčasnosti prevádzkuje zdieľané kolobežky v Litve, Poľsku, Českej republike, ale aj Bratislave, Košiciach,Prešove či Žiline. Túto sezónu je pripravený spustiť ich aj v niekoľkých ďalších európskych mestách.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu