Inteligentné hodinky a náramky sú veľmi obľúbenými nositeľnými zariadeniami, ktoré slúžia ako predĺžená ruka smartfónu, a taktiež monitorujú rôzne športové aktivity, vrátane bežnej chôdze. To asi každý vie, ale dôležité je vedieť aj to, že ak nie ste aktívny športovec a nepotrpíte si na prestížnych značkách, tak nemusíte do takýchto zariadení investovať stovky eur. Existujú aj cenovo dostupnejšie alternatívy, ktoré zaznamenávajú všetky potrebné údaje a možno vás aj prekvapia všemožnými funkciami a zaujímavým dizajnom. My sme testovali hneď niekoľko takýchto zariadení. A keďže sú tu o niekoľko dní Vianoce, tak vám to môže pomôcť aj s výberom toho správneho darčeka pre vás alebo vašich blízkych.

V druhej časti testu cenovo dostupných smart hodiniek a náramkov sa pozrieme na zariadenia od spoločnosti Carneo, ktoré vynikajú špecifickými funkciami a relatívne dobrou cenou, ktorá ani pri jednom zariadení nepresahuje 130 Eur. Prvú časť testu nájdete – TU.

Fitness náramok CARNEO Fit Essential

Tentokrát začneme náramkom, ktorý sa skladá z tela s viacfarebným LCD displejom  a z gumo-plastového remienku, ktorý je rozdelený na dve časti. Dole ho viete dať silným ťahaním od seba, pričom odkryjete nabíjací USB-A konektor. Ten je zakomponovaný priamo do tela náramku. Odnímanie ide z tuha, pričom treba použiť väčšiu silu. Zariadenie má v spodnej časti snímač tepovej frekvencie, pričom vie orientačne odmerať aj krvný tlak. Uvedené údaje treba brať s rezervou, nakoľko nejde o medicínske zariadenie. Namerané údaje sú čisto informačné. Samozrejmosťou je krokomer + prepočítanie prejdenej vzdialenosti, výpočet spálených kalórií a monitorovanie spánku.

Na základnej obrazovke, ktorú aktivujete dotykovým tlačidlom pod displejom alebo pohybom ruky, vidíte – čas, dátum, stav batérie a prejdené kroky. Vyššie uvedené informácie zobrazíte stláčaním dotykového tlačidla. Nechýba ani možnosť funkcie budenia (nastavenie cez aplikáciu) a príjem notifikácií zo smartfónu. Náramok sa s telefónom spáruje prostredníctvom Bluetooth a vďaka aplikácii (FunDo – zdarma pre Android a iOS) môžete sledovať aký aktívny ste alebo ste boli. V aplikácii nájdete aj hodnotenia športových výkonov a osobných pokrokov. Všetko je rozdelené do prehľadných grafov a priečinkov. Prostredie operačného systému náramku, ako aj samotnej aplikácie je jednoduché a zrozumiteľné. Integrovaná batéria má kapacitu 80 mAh a výdrž v priemere 4 až 5 dní. Výhodou je aj zvýšená odolnosť voči vode a prachu (IP67), vďaka čomu je možné hodinky ponoriť do vody, pričom sa im nič nestane. Na plávanie však priamo určené nie sú.

Zapožičal: Carneo.sk

Cena: od 49 Eur

Carneo G-Cross: Smart hodinky s GPS, GSM modulom a fotoaparátom

G-Cross smart hodinky sú naozaj špecifické a disponujú rôznymi funkciami, ktoré už nie sú úplne bežné a možno ani vyhľadávané, ale špecifickú skupinu používateľov potešia. Okrem toho však majú zaujímavý dizajn, sú vyrobené zo zliatiny kovu a majú príjemný silikónový remienok. V spodnej časti sa nachádza snímač tepovej frekvencie a vo vrchnej časti je 1,3“ dotykový LCD displej s rozlíšením 240 x 240 Px. Toto rozlíšenie je dostačujúce a dizajn, resp. grafiku úvodnej „obrazovky“ môžete meniť. Ovládanie je kombináciou dotyku a mechanického tlačidla v pravom boku. Hneď nad ním je krytý microUSB konektor a následne snímač fotoaparátu (0,3 Mpx). Áno, dobre čítate, tieto hodinky majú integrovaný fotoaparát, ktorý má celkom slušné rozlíšenie, ale na jeho reálne využitie sme počas testu neprišli (špionáž?). To ale nie je všetko. V ľavom boku je kombinovaný slot pre micro SIM kartu alebo pamäťovú microSD kartu (do 32 GB).

Tieto hodinky môžete využiť ako samostatné zariadenie na telefonovanie alebo ako hudobný prehrávač. Zaujímavé, však? Samozrejmosťou sú aj všetky bežné funkcie, ako záznam športových aktivít, informačné snímanie tepovej frekvencie, informačné meranie tlaku srdca, počítanie krokov, kalórií a prejdenej vzdialenosti. Špecifikom je meranie tlaku vzduchu, počítanie poschodí, kompas, monitorovanie spánku a pokročilý budík. V tejto cenovej kategórii je vymoženosťou aj GPS modul, vďaka ktorému budete mať zaznamenané vaše športové aktivity skutočne podrobne. GPS trekovanie však nie je úplne presné, ale i tak poteší. Pri každej športovej aktivite sa zaznamenáva – trasa, graf s tepom srdca, priemerný tep srdca, vzdialenosť, celkový čas aktivity, spálené kalórie, priemerná rýchlosť a dĺžka kroku.

Hodinky síce dokážu fungovať úplne samostatne, ale ak chcete mať vyššie uvedené údaje zobrazené v podrobných grafoch, vrátane histórie, tak budete potrebovať smartfón a aplikáciu FunDo, ktorá je pre Android a iOS zariadenia dostupná zdarma. Hodinky komunikujú s telefónom prostredníctvom Bluetooth. Samozrejmosťou je aj jednoduché zobrazovanie notifikácií zo smartfónu s možnosťou rýchlej reakcie (určité aplikácie). Vlastný operačný systém hodiniek, ako aj aplikácia (obe v slovenčine) je veľmi jednoduchá. Integrovaná batéria má kapacitu 480 mAh, nabíja sa približne 2,5 hodiny a jej výdrž v priemere 3 až 4 dni. Ak máte vloženú SIM kartu, tak sú to iba 2 dni. Po aktivácii GPS iba pár hodín (4 až 5). Nabíjací a dátový microUSB konektor je síce krytý, ale slabo, a preto nie sú hodinky odolné voči vode a prachu – iba čiastočne voči ošpliechaniu. Inak sú to celkom fajn smart hodinky na bežné používanie a športové aktivity.

Zapožičal: Carneo.sk

Cena: od 129 Eur

Carneo GuardKid+: Smart hodinky pre deti

Posledné hodinky z testu, po našom „ružovky“, sú určené pre deti. Slúžia hlavne na vzdialenú kontrolu detí kvôli ich bezpečiu. Hodinky sú z plastu a majú príjemný silikónový remienok. Vrchnej časti dominuje malý dotykový LCD displej s peknou grafikou a hneď nad ním je snímač fotoaparátu. Áno, aj tu je. V spodnej časti je integrovaný snímač tepovej frekvencie. Ovládanie je kombináciou dotyku a mechanických tlačidiel, ktoré sú v pravom boku. Medzi nimi je malá LED dióda, ktorá slúži ako príručné svetlo. V ľavej strane je slot pre nano SIM kartu a nabíjací microUSB konektor. Oba sloty sú kryté silikónovou krytkou, čo ale nestačí na to, aby boli hodinky vode a prachu vzdorné, čo je opäť nevýhodou a v prípade detí aj rizikom poškodenia hodiniek.

Operačný systém hodiniek je prispôsobený deťom, má hravú grafiku a rôzne funkcie. Bežným základom je krokomer, informačné snímanie tepovej frekvencie a samozrejme čas a dátum. Okrem toho je k dispozícii audio chat s prepojeným telefónom, aplikácia fotoaparát, prezeranie vytvorených fotografií, stopky a zaujímavá hra, kde si môžu deti precvičovať matematiku. Vďaka SIM karte a GPS modulu sú tieto hodinky vhodné na neustálu kontrolu vašich ratolestí. Môžete im na hodinky zavolať, pričom sa dá pomocou nich plnohodnotne komunikovať. Taktiež vám môžu zavolať z hodiniek aj deti alebo stlačiť tlačidlo SOS, aby vám dali vedieť, že sa niečo deje.

Rodič má k dispozícii aplikáciu – SeTracker2, ktorá je zdarma dostupná pre Android a iOS zariadenia. Pomocou tejto aplikácie dieťa kontrolujete a nastavujete rôzne funkcie. Môžete napr. na mape nastaviť zóny, z ktorých ak dieťa vyjde, tak na to budete upozornení. Samozrejmosťou je online kontrola aktuálnej polohy, história polôh, resp. pohybu dieťaťa, možnosť odosielania hlasových správ priamo na hodinky, kontrola spánku, prejdených krokov, vzdialenosti a pod. Z ďalších funkcií je k dispozícii: upozornenie pri zložení hodiniek z ruky, možnosť obojstranného volania, skrytého odpočúvania alebo vzdialené vytvorenie fotografie fotoaparátom na hodinkách.

V aplikácii definujete aj dôležité tel. čísla, letový režim a iné nastavenia. To všetko vzdialene, ale iba za predpokladu, že je v hodinách SIM karta s aktívnym dátovým balíkom. Bez internetu sú iba okrasou a hračkou. V samotnej aplikácii sa dá vyznať, ale keďže je pre rodičov, tak mohla byť menej detská a ešte viac prehľadná bez zbytočných animácií. Spomeňme ešte batériu, ktorá má kapacitu 430 mAh a výdrž v priemere 2 dni (nabíjajú sa 2 hodiny). Ide o zaujímavé zariadenie pre deti, ktoré vám umožní ich mať vždy pod dohľadom, ale konkurencia je aj v tomto prípade silná. Dostupné sú v ružovej a modrej farbe.

Zapožičal: Carneo.sk

Cena: od 129 Eur

Prečítajte si aj:

MAXCOM FitGo: Cenovo dostupné smart hodinky a náramky (časť: 1)

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE