Spoločnosť Bosch usporiadala na Slovensku svoju výročnú konferenciu. Už v tohtoročnej reportáži z Berlína sme ukázali, že spoločnosť Bosch nie je možné chápať len ako dodávateľa tých najkvalitnejších nástrojov ako je napr. vŕtačka. Je to firma, ktoré evidentne mieri na zariadenia typu internet vecí a najvýraznejšie sa to prejavuje v automobilovom priemysle.

Fiškálny rok 2018 sa v Slovenskej republike s konsolidovaným predajom vo výške 489 miliónov eur, čo znamená, že v roku 2018 nastal pokles predaja na slovenskom trhu približne o 10 percent. Je to dané ekonomickou situáciou, keďže klesal dopyt v oblasti automobilovej techniky.

Milan Šlachta, Bosch

Na tlačovej konferencii sme hovorili s Milanom Šlachtom, ktorý pôsobí ako reprezentant Bosch Group na Slovensku. Slovensko je pre Bosch stále významná krajina, smerujú sem investície. Príkladom je aj rekonštrukcia hlavnej budovy zastúpenia firmy Bosch, kde pribudne moderný výťah, prvky ovládania všetkých spotrebičov na centrálnej úrovni a moderná termotechnika. V Bratislave tak vlastne vznikne moderný showroom, ktorý si určite pôjdeme pozrieť.

V roku 2018 zamestnávala spoločnosť Bosch na Slovensku približne 1 100 ľudí, takmer 850 z nich pracuje vo výrobnom závode BSH Drives and Pumps s.r.o. v Michalovciach. Očakáva sa, že v roku 2019 zostane celkový počet zamestnancov na podobnej úrovni. Podobne je aj celkový plán tržieb pre rok 2019 podobný ako v roku 2018.

Oblasti pôsobenia spoločnosti Bosch

Výbava pre automobily

Najväčšiu časť predaja v rámci Bosch Group v SR tvorí oblasť Mobility Solutions, čo predstavuje hlavne zariadenia pre automobily. Bosch je výrobcom moderných systémov do áut ako je tempomat, rôzni jazdní asistenti a stojí aj za automatickým parkovaním moderných vozidiel. Víziou pre Bosch sú prirodzene autonómne a elektrické vozidlá. To všetko je spojené aj s kalibráciou, ktorá sa realizuje v značkových servisoch. Divízia Automotive Aftermarket tak dosiahla na Slovensku pozitívne výsledky a to vďaka hlavne rozšíreniu portfólia zariadení na meranie emisií. Divízia pritom prevádzkuje sieť nezávislých automobilových servisov pod značkou Bosch Car Service. Sieť Bosch na Slovensku pozostáva z 37 autorizovaných servisov a my si takýto servis pôjdeme pozrieť detailnejšie.

Renovácia alternátorov

Bosch zaznamenal silný rast dcérskej spoločnosti Holger Christiansen Production Slovakia s.r.o., ktorá sa nachádza v Bernolákove a je celosvetovo jediným miestom, kde Bosch renovuje alternátory. Tejto spoločnosti sa darí, renováciu robia pre USA, Kanadu a v minulom roku došlo k zdvojnásobeniu kapacity.

Ostatné obchodné oblasti skôr kopírovali celkový ekonomický vývoj v roku 2018. Dobre si viedla Energetika a technika budov a hlavne divízia Termotechnika pre obytné domy. Bosch získal u nás projekty napr. pre projekt Twin City Tower v Bratislave. Znamená to pre obyvateľov tohto komplexu monitorovanie spotreby energie diaľkovo pomocou smartfónu. Dobre sa darilo aj predaju tepelných čerpadiel. Z hľadiska termokotlov do skupiny Bosch patrí aj značka Buderus a Junkers.

Predstavená bola aj kamera MIC IP fusion 9000i na sledovanie dopravnej situácie s automatickým rozpoznaním nebezpečnej scény a video detektor ohňa, pričom celá inteligencia je v tomto prípade schovaná v samotnej kamere.

Bosch MIC IP fusion 9000i

Oblasť Spotrebný tovar predstavujú u nás dve divízie – BSH domáce spotrebiče a mimoriadne populárne je Elektrické náradie. Bosch využil to, že na Slovensku pribudli nové obchodné reťazce zamerané na výstavbu, doma záhradu a rovnako tak sa rozšíril internetový predaj v tejto oblasti. Dobre sa darilo napr. predaju meracích zariadení a akumulátorového elektrického náradia. Bosch inovuje aj v tejto oblasti na príkladom je nové upínanie X-Lock na elektrické náradie či revolučné typy batérií ProCore pre toto náradie. Vyskúšajte aj mobilnú aplikáciu Bosch Toolbox pre Android a iOS.

Špecialitou je obnovenia univerzálneho nástroja Bosch IXO, teraz už 6. verzii.

BSH pritom predstavuje domáce zariadenia predávané pod značkou Bosch, Siemens ale aj Gagennau. Výrazný nárast zaznamenal najmä predaj elektrického náradia, do ktorého spadajú meracie nástroje a akumulátorové elektrické náradie pre profesionálov. Bolo to aj v dôsledku rozšírenia distribúcie do veľkých internetových obchodov a medzinárodného reťazca obchodov zameraného na výstavbu, dom a záhradu, ktoré v roku 2018 predstavovali nové predajné kanály.

Závod na výrobu domácich spotrebičov v Michalovciach vyrába energeticky účinné elektromotory a čerpadlá pre chladničky, vysávače a automobilové diely. V minulom roku reštrukturalizoval svoje výrobné portfólio na nové typy pohonu a počet zamestnancov vo vývoji sa zvýšil na takmer 170 technikov.

Výhľad do roku 2019: opatrenia v oblasti klímy a kvality ovzdušia

V roku 2019 Bosch Group správne predpokladá utlmenie globálneho ekonomického vývoja. Bosch Group však zintenzívňuje úsilie v boji proti zmene klímy a zlepšovanie kvality ovzdušia. To je tiež dôvod, prečo Bosch zintenzívňuje svoje úsilie v oblasti znižovania emisií CO2. Bosch bude prvou veľkou priemyselnou spoločnosťou, ktorá dosiahne uhlíkovú neutralitu za zhruba jeden rok. Od roku 2020 bude všetkých 400 pobočiek Bosch na celom svete uhlíkovo neutrálnych.

Bosch chce prispieť aj ku kvalite ovzdušia a pri znečistení ovzdušia z vlastnej prevádzky chce dosiahnuť takmer nulové hodnoty. Rovnako sa zameria na vývoj technológií pohonov s nízkymi emisiami, spolupracuje s obecnými zastupiteľstvami na projektoch podpory stabilnej prevádzky a vo svojich vlastných pobočkách zavádza systém riadenia mobility spoločnosti. Príkladom je tak motivácia zamestnancov, aby na cestu do práce používali predovšetkým verejnú dopravu alebo bicykel. Bosch sa výrazne presadzuje aj v oblasti elektrobicyklov a pre svojich zamestnancov poskytuje možnosti nabíjania batérií a pod.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu