Záchranár z dátového cloudu, to je nová iniciatíva Bosch a ocitene sa na palubovky automobilov Škoda.

„Pozor, ide oproti Vám vodič v protismere!“ Každý pozná toto varovanie. Iba v Nemecku je ročne takýchto dopravných hlásení asi 2 000. Vozidlá v protismere často spôsobujú kritické situácie a bohužiaľ aj vážne nehody so smrteľnými následkami. Pomocou cloudového varovania pred vozidlom v protismere vyvinula spoločnosť Bosch riešenie, ktoré pred takým vozidlom varuje všetkých ohrozených účastníkov cestnej premávky pred nebezpečenstvom behom niekoľkých sekúnd – a oveľa rýchlejšie než dopravné hlásenie.

ŠKODA je prvým výrobcom automobilov na svete, ktorý používa varovanie pred vozidlom v protismere. Vďaka aplikácii infotainmentu dostanú vodiči život zachraňujúce varovanie priamo na displej prístrojovej dosky vozidla.

ŠKODA bude od prvého štvrťroku roku 2021 ponúkať svoju dopravnú aplikáciu (Traffication) s varovaním pred vozidlom v protismere od firmy Bosch v rade modelov, konkrétne ŠKODA SUPERB, SCALA, KAMIQ, KAROQ a KODIAQ. Ďalšie modely vozidiel budú nasledovať neskôr v roku 2021. .

Cieľom Bosch je dostať varovanie pred vozidlom v protismere do každého automobilu. Je to naplnenie motta „Stvorené pre život“

Cieľom Bosch je dostať varovanie pred vozidlom v protismere do každého automobilu. Je to naplnenie motta „Stvorené pre život“. Zdroj: Bosch

Nepredvídateľné nebezpečenstvo – vozidlo v protismere

Našťastie sa nehody spôsobené vozidlom v protismere stávajú zriedka, ale ak k nim dôjde, majú obvykle vážne následky. Vzhľadom k tomu, že každá tretia jazda v protismere skončí po 500 metroch – a v najhoršom prípade fatálne – je varovanie pred nepredvídateľným nebezpečenstvom prostredníctvom dopravného hlásenia veľmi oneskorené. Vďaka cloudovému varovnému systému Bosch priamo v hlavnej jednotke (Head Unit) vozidiel ŠKODA chcú teraz obe spoločnosti ďalej znižovať počet nehôd spôsobených vodičmi idúcimi v protismere.

Ak sa vozidlo priblíži k vjazdu alebo výjazdu z diaľnice, systém automaticky anonymne odošle súčasnú polohu GPS do cloudu. Aktuálny pohyb vozidla sa potom v cloudovom prostredí Bosch porovná s povoleným smerom jazdy. V prípade neprípustných odchýlok je vodič upozornený na nesprávnu jazdu pomocou varovania na displeji.

A to najlepšie: Varovanie sa objaví behom niekoľkých málo sekúnd, a preto vo väčšine prípadov predtým, než vodič nabehne na diaľnicu. Spoločnosti Bosch a ŠKODA navyše plánujú okamžite preposielať varovanie všetkým blížiacim sa účastníkom cestnej premávky v nebezpečnej oblasti.

Pri opustení oblasti vjazdu alebo výjazdu diaľnice sa výmena dát medzi vozidlom a cloudom znovu preruší. Okrem zahájenia sériovej výroby varovania pred vozidlom v protismere v spoločnosti ŠKODA rokuje spoločnosť Bosch s ďalšími výrobcami automobilov, aby sa táto funkcia dostala do výbavy čo najväčšieho počtu vozidiel.

Čím viac vozidiel je prepojených s varovaním pred vozidlom v protismere od spoločnosti Bosch, tým hustejšia je neviditeľná bezpečnostná sieť. Zdroj: Bosch

Čím viac vozidiel je prepojených s varovaním pred vozidlom v protismere od spoločnosti Bosch, tým hustejšia je neviditeľná bezpečnostná sieť. Zdroj: Bosch

25 partnerov aplikácie v 20 krajinách

Varovanie pred vozidlom v protismere prostredníctvom cloudu od spoločnosti Bosch je k dispozícii ako aplikácia pre smartfóny od roku 2018, a teraz ho využíva 25 partnerov v Európe. Vďaka tomu je k dispozícii celkom 26 miliónom používateľov. Softvérový modul je integrovaný do inteligentných aplikácií rádiových staníc, poskytovateľov streamovacích, navigačných služieb a správ. V takom prípade sú anonymizované dáta GPS odoslané do cloudu pomocou smartfónu a analyzované v backende spoločnosti Bosch. Varovanie je vydávané prostredníctvom displeja smartfónu a akustického upozornenia. V Európe aktívne používa upozornenie na vozidlá v protismere od spoločnosti Bosch približne 2,5 milióna unikátnych používateľov mesačne, napríklad v Španielsku, Francúzsku, Švédsku, Nórsku, Poľsku, Taliansku a Veľkej Británii. Ešte tento rok by sa mali pripojiť používatelia z prvých krajín mimo Európy, USA a Kanady. Aktuálne cloudový backend spoločnosti Bosch vyhodnocuje viac ako 4,5 milióna jázd z hľadiska rizika výskytu vozidla v protismere – a to každý deň.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu