K dispozícii sú tiež v Bratislave a Košiciach.

Bolt rozširuje službu zdieľaných elektrických kolobežiek na Slovensku do ďalšieho mesta. Po Bratislave a Košiciach na nich môžete jazdiť už aj v Prešove.

Odomknutie kolobežky stojí 50 centov, za každú minútu jazdením zaplatíte v Prešove 10 centov. Pokiaľ by ste používali kolobežku celý deň, nezaplatíte za jej prenájom viac ako 25 eur. Na prenájom kolobežky je potrebné použiť mobilnú aplikáciu Bolt, ktorú si stiahnete v obchodoch Google Play alebo App Store. K dispozícii je aj v Huawei AppGallery, táto verzia však k 20. júlu 2020 nepodporovala funkciu kolobežiek.

Elektrické kolobežky budú rozmiestnené v centre mesta Prešov, v blízkosti autobusovej a vlakovej stanice, Prešovskej univerzity, sídlisk a ďalších frekventovaných miestach. Po ukončení jazdy môže používateľ nechať v kolobežku v oblastiach vyznačených na mape v aplikácii. Pokiaľ ju nechá mimo vyznačenej oblasti, bude mu udelená pokuta vo výške 30 eur. V rámci povolených oblastí je potrebné zaparkovať kolobežku na bezpečnom mieste aby nikomu neprekážala, ideálne v blízkosti stojana na bicykle alebo rovnobežne s cestou.

Kolobežka sa odomkne naskenovaním QR kódu, ktorý sa na nej nachádza. Pri prvom použití aplikácie sa zobrazia pokyny pre užívateľa, ako bezpečne jazdiť na kolobežke a kde ju zaparkovať tak, aby ostatným ľuďom neprekážala. Tieto pokyny sú užívateľom k dispozícii v aplikácii stále a je možné si ich v prípade potreby zobraziť znovu pred každou jazdou.

Elektrické kolobežky majú zabudované zariadenie GPS, ktoré do aplikácie poskytuje  údaje o mieste, kde je kolobežka umiestnená a pripravená k vypožičaniu. Maximálna rýchlosť kolobežky je 25 km/h. Kolobežka dokáže na jeden nabíjací cyklus prekonať vzdialenosť až 40 kilometrov. Skutočný počet najazdených kilometrov však závisí od štýlu používania. Nabité a dezinfikované kolobežky sú každé ráno rozvážané na určené miesta.

Technické detaily kolobežiek Bolt

  • Kolobežka váži 18,7 kg. Je to preto, že je z 90% vyrobená z hliníka a ďalších ľahkých materiálov. Výhodou hliníkovej konštrukcie je aj to, že sa dá ľahko recyklovať.
  • Kolobežky majú nafukovacie pneumatiky, vďaka ktorým je zaistená lepšia priľnavosť a tiež pohodlnejšia a bezpečnejšia jazda.
  • Na jedno nabitie batérie prejde kolobežka viac ako 40 km.
  • Kolobežka dosahuje maximálnu rýchlosť 25 km/h.
  • V aplikácii je možné spustiť začiatočnícky mód, ktorý maximálnu rýchlosť jazdy obmedzí na 15 km / h.
  • Na kolobežke je umiestnené predné aj zadné svetlo. Na prednej strane a na bokoch sa ďalej nachádzajú odrazové sklá, ktoré prispievajú k vyššej bezpečnosti aj pri pohybe vo večerných a nočných hodinách.

Zdroj: Bolt

Prečítajte si aj:

Bolt v Bratislave predstavil nový model zdieľaných elektrických kolobežiek

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu