Testovanie výkonu smartfónov je stále dôležitou súčasťou nás, výrobcov aj celkového hodnotenia a vytvárania pozície modelu na trhu.

Na Google Play nájdete Burnout Benchmark, ktorý poriadne preverí smartfón. Minimálne Xiaomi 12 Pro preveril poriadne. Test sa nepodarilo dokončiť a v stres teste s vysokým výkonom bolo vidno zahrievanie CPU nad 60 °C a následné zníženie výkonu procesorovej časti, grafického jadra ako aj neurálnej jednotky. Zahrievanie smartfónu bolo citeľné aj na jeho zadnej časti.

Popravde, takýto test vám preverí akýkoľvek smartfón a nezáleží na tom, či to bude Xiaomi, Samsung alebo Motorola. Na stránke tohto benchmarku nájdete tabuľku s nameraným skóre. Podstatné ale je, že tu vidíte rebríček smartfónov, ktoré boli otestované touto aplikáciou. Rebríček zatiaľ vedie Oppo Find X5 Pro, v tesnom závese Huawei.

Jedným z užitočných ukazovateľov je energetická náročnosť. Ide o samostatnú tabuľku so skóre efektivity v pomere výkonu vynaloženého na jednotku energie Watt. Aplikácia je zadarmo a vzhľadom na komplexnosť sa môže stať čoskoro novým štandardnom na testovanie smartfónov.

Na testovanie výkonu smartfónov môžete použiť AnTuTu Benchmark, 3DMark, PCMark alebo napríklad Geekbench 5. Testy preveria výkon a umožnia identifikovať problémy so smartfónom, ak sa napríklad príliš prehrieva. Aplikácie prezradia aj ďalšie informácie o hardvéry vo vašom smartfóne.

Zdroj: Burnout Benchmark

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.